Grand Prix-skandale: Deltagerland smidt ud

Rumænien er ikke med i Eurovision Song Contest i Stockholm til maj.

En af Rumæniens mest bemærkelsesværdige sange i Eurovision er 'It's My Life' med Cezar, der blev sunget i falset. Den blev nr. 13 i finalen i 2013.

'Moment of Silence' hedder sangen, som Rumænien har udvalgt til dette års Eurovision Song Contest i Stockholm. Men til maj bliver der helt stille fra det østeuropæiske land, for den rumænske tv-station TVR er i dag blevet smidt ud af den internationale popkonkurrence.

De har nemlig ikke kunnet betale de 16 mio. schweizerfranc - over 100 millioner danske kroner - som de skylder den europæiske tv-union, EBU.

- Det er ærgerligt, at vi er nødt til at handle på denne måde. Vi er skuffede over, at den rumænske regering ikke har svaret på alle vores forsøg på at løse sagen, siger EBU's generaldirektør Ingrid Deltenre til Eurovision.tv.

Sætter EBU's økonomi på spil

Rumænien har været med i Eurovision siden 1993, men den økonomisk pressede tv-station har gennem de seneste år ikke kunnet betale sine bidrag til at være med i det europæiske tv-fællesskab.

- TVR's fortsatte gæld sætter vores finansielle stabilitet på spil, forklarer generaldirektøren for EBU, der samler 73 tv-stationer i 56 lande.

EBU har stoppet for alle sine tilbud til Rumænien. Så de får ikke lov at sende Eurovision i tv, ligesom de heller ikke får del i de fælles sports- og nyhedsklip og tv-rettigheder, som unionen tilbyder.

Deltager protesterer på Facebook

Sangeren Ovidiu Anton, hvis tur til Stockholm nu er aflyst, forstår ikke EBU's beslutning:

- Jeg prøver at smile og ikke blive revet med, men det er unfair. Jeg er stadig den samme. Den samme ærlige kunstner, den samme fighter, som vandt helt retfærdigt med både juryens og seernes stemmer. Alligevel er jeg blevet slået. Af hvem? Hvorfor? Retfærdigt? Jeg ved ikke, hvordan jeg skal sige det pænt, så jeg vil lade være, skriver den 33-årige sanger på Facebook.

Rumæniens exit betyder, at Danmark nu får en konkurrent mindre i Grand Prix-semifinalen torsdag 12. maj.

Hør det diskvalificerede rumænske Eurovision-bidrag her: