Ny skandale rammer Grand Prix: Deltagerland trues med diskvalifikation

Den europæiske tv-union EBU slår hårdt ned på Armenien, efter deres deltager viftede med et forbudt flag under midt under livesendingen tirsdag aften.

Armenske Iveta Mukuchyan vifter med det forbudte flag under semifinalen tirsdag aften. Det får nu konsekvenser. (Foto: © Eurovision)

Der kan blive én deltager mindre i finalen i Eurovision på lørdag. Armenien har nemlig fået en officiel advarsel med trussel om diskvalifikation fra den europæiske tv-union, EBU.

Det sker efter, at Kaukasus-landets deltager under tirsdagens semifinalen viftede med et flag, som er forbudt at vise i showet ifølge reglerne.

- Vi fordømmer på det stærkeste, at der blev svinget med flaget fra Nagorno-Karabakh i greenroom under livetransmissionen og betragter det som skadeligt for Eurovision som brand, lyder det fra EBU i en officiel udtalelse.

Et politisk statement

I årtier har den bjerrige region Nagorno-Karabakh været centrum en konflikt, for både Armenien og Aserbajdsjan mener, at området tilhører dem. Reglerne for Eurovision siger klart, at man ikke vise områdets flag, da det vil være et politisk statement midt i det, der skal være en apolitisk popfest.

Det valgt den armenske deltager Iveta Mukuchyan at blæse på, og det får konsekvenser nu:

- Referencegruppen (det ledende organ for Eurovision, red.), har besluttet at sanktionere den armenske tv-station. (…) Den understreger, at yderligere brud på reglerne vil føre til diskvalifikation fra dette års konkurrence og alle kommende udgaver af konkurrencen, skriver EBU.

Tumult i presserummet

Flag-protesten udløste tumult mellem de to delegationer fra Armenien og Aserbajdsjan ved pressekonferencen tirsdag nat.

- Jeg forventede, at jeg ville få det her spørgsmål. Du må ikke glemme, at jeg repræsenterer mit land, og selvom 150 millioner mennesker ser med i tv, er mine tanker stadig hos mit hjemland, lød det fra den 29-årige sangerinde, der er født i Armenien, men er opvokset i Tyskland.

- Alt jeg vil have, er fred ved grænserne. Armenien vil kun have fred.

Buh-råb og brandtale

Sangerindens udmelding blev først mødt af både klapsavler og enkelte buh-råb i presserummet. Men så gik det galt, da en journalist fra Aserbajdsjan rejste sig op. I stedet for at stille et spørgsmål, brugte han taletiden til at komme med en politisk udmelding.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er ikke første gang, at Armenien puster til den politiske ild. Da Armenien i 2009 skulle uddele deres Grand Prix-point, blev stemmerne læst op fra et kort, med et stort billede af monumentet 'We Are Our Mountains', der ligger i Nagorno-Karabkh, der formelt er en del af ærkefjenden, Aserbajdjans, terriotorium. (Foto: © Eurovision.tv)

- Nagorno-Karabakh er en del af Aserbajdsjan. At Armenien vifter med flaget for en internationalt anerkendt del af Aserbajdsjan er stik imod de internationale normer og principper, proklamerede journalisten, der flere gange blev afbrudt af pressekonferencens vært, der ihærdigt forsøgte at få stoppet den politiske brandtale.

Ærkefjenderne mødes igen i finalen

Aserbajdsjan deltager, 21-årige Samra, mener ikke, at politiske protester hører hjemme i tv-showet.

- Eurovision er en sangkonkurrence, og det handler om musik, lød det fra den unge sangerinde til pressemødet.

Armenien og Aserbajdsjan skal mødes i finalen i årets Eurovision, der løber af stablen 14. maj. Hvis armenerne altså stopper med protesterne og undgår at blive smidt ud.

Se Iveta Mukuchyan synge det armenske bidrag 'LoveWave'.