Historisk ændring af afstemningen: Nu bliver Eurovision mere spændende

Den europæiske tv-union, EBU, har netop annonceret de største ændringer i Eurovision-afstemningen siden 1975. Det sker for at gøre konkurrencen mere spændende.

For få dage siden afslørede svenske SVT, hvordan årets Eurovision-scene kommer til at se ud. Nu er de også klar med historiske ændringer i afstemningen. (Foto: © svt)

Der er ikke noget så helligt som afstemningen i Melodi Grand Prix.

Lige siden 1975 har der hersket stor spænding om, hvem der mon får "douze points" - de berømte 12 point - når Eurovision løber over tv-skærmene i hele Europa.

Det ændrer dette års Eurovision-værter, svenske SVT, imidlertid radikalt på sammen med den europæiske tv-union EBU.

Jury- og seerstemmer hver for sig

Indtil i dag er seer- og jurystemmer blevet regnet sammen og præsenteret samlet for hvert land.

Nu vil afstemningen blive lavet om, så jury- og seerstemmer præsenteres separat.

- Man skruer op for hele spændingsmomentet i konkurrence, og det er en nødvendig ændring, forklarer DRs Eurovision-kommentator, Ole Tøpholm.

- Det er ved at være adskillige år siden, der har været rigtig spænding om sejren i Eurovision. Det vil der komme nu.

Seerstemmer præsenteres på helt ny måde

Konkret betyder ændringerne, at de 43 landes juryer først vil uddele pointene 1-12. Kun de 12 point vil blive præsenteret af landenes talspersoner, mens de øvrige point præsenteres grafisk på pointtavlen.

Herefter skal man have seernes point, og de regnes sammen på en helt ny måde.

- Folkets stemmer vil land for land blive omregnet til pointene 1-12. Herefter samles det hele i samlede tal for hvert land, som uddeles af værterne, siger Christer Björkman, producent på årets Eurovision, til SVT.

Det vil for eksempel sige, at hvis seerne i alle 43 lande, der kan stemme, giver 12 point til eksempelvis Danmark, så vil Danmark få tildelt pointsummen 516 (43 x 12).

- Man skal forvente, at konkurrencen når nye højder, fordi man simpelthen ikke ved, hvem der får det højeste antal point før til sidst, siger DRs Ole Tøpholm.

Et "meget mere spændende Eurovision!"

Han hilser ændringerne velkommen:

- Sverige viser endnu engang, at de elsker Grand Prix helt ind i hjertet! De er gode til at præge Eurovision med ændringer, de allerede har prøvet af i det svenske Melodi Grand Prix.

Jeg er sikker på, at ændringerne kommer til at virke: Man vil simpelthen få et meget mere spændende Eurovision!

Få mere at vide om den nye Eurovision-afstemning her: