Grand Prix-ballade afværget: Australiens sang bryder ikke reglerne

Det er blevet afgjort, at Australiens sang til Eurovision Song Contest ikke bryder konkurrencens regler om produkt-omtale.

En linje i Australiens Eurovision-sang 'Sound of Silence' er blevet tolket som en reference til Apples videotelefoni-tjeneste FaceTime. Nu er sangen dog frifundet, og Dami Im (billedet) skal altså stadig fremføre den i Stockholm. (Foto: Peter Brew-Bevan © eurovision.tv)

Australiens Dami Im er én af de helt store favoritter til at vinde Eurovision Song Contest med 'Sound of Silence', når verdens største musikkonkurrence skal finde sin nye vinder til maj i Stockholm.

Flere har dog spekuleret i, om sangen overhovedet kan være med i Eurovision, da den indeholder tekstlinjen "trying to feel your love through face time", hvilket nogle har tolket som en reference til Apples videotelefonitjeneste FaceTime.

Grand Prix'ets regler forbyder nemlig sange at "promovere organisationer, institutioner, politiske sager samt firmaer, mærker, produkter eller services", og hvis den australske sang havde vist sig at referere til FaceTime, kunne den være havnet i lidt af et Grand Prix-mæssigt stormvejr.

Synger 'face time' og ikke 'FaceTime'

Nu har Eurovisionens referencegruppe, der blandt andet tager stilling i sager vedrørende Grand Prix-sangenes tekster, imidlertid frifundet 'Sound of Silence'.

- Den australske sangs tekst præsenterer 'face time' som to ord, og ikke som 'FaceTime', hvilket er et varemærke tilhørende Apple, udtaler referencegruppen ifølge BBC.

Dermed frifinder gruppen sangen for product-omtale, eller product placement.

- Merriam-Webster-ordbogen referer til 'face time' som "tid brugt sammen med en anden"... Så i dette tilfælde er sangens tekst ikke et brud på reglerne.

Ukraines sang også i søgelyset

'Sound of Silence' er ikke den første sang i årets konkurrence, der har været i søgelyset på grund af sin tekst.

I marts valgte selvsamme referencegruppe at gå ud at sige god for Ukraines bidrag '1944', der indeholder specifikke referencer til Sovjetunionens deportationen af Krim-tatarerne i 1944.

Havde referencegruppen tolket den tekst som politisk, ville det også være i strid med Grand Prix'ets regler.

'1944' blev dog godkendt og er altså med i kapløbet om sejren, når Eurovision 2016 løber af stablen 10., 12. og 14. maj. Det er Australiens 'Sound of Silence' også.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter