OVERBLIK Seks lande er klar til Eurovision i Stockholm

Allerede nu har de første seks lande fundet deres deltagere til Eurovision 2016.

  • Sangerinden Iveta Mukuchyan skal forsøge at gøre Armenerne stolte ved næste års konkurrence. (Foto: Anelia Janeva © ARMTV)
  • Bosnien-Hercegovina sender en tidligere Grand Prix-deltagere afsted til Stockholm næste år. Sangeren Deen repræsenterede landet i 2004. (Foto: Christopher Furlong © Getty Images)
  • Cypern skruer op for rockguitaren, når gruppen Minus One skal repræsentere solskinsøen. (Foto: Eurovision.tv)
  • Holland sætter næster år deres lid til singersongwriteren Douwe Bob. (© AVROTROS)
  • Den makedonske diva Kaliopi er tilbage på Eurovision-scenen. (Foto: Dejan Milicevic)
  • Montenegro sender næste år boybandet 'Highway' med flyet mod Stockholm. (© RTCG)
  • Albanien satser på Eneda Tarifa og divasangen 'Përrallë', der til Eurovision kommer til at hedde 'Fairytale'. (© eurovision.tv)
  • Georgien sender gruppen Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas. Deres sang er endnu ikke valgt. (© eurovision.tv)
  • Rusland er blevet bookmakernes favorit til at vinde, efter man i december annoncerede, at Sergey Lazarev skal repræsentere landet ved Eurovision. (© facebook)
1 / 9

Selvom der er længe til næste års Internationale Melodi Grand Prix, har en række lande allerede nu fundet de deltagere, der skal forsøge at hive sejren hjem i Stockholm til maj.

Få det fulde overblik herunder:

Talentfuld sangdiva synger for Armenien

Sidst Armenien sendte en kvindelig solist til Eurovision var i 2011, men nu er igen blevet kvindernes tur. Armensk tv har udvalgt den 29-årige sangdiva Iveta Mukuchyan til at synge for landet.

Og det er en talentfuld dame, Armenien sender til Sverige næste år. Iveta Mukuchyan har nemlig både deltaget i den armenske udgave af ’Idols’ og den tyske udgave af talentshowet ’Voice’. Iveta blev født i Armeniens hovedstad Yerevan, men flyttede som seksårig med sin familie til Tyskland.

Artiklen fortsætter under videoen.

Armensk tv søger lige nu efter det perfekte bidrag til Iveta Mukuchyan, og sangskrivere fra hele verden kan sende deres sange ind.

Bosnisk gensyn med diskohofterne

Efter tre år væk fra konkurrencen vender Bosnien-Hercegovina tilbage til Grand Prix-scenen.

Næste år er det trioen Dalal Midhat Talakić, Fuad Backović og cellist Ana Rucner. Umiddelbart ikke nogle navne, der vækker genklang i mange danske ører, men Fuad Backović har faktisk deltaget i Europas største sangkonkurrence tidligere.

Artiklen fortsætter under videoen.

I 2004 sang - og dansede - han sig til en flot niendeplads med det flamboyante og hofterystende popnummer ’In the Disco’ - blandt andet med hjælp fra de danske tv-seere, som kvitterede med 8 point til det bosniske bidrag.

Om Bosnien-Hercegovina igen leverer discorytmer på Grand Prix-scenen finder vi ud af til februar, når det bosniske bidrag offentliggøres.

Hård rock fra Cypern

I år sendte Cypern en følsom Disney-ballade, men i 2016 satser de på hård rock. Det er bandet Minus One, som skal repræsentere solskinsøen ved næste års Eurovision.

Det fem mand store band brød for alvor igennem i hjemlandet, da de sidste år deltog i den cypriotiske Grand Prix-finale. Her blev det dog kun til en tredjeplads. Minus One fik faktisk en sidsteplads hos seerne, men scorede til gengæld 12 point hos den cypriotiske fagjury med sangen ’Shine’.

Titlen på sangen, som Minus One skal forsøge at charme Europa med til næste år, er endnu ikke blevet offentliggjort. Til gengæld er det blevet meldt ud, at manden bag Sveriges vinderhit fra 2012, ’Euphoria’, sangskriveren Thomas G:son, skal være med til at komponere det cypriotiske bidrag.

Hollandsk charmør smelter hjerter med sin guitar

Sidst Holland stod øverst på Eurovisionens sejrsskammel var i 1975 med gruppen Teach-In. I år er det den unge singersongwriter Douwe Bob, som skal forsøge at hive sejren hjem til hollænderne.

Douwe Bob blev kendt i hjemlandet, da han i 2012 vandt talentkonkurrencen ’Hollands Bedste Singersongwriter’, og siden har han smeltet hjertet med sine hjemmekomponerede melodier og countryperler.

Artiklen fortsætter under videoen.

Tidligere på året scorede Douwe Bob et kæmpe hit i hjemlandet med nummeret ’Hold Me’, der er en duet med sangerinden Anouk, som repræsenterede Holland i 2013.

Hvilken sang Douwe Bob skal synge på scenen i Stockholm bliver offentligjort til februar.

Makedonien sender Grand Prix-veteran

Alle gode gange tre! Sådan lader det til, makedonsk tv har tænkt. De har nemlig valgt at sende sangerinden Kaliopi af sted til Sverige.

Kaliopi repræsenterede Makedonien tilbage i 2012 med sangen ’Crno i Belo’ – men allerede i 1996 fik Kaliopi faktisk æren af at repræsentere Makedonien ved landets debut på Eurovision-scenen. I hvert fald næsten.

Artiklen fortsætter under videoen.

For grundet for mange deltagere, måtte EBU det år afholde en intern semifinale, for at finde frem til de 23 deltagere, der skulle være med i den endelige konkurrence. Her kvalificerede Kaliopi sig desværre ikke, og fik derfor ikke lov til, som den første, at vifte de rød-gule farver for Makedonien.

Men nu får den populære sangerinde altså chancen igen. Hvilken sang Kaliopi skal synge ved vi endnu ikke, men det bliver sangskriveren Romeo Gril, der også stod bag ’Crno i Belo’, der skal føre pinden.

Tv-direktørens søn synger for Montenegro

Montenegro sætter til næste år deres lid til, at boybandet Highway skal synge sejren hjem.

Gruppen blev kendt i hjemlandet Montenegro og landende omkring, da de tidligere i år deltog i X Factor Adria (en samlet X Factor-konkurrence for en række balkanlande). Her sang den tre mand store gruppe sig til en fjerdeplads.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det er en intern jury hos montenegrinsk tv, der har valgt at sende Highway af sted til Stockholm. Og valget af Highway har skabt en del virak, fordi faren til ét af bandets medlemmer er generaldirektør for tv-kanalen RTCG, der står for Eurovision i landet.

Hvilken sang – og på hvilket sporg – Highway skal synge, er endnu ikke blevet besluttet.

Masser af Grand Prix i 2016

Udover de seks ovenstående lande har også Rusland, Georgien og Albanien valgt deres repræsentanter, og dermed har vi fået sat navn på omkring en fjerdedel af deltagerne til Eurovision 2016 - selv om der er fem måneder til finalen!

I starten af det nye år vælger resten af landene deres repræsentanter. Danmark finder sit nye Grand Prix-håb 13. februar, mens svenskerne kårer deres vinder en måned senere, 12. marts.

Eurovision 2016 finder sted 10., 12. og 14. maj 2016.