ANALYSE Her er tre grunde til at Danmark røg ud af Eurovision

Ved danskerne overhovedet, hvad der skal til for at vinde Eurovision Song Contest?

Kritikerne fik ret. Lighthouse X havde ikke det, der skal til for at komme til finalen i Eurovision. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)

Den værste nedtur for Danmark i Melodi Grand Prix nogensinde.

Det kaldte DRs kommentator Ole Tøpholm gårsdagens Eurovision-resultat, men formanden for melodigrandprixfans.dk, Johann Sørensen, er ikke chokeret over torsdagens resultat.

- Vi var oppe i en hård semifinale med rigtig mange gode sange, og Lighthouse X gjorde det så godt, som de kunne, siger han.

Men der er især tre årsager til, at glimmerfesten endte som et flop for Danmark, ifølge Johann Sørensen.

1. Vi kom med et boyband

Vores nordiske naboer har kaldt Lighthouse X en "boyband-kliché", og flere kommentatorer har kaldt det danske bidrag kedeligt.

Og der er nok noget om snakken, mener Johann Sørensen.

- Det er svært at være helt spændende og ophidsende, når man er et boyband. Man kan ikke lave noget stripshow, man har en fast skabelon, hvor man er en forsanger og to ved siden af. Jeg tror desværre, at mange har fundet det danske bidrag kedeligt i år.

Men er det til nogen trøst for Danmarks drenge, så havde de også historien imod sig: Vi skal helt tilbage til 1984, før det var et boyband, der vandt Eurovision. Dengang var det svenske Herreys med nummeret 'Diggi-loo Diggi-ley'.

2.... og for lidt sceneshow

- Mange lande brugte aktivt scenen til at få deres nummer ud over rampen, der havde vi lidt lys og fyrværkeri til sidst, påpeger Johann Sørensen.

Og det er drengebandsforbandelsen, der igen spøger, mener han. For det er sværere at lave et fængede sceneshow med en hel gruppe end det med en solist.

- Med en solist kan man bruge al opmærksomheden på en person og udnytte scenen langt bedre. Det bliver vi nødt til at være opmærksomme på, hvis vi vil op i toppen til Eurovision. Sceneshowet skal løfte en sang i stedet for at virke kedeligt og uinspirerende.

3. Juryen var ikke med til at finde dansk vinder

Lighthouse X vandt den såkaldte superfinale i Danmark med 42 procent af publikumstemmerne, mens juryen ikke havde noget at sige i superfinalen, hvor tre finalister kæmpede mod hinanden.

Det tiltag blev indført for få år siden, men fungerer ikke, mener Johann Sørensen.

- Det vil være en klog idé at bruge juryen i højere grad. De har en professionel tilgang, der kan være med til, at man får valgt en sang, der kan begå sig i Eurovision.

- Nu er det anden gang, vi står udenfor finalen i Eurovision, så man må konkludere, at vi ikke har den oplagte vinderopskrift, hvis man vil have succes i Eurovision.

Finalen i Eurovision Song Contest sendes lørdag klokken 21.