Homoseksuelle fans bekymrede for russisk Grand Prix-sejr

Der er ingen grund til at frygte for sikkerheden, hvis Rusland vinder, siger landets Eurovision-deltager efter tirsdagens semifinale.

Ruslands Sergey Lazarev ser sejrssikker ud efter semifinalen tirsdag. - I 2009 var vi værter for Eurovision, og det gik også godt. Og sådan går det også, hvis Rusland vinder igen, siger han. (Foto: © Andres Putting, eurovision.tv)

Efter tirsdagens semifinale tegner alt til en russisk sejr i Melodi Grand Prix, hvis man skal tro bookmakere og eksperter. Og det får nu mange homoseksuelle fans til at bekymre sig for deres sikkerhed, hvis popfesten næste år rykker til Vladimir Putins hjemland.

- Det er et vigtigt spørgsmål. Jeg får mange spørgsmål om det, siger den 33-årige russiske sanger Sergey Lazarev, der til pressekonferencen i Stockholm sent tirsdag nat beroliger fansene:

- Der er mange rygter og meget snak om LGBT-rettigheder i Rusland. Der ER et homo-liv i Rusland, det er ikke nogen hemmelighed. Vi er et moderne land. Alle byer har et homo-liv. Tjek det på Google - der kan du se, hvor mange homo-klubber og -restauranter, vi har, fortæller han.

Ingen buhråb i år - næsten

Da Danmark i 2014 var værter for Eurovision Song Contest, benyttede mange fans lejligheden til at protestere over den russiske lovgivning, som blev indført i 2013, der forbyder såkaldt ‘homoseksuel propaganda’. Der viftet med regnbueflag og buhet højlydt, da de 17-årige Tolmatjevij-søstre var på scenen.

Sidste år i Wien blev der skruet ned på lyden fra publikum i salen for at sikre, at ingen protester trængte igennem til tv-seerne under det russiske nummer. I år var der ingen råb mod Rusland i semifinalen. Kun et enkelt ‘buh’ bliver det til under pressemødet, når Lazarev svarer på spørgsmål om homoseksuelles forhold i Rusland.

- Hvis Eurovision kommer til Rusland, vil det hjælpe LGBT-miljøet i Rusland, mener han.

Putin vil lokke Europa til Rusland

Rusland vil bruge Melodi Grand Prix til at rette op på landets blakkede rygte i Vesteuropa, mener russiske aktivister, der kæmper for rettigheder for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede (LGBT).

- Vladimir Putin vil meget gerne vinde. Gennem Lazarev vil man lokke Europa til Rusland, siger Tatjana Vinnitjenko, der er forperson for LGBT Rusland til avisen Svenska Dagbladet.

Det er et krav fra EBU til værtslandet, at de garanterer for sikkerheden for fans og journalister under Eurovision.

- LGBT’er kan godt rejse til Moskva, hvis Rusland vinder, men de kan ikke udtrykke sig på samme måde som derhjemme. Det handler ikke bare om symboler, man kan ikke holde hinanden i hånden. Ingen vil risikere at blive slået ned i metroen, mener aktivisten Tatjana Vinnitjenko.

Se Ruslands sang fra Eurovision-semifinalen tirsdag aften: