Eurovision vil sætte spot på den europæiske flygtningekrise

Det ville være at "begrave hovedet i sandet", hvis man ikke forholdt sig til Europas flygtningekrise i Eurovision. Det mener showets vært.

Værterne for Eurovision 2016: Måns Zelmerlöw og Petra Mede. De har begge stor Grand Prix-erfaring, idet Zelmerlöw vandt konkurrencen i 2015, og Mede var vært i 2013. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Selv om Eurovision Song Contest har et erklæret mål om ikke at være politisk, så har diverse skærmydsler med netop politiske over- og undertoner været en nærmest fast bestanddel af konkurrencens 60 år lange historie.

Således også i år, når Sverige for sjette gang er værter for verdens største musikkonkurrence, der løber af stablen i Stockholm 10., 12. og 14. maj.

- Alle ved, at Europa i øjeblikket gennemgår en hård tid. Vi ved allerede nu, at der vil komme et dansenummer, hvor dette vil komme til udtryk, siger konkurrencens vært, Petra Mede, til den britiske avis The Independent.

Vil give et billede af hvad der sker

- Vi vil gerne give et billede af, hvad der sker, men der vil også være en følelse af håb, uddyber værten, der også var Eurovision-vært i 2013.

Dengang blev hendes indsats som vært hyldet i en sådan grad, at britiske The Guardian ligefrem kaldte hende for "den egentlige vinder" af konkurrencen - der ellers endte med en sejr til Danmarks Emmelie de Forest.

Året efter vandt den østrigske drag queen Conchita Wurst Eurovision, hvilket mange tolkede som et pailletbesmykket statement til Ruslands holdning overfor homoseksuelle; og i 2015 implenterede de østrigske værter en teknologi, der kunne lukke for lyden fra publikum, hvis de buhede under Ruslands optræden.

Mere nødvendigt end nogensinde

Det vil altså langt fra være første gang, at Grand Prix'et indirekte stikker en hånd i den politiske hvepserede, når de svenske Eurovision-værter blænder op for det omtalte dansenummer til maj.

Petra Mede bakkes op af sin medvært - og Eurovision-vinder i 2015 - Måns Zelmerlöw.

- Det er mere nødvendigt end nogensinde, at vi slutter os sammen og forener os, og det er præcis det, man gør i Eurovision, hvor de fleste lande i Europa mødes, siger Zelmerlöw til The Independent.

- Det vil vi selvfølgelig berøre. Alt andet ville være at begrave hovedet i sandet.

Stof til eftertanke

Dansenummerets konkrete udforming kendes ikke endnu, men Sven Stojanovic, indholdsproducent på Eurovision, lover, at det vil give stof til eftertanke.

- Vi vil have folk til at tænke, og vil efterlade dem med noget at reflektere over, når de har set nummeret. Vi er opmærksomme på situationen, og det er noget, vi er stolte af, siger han til The Independent.

Eurovision 2016 løber af stablen 10., 12. og 14. maj. Danmark er med i anden semifinale, torsdag 12. maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk