VIDEO Gense de 10 mest legendariske Grand Prix'er - i fuld længde

Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm har været en tur i arkivet og fundet de 10 mest legendariske Grand Prix'er frem. Se dem alle her i fuld længde.

Den danske Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm har været i arkviet og fundet de 10 mest legendariske Grand Prix'er frem fra gemmeren. (© dr)

De sidste fem år har han som den danske kommentator guidet seerne gennem Eurovision Song Contest, og har også flere gange været inde over det danske Grand Prix.

Ole Tøpholm har Grand Prix indprentet i sit DNA og er også udenfor kommentatorboksen stor fan af sangkonkurrencen.

Derfor har dr.dk bedt Ole Tøpholm gå en tur i arkivet og finde de 10 mest legendariske Grand Prix'er gennem tiderne.

Nu kan se alle 10 shows i fuld længde i i DR tv. Herunder fortæller Tøpholm om de ti udvalgte årgange.

1978 - Danmark gør comeback

Efter 11 års pause gør Danmark comeback ved det Europæiske Melodi Grand Prix. Et nyt dansk Grand Prix-bidrag skal derfor findes.

- Brødrene Olsen var på forhånd storfavoritter, men boybandet Mabel vandt det hele. Måske fordi flere af bandets fans jublede og skreg undervejs i finalen, fortæller Ole Tøpholm.

1978 var samtidig Jørgen de Mylius' debut som Grand Prix-vært.

1979 - Da Kim Larsen indtog Grand Prix-scenen

Det første år Tøpholm har udvalgt er 1979, året hvor Tommy Seebach vandt med nummeret 'Disco Tango'.

- Efter den dramatiske afstemning, stod det uafgjort. Derfor skulle der forlænget spilletid og en ny afstemning til, før Tommy kunne kåres som vinder, fortæller Ole Tøpholm.

Samtidig er 1979 året hvor Kim Larsen deltager med nummeret 'Ud I Det Blå' og ender på en flot tredjeplads ud af hele 17 bidrag.

1984 - Søren Bundgaard ender i swimmingpoolen

- Hvis man elsker 80’er Grand Prix-lyden, så er 1984 toppen af poppen. Det bliver ikke bedre, siger Ole Tøpholm og fortsætter;

- Samtidig er det her begyndelsen på storhedstiden for Kirsten & Søren (Også kendt under navnet Hot Eyes red.) som vinder for første gang med 'Det Lige' Det'.

1984 var også året hvor konkurrencen blev afholdt i Jørgen de Mylius' ikoniske 'Eldorado'-studie, og Søren Bundgaard endte i poolen, under sin Grand Prix-optræden.

Kirsten Siggaard vandt konkurrencen i 1984 sammen med Søren Bundgaard. (© dr)

1987 - Ukendt sangerinde slog stjerneparade af kendisser

Året 1987 har i den grad skrevet sig ind i Grand Prix-historien. Det var her Trine Dyrholm deltog med 'Danse I Måneskin' og i feltet fandt man også Birthe Kjær, Dorthe Kollo, Johnny Reimer og Tommy Seebach

- Men på trods af de mange kendisser, var det alligevel en dengang ukendt Anne Herdorft, der vandt det hele. Et skønt gensyn, fortæller Ole Tøpholm

1989 - Birthe Kjær maler byen rød

80’erne sluttes af med et brag af en fest. Det er første gang at Danmarks Radio kaster sig ud i telefonafstemning, men det er dog fortsat juryerne, der bestemmer det hele til sidst - og de peger på Birthe Kjær som vinder.

- Birthe Kjær blev dengang kaldt 'den evige to’er', men langt om længe lykkedes det hende at hive en sejr hjem, og med ”Vi Maler Byen Rød” på en førsteplads kunne 80’erne ikke slutte mere fantastisk, fortæller Ole Tøpholm.

Birthe Kjær malede byen og Grand Prix-scenen rød i 1989. (© dr)

1990 - Lonnie ringer et nyt årti i gang

- Det nye årti indledes ved at give alt magt til seerne. Telefonafstemning bliver for alvor indført, og det giver anledning til mange pædagogiske forklaringer på, hvad man som seer skal gøre, når man vil stemme på en bestemt sang, fortæller Ole Tøpholm.

Det bliver ”Hallo Hallo” med Lonnie Devantier og hendes kæmpe drejetelefon, der hiver sejren hjem og dermed skyder halvfemserne i gang.

I værtrollen finder vi de tidligere Grand Prix-vindere Birthe Kjær og Dario Campeotto.

1993 - Tommy Seebach vinder for tredje gang

Tommy Seebach vinder i 1993 sin tredje sejr i suveræn stil med 'Under Stjernerne På Himlen'.

- Det er en af de flotteste melodier i Grand Prix-historien, lyder det fra Ole Tøpholm.

1993 er også året hvor DR for sidste gang gør brug af det store underholdningsorkester i Grand Prix-sammenhænge.

1995 - Historisk udskældt Grand Prix

Grand Prixet i 1995 er ifølge Tøpholm 'et af de mest udskældte' i historien, og skiller sig ud på flere punkter

Telefonafstemningen blev afskaffet og istedet skulle en fagjury udpege vinderen. Også navnet på showet blev ændret;

- DR ville prøve noget nyt og afskaffede navnet Melodi Grand Prix - showet hed i stedet 'musik event'. Men ingen forstod rigtig showet, som blev anset for at være for eksperimenterende, fortæller Ole Tøpholm.

Trods et udskældt show, er vindere fra 1995, 'Fra Mols til Skagen' med Aud Wilken, i dag en favorit hos mange Grand Prix-fans.

Aud Wilken vandt i 1995 med 'Fra Mols til Skagen'. (© dr)

2000 - Et vendepunkt

2000 var et vendepunkt for det danske Melodi Grand Prix.

- DR var på dette tidspunkt ved at opgive Melodi Grand Prix. Det var sidste chance for dansk succes, hvis ikke showet skulle lukkes permanent. Men det her show blev en så stor succes, og presset fra seerne var så stort, at DR for første gang valgte at genudsende en dansk finale få uger efter det blev sendt live, fortæller Ole.

Som mange nok husker var det Brødrene Olsen og 'Smuk Som Et Stjerneskud' der hev sejren hjem - både i Danmark og ved det internationale Grand Prix - og dermed var Melodi Grand Prixet's overlevelse sikret.

2005 - Talentshow-darling slår vinderduo

Ole Tøpholm beskriver Melodi Grand Prixet i 2005 som "en glad og folkelig årgang".

- Alle forventede at Brødrene Olsen ville vinde igen, men de havde overset, at deltagere fra DR's store talentshow 'Stjerne For En Aften' stadig var meget populære, fortæller Ole Tøpholm.

Derfor blev det ikke de to brødre, men den unge Jakob Sveistrup og hans ørehænger 'Tænder På Dig' der løb med sejren. Det var tredje gang i træk, at en deltager fra 'Stjerne For En Aften' hev sejren hjem.

Jakob Sveistrup slog favoritterne Brødrene Olsen i 2005. (© dr)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter