Ny vinder revser Grand Prix: Musik er ikke fyrværkeri

Den nye vinder af Eurovision er en mand med holdninger.

Salvador Sobral sikrede Portugal landets første sejr i Eurovision Song Contest. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)

Det er en meget ydmyg Salvador Sobral, der sammen med sin søster Luísa går op på scenen for at modtage trofæet, der symboliserer hans overbevisende sejr i dette års Eurovision Song Contest.

Efter sejren havde den portugisiske sanger noget på hjertet, som han gerne ville ud med. Foran millioner af seere sagde han:

- Lad dette være en sejr for dem, der laver musik, der faktisk betyder noget. Musik er ikke fyrværkeri, musik er følelser.

Her kunne man som dansker godt føle sig ramt, da Danmark i år havde et rekordlangt fyrværkerishow.

- Lad os prøve at ændre dette og bringe musikken tilbage, sagde Salvador Sobral fra scenen i Kiev.

Der var store smil i Portugals lejr efter sejren kom i hus. (Foto: SERGEY DOLZHENKO © (c) Scanpix)

Også under de få pressemøder sangeren har deltaget i, har han ikke været bange for at tage et standpunkt. Han har for eksempel udtalt sig om Europas håndtering af flygtninge.

Han er ofte blevet set i en trøje med skriften 'S.O.S. Refugees'. Så ofte at EBU til sidst bad ham om at lade være med at tage den på, da de synes, at den sender et politisk budskab.

Nedenfor kan man se Danmarks sang 'Where I Am' samt det 50 sekunder lange fyrværkerishow:

Støttende sangskriver-søster

Vindersangen 'Amar Pelos Dois' er skrevet af netop søsteren, Luísa. Og da Salvador Sobral blev erklæret som vinder af det internationale Melodi Grand Prix sang han vindersangen sammen med sin søster.

Det søde øjeblik kan man se i videoen herunder.

Søsteren har også været en stor støtte for Salvador Sobral under dette års Eurovision. Hun har måtte træde til og synge i stedet for Salvador Sobral under prøverne i Kiev.

For syg til Eurovision

Den nykårne vinder af Eurovision var nemlig for syg til selv at deltage i prøverne og måtte sende sin søster til Kiev i stedet.

Han ankom først selv to dage før sin semifinale, som fandt sted den 9. maj.

Mange medier har længe spekuleret i Salvador Sobrals helbreds problemer. Portugisiske medier har antydet, at det var store hjerteproblemer, der afholdt sangeren fra at rejse fra Portugal, da han venter på at modtage et nyt hjerte.

Salvador Sobral med sit Eurovision-trofæ efter hans sejr i Eurovision. (Foto: VALENTYN OGIRENKO © (c) Scanpix)

Dette har hans manager dog afvist. I stedet kunne han fortælle, at den portugisiske sanger er ved at komme sig oven på to operationer for brok.

Historisk sejr

Salvador Sobral er Portugals første Eurovision-vinder nogensinde. Siden 1996 har Portugal ikke været i Top 10, og de har slet ikke været i finalen siden 2010.

Den portugisiske sanger vandt kun hjemme i Portugal på grund af juryen. De portugisiske tv-seere havde ham nemlig kun som nummer to.

Dette gjaldt dog ikke ikke til det internationale Melodi Grand Prix, hvor både juryerne og de europæiske seere havde Portugal på deres førsteplads og dermed sikrede landet deres første sejr i Eurovision nogensinde.

Salvador og Luísa Sobral holder sammen Eurovision-trofæet, mens de bliver hyldet på scenen i Kiev. (Foto: SERGEY DOLZHENKO © (c) Scanpix)

Portugal debuterede i Eurovision Song Contest i 1964, hvor konkurrencen blev afholdt i København. Her blev det dog til nul point og en sidsteplads. Måske meget sigende for Portugals videre værd i konkurrencen.

Trods hele 48 deltagelser har landet endnu aldrig vundet Eurovision - faktisk har de ikke placeret sig i Top 5 én eneste gang.

Kun otte gange er det blevet til en placering blandt de ti bedste, og den bedste placering overhovedet kom i 1996, hvor Lúcia Moniz (der i øvrigt senere medvirkede i filmen 'Love Actually') blev nummer seks med nummeret 'O meu coração não tem cor'.

Salvador Sobral under fremførelsen af sangen 'Amar Pelos Dois'. (Foto: GLEB GARANICH © (c) Scanpix)

Den 27-årige Salvador Sobral har tidligere studeret psykologi, men endte med at droppe studierne til fordel for musikken.

I 2009 deltog han i Portugals udgave af Idols, og sidste år udsendte han så sit første album, 'Excuse Me', der gik top 10 hjemme i Portugal.

Nu kan han kalde sig vinder af den 62. udgave af Eurovision Song Contest.