Dansk jurymedlem: Vi skal tage Eurovision alvorligt

Kaya Brüel så gerne, at den danske musikbranche tog Melodi Grand Prix ligeså alvorligt, som vores svenske naboer gør.

Kaya Brüel håber at den danske musikbranche begynder at se Eurovision som mere muligheds-givende for karrieren, ligesom svenskerne gør.

De tre tv-shows fra Eurovision 2016 var langt mere end blot en musikkonkurrence.

Det var også en succes-fortælling fra den svenske musikbranche - både i og uden for Melodi Grand Prix-sammenhæng. Og den danske musikbranche bør skele til vores naboer i Norden og ændre dets syn på Eurovision, mener medlem af den danske Eurovision-jury, Kaya Brüel.

- Vi skal helt klart ændre den mentalitet, der er i Danmark. Vi skal tage det mere alvorligt, og øjne de muligheder, der ligger i Grand Prix’et fortæller Kaya Brüel til dr.dk.

’Typisk dansk mentalitet’

Da verdensstjernen Justin Timberlake optrådte til finalen i lørdags var det ikke kun et scoop for musikkonkurrencen. Timberlakes nye hit er nemlig skrevet og produceret af de svenske musikproducere Max Martin og Shellback, og dermed sætter det en fed streg under Sveriges udbredelse på det musikalske verdenskort.

Kaya Brüel var også imponeret over det høje musikalske niveau, der var i hele konkurrencen i år – og som vidner om den øgede interesse, musikbranchen i mange lande er begyndt at have for konkurrencen.

- Det er gået i mange forskellige retninger i mange år, men jeg tror helt sikkert, at vi er ved at se et skift i den måde, Eurovision opfattes på i mange lande.

Men har Grand Prix’et ikke stadig et dårligt image i musikbranchen?

- Jo, og det er virkelig en typisk dansk mentalitet – i stedet for at se muligheder, ser man begrænsninger for sit eget image og karriere. Det bliver vi nød til at ændre, hvis vi virkelig skal til at rykke i denne her konkurrence.

Et musikalsk vindue til hele verden

I år har svenske musiske-bagmænd været ind over en fjerdel af årets Eurovision-bidrag. Hvilket, ifølge Kaya Brüel, skyldes det gode rygte de har skabt for dem selv i de professionelle kredse:

- Det er klart, at svenskerne komponerer alle sangene, fordi de har et godt rygte for at levere gode solide sange, fortæller Brüel og uddyber:

- Det kan vi også i Danmark, vi skal bare væk fra at se på Grand Prix’et som ’tacky’ eller overfladisk, og i stedet se det som et vindue til hele verden; en mulighed for at promovere den danske musikbranche.

Hun ser det som et mål, at flere lande begyndte at efterspørge Eurovision-sange fra danske sangskrivere:

- Det er ikke mere en et par år siden, at vi rent faktisk vandt – så noget kan vi jo.