Basim og Hilda er med: Her er Grand Prix-juryen der styrer de danske point

Der er plads til både Kaya Brüel og Hilda Heick blandt de fem, der styrer halvdelen af de danske point til Eurovision 2016.

Basim, Jimmy Jørgensen, Kaya Brüel, Hilda Heick og Morten Specht styrer halvdelen af de point, Danmark kan afgive i Eurovision 2016. Den anden halvdel styrer du og alle de andre seere den 12. og 14. maj.

Det bliver fem overvejende kendte ansigter fra dansk musikliv, der udgør den danske jury til Det Internationale Melodi Grand Prix, Eurovision, om to uger.

De europæiske og australske tv-seere har som bekendt stor indflydelse på afgørelsen til Eurovision. Men det har juryerne i de deltagende lande også - de styrer nemlig halvdelen af de point, landet afgiver.

Juryen, der blev offentliggjort på Eurovisions hjemmeside fredag eftermiddag, består af sanger og skuespiller Jimmy Jørgensen, tv-vært og dansktop-artist Hilda Heick, trommeslageren Morten Specht og den danske Grand Prix-vinder fra 2014, sangeren Basim.

Kaya Brüel: Jeg vil have gåsehud

Den danske juryformand er ifølge eurovision.tvs liste Kaya Brüel, der er kendt som både sangerinde og skuespiller:

- Det bliver virkelig sjovt, og så er det jo en meget stor tillidserklæring at skulle repræsentere Danmark i det her store musikalske fællesskab.

- Jeg kan godt lide, når jeg kan mærke sangen - når jeg får gåsehud, eller det kribler i maven. Musik er jo følelser, og de behøver ikke det store ildshow til det, siger Kaya Brüel, der blandt andet godt kunne lide svenske Loreen, der i 2012 vandt Eurovision med en unik performance.

'Super kompetent jury'

DRs underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, lægger vægt på, at den danske jury i år er 'super kompetente', men samtidig spænder bredt:

- Det er helt bevidst, vi vælger nogen, så den danske jury kan vægte i så bredt et spekter af sange, som man kan forestille sig, der er til Eurovision, siger Jan Lagermand Lundme.

Den danske jury kan gøre sin indflydelse gældende, når der uddeles på til den 2. semifinale den 12. maj - og til finalen den 14. maj. Her kan du læse mere om hvert af de de fem medlemmer i den danske jury:

Kaya Brüel, dansk sanger, sangskriver og skuespiller. (Foto: Nikolai Linares © Nikolai Linares)

Kaya Brüel

Kaya Brüel debuterede som 18-årig i 1991 med coveralbummet Kaya, der solgte 80.000 eksemplarer. Hun har siden udgivet flere albums med både pop og jazz, indspillet børnesange og været med i flere teaterforestillinger og film.

I 2010 deltog hun i Dansk Melodi Grand Prix med 'Only Tonight' - og i 2011 var hun med i 'Vild med Dans' på TV 2.

Det klassiske MS portrætfoto til Q&A. Jimmy Jørgensen i anledningen af teaterkoncerten "Imagine", der begynder på Aveny-T 9. oktober (Foto: NILS MEILVANG © Nils Meilvang)

Jimmy Jørgensen

Jimmy Jørgensen blev danmarksberømt i 80erne som frontfigur i bandet Hotel Hunger, hvis største hit er ‘Sitting in a Room’.

Han har været med i en stribe teaterkoncerter, bl.a. Gasolin, Come Together og Elsk mig i nat, og så var han inviteret med i Dansk Melodi Grand Prix på et wildcard i 2009 med sangen ‘Alice in the Wonderland’.

Melodi Grand Prix 2016. Portræt af vært Hilda Heick. Fotograferet i Forum i Horsens den 13. februar 2016. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Hilda Heick

Hilda Heick udgør den ene del af den musikalske Duo Keld og Hilda. Oprindeligt er hun uddannet merkonom, men det er musikken, der har domineret Hildas liv, de sidste 35 år.

I år var Hilda Heick vært ved det danske Melodi Grand Prix sammen med datteren Anette Heick og Jakob Riising. Foruden værtskabet har hun også stiftet kendskab med Grand Prix-scenen, da hun i 1992 stillede op med sangen ’Det vil vi da blæse på’ med bandet Sweet Keld and the Hilda Hearts.

(Foto: Billede fra Facebook)

Morten Specht

Morten Specht Larsen er den eneste Eurovision-vinder i juryen. Han spillede nemlig trommer på scenen, da Emmelie de Forest vandt konkurrencen i Malmø i 2013.

Morten er del af gruppen Copenhagen Drummers. Den blev dannet af medlemmer af Den Kongelige Livgardes Tambourkorps. Trommedrengene brød igennem, da de vandt Talent 2010 på DR1 og har siden spillet flere ned 400 shows verden over.

Fredag d. 10. maj 2014 er der finale i det Internationale Melodi Grand Prix 2014 i København. Pressemøde med Basim efter finalen. Basim mente ikke, at han kunne konkurrere med en fuldskægget dame. "Jeg kan jo ikke engang selv gro et skæg, " grinte han (Foto: Betina Garcia © Scanpix)

Basim

Basim deltog som 15-årig i X Factor og opnåede en 4. plads. Siden da har den musikalske karriere løbet stærkt. Han har udgivet to dansksprogede plader, og er nu ved at gøre sit indtog på det japanske musikmarked.

I 2014 repræsenterede Basim Danmark ved Eurovision med sangen ’Cliché Love Song’. Her opnåede han en 9. plads ved finalen, der blev afholdt på hjemmebanen i København.