Sådan bliver Grand Prix-finalen: Australien og Rusland får ønskepladser

Australien og Rusland er bookmaker-favoritter til at vinde Eurovision - og i finalen får de begge en god start.

- You are the only one, synger Ruslands Sergey Lazarev. Og han ser selv ud til at blive Nr. 1 i finalen på lørdag i Eurovision Song Contest, hvis bookmakernes forudsigelser holder. (Foto: © Andres Putting, eurovision.tv)

Rusland vinder Eurovision Song Contest 2016. Det har bookmakerne i hvert fald længe forudset. Efter den 2. semifinale torsdag aften er den største udfordrer til en russisk sejr angiveligt Australien, og nu har begge lande fået gode placeringer i finalen lørdag.

Alle 26 finalister trækker lod om hvem, der skal være i første og anden halvdel af showet - resten bestemmer de svenske arrangører for at kunne skabe et spændende og afvekslende show.

Natten til fredag fik Ruslands selvsikre sanger Sergey Lazarev en hjælpende hånd af svenskerne med et rigtig godt startnummer i finalen. Han skal nemlig optræde som nr. 18 ud af de 26 sange. Og det kan blive en fordel, hvis kampen bliver tæt i toppen.

- Rusland er 18. Danmarks Emmelie de Forest var 18 tilbage i 2013. Sveriges vinder Loreen var 17 i 2012. Og Aserbajdsjan var 19, da de vandt i 2011, siger Rasmus Petersen fra Eurovisionworld.com, der samler odds og statistikker fra konkurrencen.

En - lille - fordel at ligge sidst

Australien trak en placering i første halvdel af showet, som ifølge statistikken giver mindre chancer for at vinde. Men de svenske arrangører, SVT, gav Dami Im det mindst ringe startnummer som den sidste af de 13 første sange.

Det kan der være mange grunde til - men SVT har i de to semifinaler også lagt favoritter på den plads:

- SVT placerede en af favoritterne Rusland sidst i første halvdel af første semifinale, og favoritterne Australien sidst i første halvdel af anden semifinale. Nu placerer de Australien sidst i første halvdel igen, siger Rasmus Petersen.

Med en plads i første halvdel er Australien som nævnt en smule stækket, hvis man ser på statistikken. Og så alligevel ikke: I de sidste 18 år er det kun fem kunstnere fra første halvdel af finalen, der har vundet. Men to af de fem vandt faktisk til de seneste Eurovision-finaler - i København og Wien.

- Så der krænger statistikken lidt, siger Rasmus Petersen

Svært at huske de første sange

Seerafstemningen starter først, når alle 26 lande har optrådt. Historien viser, at det er en fordel at ligge sidst i showet, for så er chancen for, at seerne husker éns nummer større - og stemmer på det.

- Statistisk set er rækkefølgens betydning for det samlede resultat på 5 procent, forklarer Rasmus Beyer.

Danmark må du spejde langt efter i rækkefølgen. Vi blev stemt ud af semifinalen torsdag aften.

Rækkefølgen i Eurovision-finalen

 1. 1

  Belgien

 2. 2

  Tjekkiet

 3. 3

  Holland

 4. 4

  Aserbajdsjan

 5. 5

  Ungarn

 6. 6

  Italien

 7. 7

  Israel

 8. 8

  Bulgarien

 9. 9

  Sverige

 10. 10

  Tyskland

 11. 11

  Frankrig

 12. 12

  Polen

 13. 13

  Australien

 14. 14

  Cypern

 15. 15

  Serbien

 16. 16

  Litauen

 17. 17

  Kroatien

 18. 18

  Rusland

 19. 19

  Spanien

 20. 20

  Letland

 21. 21

  Ukraine

 22. 22

  Malta

 23. 23

  Georgien

 24. 24

  Østrig

 25. 25

  Storbritannien

 26. 26

  Armenien