Komplet kaos i Ukraine tre måneder før Grand Prix: Ledelse træder tilbage

En række nøglepersoner fra ukrainsk tv, som skal arrangere årets Eurovision Song Contest, har trukket sig fra deres ansvarsområder i protest mod tv-stationen.

Sangerinden Jamala vandt sidste år Eurovision Song Contest for Ukraine med det kontroversielle bidrag '1944'. Hun får efter al sandsynlighed også en rolle i årets show. (Foto: Anna Velikova/EBU)

Om mindre end tre måneder samles 43 lande, heriblandt Danmark, i Ukraines hovedstad, Kiev, for at dyste i Eurovision Song Contest.

Men arrangørerne bag den traditionsrige popdyst, den nationale tv-station i Ukraine, NTU, er kort tid inden, showet skal afvikles, blevet ramt af et stort tilbageslag.

En lang række af de personer, der har stået i spidsen for planlægningen af årets Eurovision, siden Ukraine vandt Eurovision i maj sidste år, har nemlig meddelt, at de fratræder deres stillinger med øjeblikkelig virkning.

Det sker i en officiel udtalelse, som er underskrevet af 20 personer involveret i planlægningen.

Alt sat to måneder tilbage

Blandt nøglepersonerne er de to producenter Oleksandr Kharebin og Victoria Romanova, den kommercielle direktør Iryna Asman, event manager Denys Bloshchynskyi og sikkerhedsdirektør Oleksii Karaban.

I udtalelsen peger gruppen på flere forhold, der har vanskeliggjort arbejdsprocessen, og som nu har resulteret i, at de træder tilbage.

Ifølge Eurovision-mediet Wiwibloggs drejer det sig blandt andet om, at en unavngiven person internt i NTU så sent som i december skulle have udpeget en ny leder af Ukraines afholdelse af Eurovision, og at denne person fik lov til at tage fuld kontrol over alle aspekter af planlægningen med det resultat, at alt arbejde blev sat to måneder tilbage i tid.

De peger endvidere på "mangel på gennemsigtighed i flere beslutningsprocesser" som en grund til deres fratrædelse.

Skal overholde tidsfrister

European Broadcasting Union, EBU, der er øverst ansvarlig for afholdelsen af alle udgaver af Eurovision, bekræfter i en kort udtalelse, at de har noteret sig opsigelserne, men at ændringen i medarbejderstaben ikke skal gå ud over arbejdsprocessen de kommende måneder.

- Vi har gentaget over for ukrainsk tv, hvor vigtigt det er at holde sig til de allerede fastlagte planer, og at de holder sig til de tidsfrister og milepæle, der allerede er blevet aftalt og godkendt for at sikre en succesfuld konkurrence i maj, lyder det fra EBU.

Det fine tøj og de store ord var fundet frem, da Ukraines hovedstad, Kiev, officielt overtog værtskabet for Eurovision fra sidste års værtsby, Stockholm, ved en ceremoni i Kiev den 31. januar. Men alt forløber langt fra efter bogen i landets afholdelse af Eurovision. Her er det Kievs borgmester Vitali Klitschko ved ceremonien. (Foto: sergei supinsky © Scanpix)

Rod med billetsalget

Den øverste chef for EBU, norske Jon Ola Sand, udtalte i efteråret, at Ukraine skulle oppe sig, hvis de skulle nå at blive færdig til tiden, og så sent som i sidste uge sagde han direkte, at han var skuffet over ukrainsk tv's håndtering af billetsalget til de tre shows i maj.

Billetsalget, som skulle være begyndt i januar, blev udskudt, efter at Anti-Monopol Komiteen i Ukraine annullerede den kontrakt, som ukrainsk tv havde indgået med en billetformidler på grund af mistanke om korruption.

- Vi er skuffede over forsinkelsen af åbningen af billetsalget, men arbejder tæt sammen med NTU for at løse situationen. EBU anerkender, at alle procedurer skal være gennemsigtige og fair, lød det fra Jon Ola Sand i sidste uge.

Efter en uges usikkerhed meddelte ukrainsk tv mandag, at billetsalget går i gang i dag, tirsdag.

Eurovision Song Contest afholdes den 9., 11. og 13. maj i Ukraine.

Danmarks repræsentant i konkurrencen findes ved Melodi Grand Prix, som afholdes lørdag den 25. februar.