Bookmakere: Nu er der Grand Prix-krig mellem Rusland og Ukraine

Efter de første Eurovision-prøver melder Ukraine sig nu i kapløbet om sejren - med en sang, der er en direkte stikpille til Rusland.

Bliver Eurovision-finalen på lørdag en tvekamp mellem Ruslands Sergey Lazarev (til venstre) og Ukraines Jamala? Noget kunne tyde på det. (© eurovision.tv)

Ruslands Sergey Lazarev har i månedsvis været én af de helt store favoritter til at vinde Eurovision Song Contest 2016.

Men nu melder nabolandet Ukraine sig i kapløbet om sejren – i hvert fald ifølge bookmakerne, der ofte får ret i deres forudsigesler.

Ukraine, der de sidste par år har haft en politisk strid kørende med Rusland, har nu overhalet Frankrig indenom hos bookmakerne, og ligger i øjeblikket til en andenplads.

Korrespondent: Sangen er politisk

Og det gør landet med en sang, der er en direkte stikpille til deres russiske naboer. Ukrainske Jamala stiller nemlig op med sangen ’1944’, der handler om forflytningen af de ukrainske Krim-tatarer under anden verdenskrig.

Den forflytning stod den sovjetiske diktator Josef Stalin bag, og de politiske toner i ’1944’ er således svære at overse, mener DRs Rusland- og Ukrainekorrespondent, Matilde Kimer.

- Man skal både være døv og blind for ikke at se, at Jamalas sang har klare tråde til nutiden; selvfølgelig er den politisk, udtaler korrespondenten.

Sangen er dog blevet frikendt for at have politiske budskaber af den europæiske tv-union, EBU, og kan således stadig tage den musikalske nabostrid op med Rusland, når Eurovision løber af stablen i næste uge.