Ukraine får godkendt kontroversiel Grand Prix-sang

Den europæiske tv-union, EBU, har sagt god for Ukraines Eurovision-sang, der omhandler Krim-tatarernes deportation til Centralasien.

Sangerinden Jamala stiller op for Ukraine i Eurovision Song Contest med sangen '1944'. Den har været i mediernes søgelys, siden den vandt det ukrainske Grand Prix tilbage i februar. (Foto: © VALENTYN OGIRENKO, Scanpix)

Ukraine havnede med ét i søgelyset hos alverdens medier, efter landet valgte at sende sangerinden Jamala og sangen '1944' af sted til Eurovision Song Contest, der løber af stablen i Stockholm til maj.

Sangen omhandler et mørkt kapitel i Ukraines historie, nemlig Sovjetunionens deportationen af de såkaldte Krim-tatarer i 1944.

Striden har været et ømt punkt i forhold mellem Ukraine og Rusland siden, og med Ruslands annektering af Krim så sent som i 2014 har sangvalget fået blandt andet Der Spiegel og Billboard til at spekulere i, om '1944' mon ville være en torn i øjet på russerne.

Hvis '1944' kunne tolkes som værende politisk, ville det være i strid med Grand Prix'ets regler.

Bryder ikke reglerne

Nu har den europæiske tv-union, EBU, moderorganisationen bag Eurovision Song Contest, dog sagt god for, at sangen godt må stille op i verdens største musikkonkurrence.

- Referencegruppen har konkluderet, at hverken sangens titel eller tekst indeholder politisk tale og derfor ikke bryder Grand Prix'ets regler, skriver EBU i et svar til en bruger på Twitter.

Artiklen fortsætter under tweetet.

https://twitter.com/EBU_HQ/status/707568496079675393

Dermed får vi altså glæden af at se Ukraine på scenen, når Eurovision løber af stablen 10., 12. og 14. maj.

Jamala vandt i øvrigt det ukrainske Grand Prix i overlegen stil med hele 37,7 procent af seernes stemmer.

Du kan høre '1944' her: