For præcis 10 år siden vandt Emmelie Eurovision: 'Jeg kan ikke huske, hvad jeg følte. Det var så overvældende'

Det var ikke kun en dans på roser at vinde verdens største sangkonkurrence, fortæller Emmelie de Forest.

(Foto: © JESSICA GOW, SCANPIX SWEDEN)

- The winner is... Denmark!

Midt under afstemningen i en tætpakket Malmø Arena træder vært Petra Mede frem midt på den glitrende scene. Hun annoncerer, at man allerede har fundet en vinder, selvom fire lande stadig mangler at afgive deres stemmer.

Vinderen er nummeret 'Only Teardrops' med den unge sanger Emmelie de Forest i front. Hun har lige hevet Danmarks tredje Eurovision-trofæ i land.

Efter to semifinaler og en storslået finale ender Danmark med at vinde konkurrencen med 281 point og næsten 50 point forspring ned til andenpladsen. Dermed rykker konkurrencen fra Malmø til København – "just 20 minutes away" – året efter.

Det er præcis ti år siden i disse dage.

En glad vinder på scenen i Malmø Arena sammen det danske hold. (Foto: © Korolyova Kristina, Ritzau Scanpix)

- Det var så vild en ting at vinde, men jeg kan faktisk ikke helt huske, hvad jeg følte lige i de dage, fortæller Emmelie de Forest.

- Jeg har ellers en super hukommelse og kan huske alt, fra jeg var tre-fire år gammel og kan ofte huske samtaler ord for ord. Men lige de par døgn omkring sejren er ret tågede. Det var så overvældende.

Da den danske delegation med Emmelie i front ankommer til København i bus, er DR Byen pyntet med et kæmpe Emmelie-banner. Folk står i gaderne og vinker op til hende, mens hun bliver kørt gennem byen på vej mod Tivoli, hvor der er inviteret til sejrsfest, og hun skal spille vindernummeret igen.

- Der var endda en tv-helikopter, der fulgte efter os. Jeg blev genkendt meget i årene efter, hvilket gjorde, at jeg ofte tog taxaer fremfor offentlig transport. Det var ikke, fordi folk ikke var søde, men det var lidt overvældende indimellem.

Emmelie havde været favorit til at vinde Eurovision i månedsvis, da hun hev sejren i land den 18. maj 2013. DR var da også klar til at tage imod, da hun dagen efter finalen skulle forbi DR Byen for at holde vinderpressemøde. (Foto: © jens astrup, Ritzau Scanpix)

I Tivoli går hun op på en scene, der er noget mindre end den Eurovision-scene, hun lige har stået på aftenen forinden. Til gengæld er den hyldest, hun modtager fra danskerne, større end nogen applaus, man kan drømme om fra selv det mest begejstrede Eurovision-publikum.

Faktisk er modtagelsen så overvældende, at det ikke er muligt for hende at gå rundt i Tivoli med sin familie, efter hun har optrådt.

- Jeg ville gerne have haft pandekager med min familie bagefter, men der var så stor interesse for mig, at Tivoli sagde, de ikke ville kunne garantere for min sikkerhed, så det måtte vi droppe, husker Emmelie.

  • Dagen efter Eurovision-sejren gæstede Emmelie Tivoli i København for at modtage folkets hyldest – og spille 'Only Teardrops' igen. (Foto: © jens astrup, Ritzau Scanpix)
  • Det var der mange, der gerne ville overvære. (Foto: © Niels Hougaard, Ritzau Scanpix)
  • Emmelies Eurovision-sejr er Danmarks tredje – og hidtil seneste – sejr i verdens største musikkonkurrence. (Foto: © Niels Hougaard, Ritzau Scanpix)
1 / 3

'Jeg havde aldrig været i fjernsynet før'

Emmelies sejr er kulminationen på flere måneders forberedelse, finpudsning – og nervøsitet.

- Allerede da jeg vinder Melodi Grand Prix'et i Danmark, begynder folk at snakke om, at vi er favoritter til at vinde Eurovision. Det er i slutningen af januar, og Eurovision er først i maj måned.

Hun bliver hurtigt tilknyttet et kommunikationsbureau, som træner hende i at snakke med pressen.

- Jeg havde jo aldrig været i fjernsynet før. Der var bare pressemøder og interviews konstant – og både med dansk og international presse.

Samtidig går den unge nordjyde i gang med sit første album.

- Jeg skrev kontrakt med Universal Music, og jeg var så stor Eurovision-favorit, at alle syntes, det var dumt, hvis jeg kun havde én sang, så der skulle også lige laves et album. Og jeg insisterede på at være med til at skrive selv, så det gjorde jeg lige sideløbende med alt det andet.

- Det var bare nogle sindssygt travle måneder.

Emmelie under et interview sammen med Eurovision-vinderen fra 2012, svenske Loreen. Loreen stiller i øvrigt op for Sverige igen til dette års Eurovision, hvor hun i skrivende stund – igen – er den helt store vinderfavorit. (Foto: © JANERIK HENRIKSSON, Ritzau Scanpix)

Bange for at glemme teksten

Da vi når frem til Eurovision-ugen i midten af maj, har Emmelie de Forest levet med favoritstemplet i månedsvis.

DR har for længst oversat promo-teksterne om den barfodede bagerjomfru (indtil Grand Prix'et arbejdede hun hos en bager i Mariager) til alverdens sprog til den internationale presse. Man får endda produceret merchandise-versioner af den karakteristiske fløjte, som åbner 'Only Teardrops', på grund af interessen for Danmarks deltager.

Nu hviler alles øjne på Emmelie.

- Jeg kan huske, at den første prøve ikke gik så godt, og så skrev alle lige pludselig, at nu havde favoritten fejlet. Det var ret overvældende, for jeg skulle jo bare lige ind i det.

Selvom hun når at komme "ind i det" til finalen, er hun stadig nervøs, da hun går på scenen som sang nummer 18.

- Det var ulideligt at stå og vente backstage, og jeg begyndte pludselig at tænke over, om jeg nu kunne huske teksten. Det kunne jeg heldigvis godt, og så snart nummeret begyndte, var jeg på.

- Men der var faktisk et sted i det sidste omkvæd, hvor jeg var ved at løbe tør for luft. Man kan ikke rigtigt høre det, men jeg var ret nervøs under hele sangen. Jeg er nok bare god til at skjule det.

Emmelie i aktion for Danmark på scenen til den store Eurovision-finale. (Foto: © Alastair Grant, Ritzau Scanpix)

Helt mundlam efter sejren

På vej ned fra scenen er der ikke mere, Emmelie kan gøre. Nu skal Europa stemme.

Da afstemningen begynder, går der et stykke tid, før nogen belønner Danmark med de maksimale 12 point – eller douze points, som det hedder på Grand Prix'sk.

De kommer faktisk først, da Storbritannien som aftenens sjette land skal afgive sine point.

- Denmark, 12 points!

Herfra er løbet kørt for vores konkurrenter.

Mens vært Petra Mede træder frem på scenen og annoncerer Danmarks sejr, bevæger Emmelie de Forest sig mod den enorme bro, der til lejligheden er installeret tværs gennem arenaen.

Nu skal hun – bogstaveligt talt – gå sin sejrsgang foran tusindvis af publikummer og millioner og atter millioner af tv-seere.

- Jeg kan godt lide at have styr på tingene og have forberedt mig, og det havde jeg ikke, da jeg skulle gå ud på broen. Jeg var så overvældet, at jeg gik og sms'ede, mens vores delegationsleder førte mig hen til broen. Jeg vidste slet ikke, at der blev filmet, mens jeg gik dér med min telefon.

Hvad skrev du?

- Jeg skrev til kommunikationsbureauet og spurgte, hvad jeg skulle sige, for jeg var bare helt mundlam. Normalt har jeg ikke problemer med at sætte ord på mine følelser, men her var jeg virkelig overvældet.

Danmark modtog de maksimale 12 point af i alt otte lande i Eurovision-finalen og sluttede på 281 point. Anden- og tredjepladsen gik til Aserbajdsjan og Ukraine, der fik henholdsvis 234 og 214 point. (Foto: © Jörg Carstensen, Ritzau Scanpix)

Har lavet musik lige siden

Selvom hun bliver hyldet i dagene efter sejren, og 'Only Teardrops' bliver et hit i store dele af Europa, er det dog ikke kun en dans på roser at være nyslået Eurovision-vinder.

- Når jeg ser tilbage, var der mange situationer dengang, jeg ikke var forberedt på. Jeg havde aldrig lavet tv, før jeg var med i Grand Prix, så jeg blev nogle gange fanget i nogle lidt pudsige situationer, men jeg tror også, det var det, folk godt kunne lide. Jeg var ret upoleret dengang, siger hun og uddyber:

- Men det er også derfor, jeg aldrig googler mit navn i dag. Der findes simpelthen så mange dårlige billeder af mig fra dengang, lyder det med et grin.

Dårlige billeder eller ej, så er det Eurovision-sejren, der har gjort, at Emmelie de Forest nu har været fuldtidsmusiker i et helt årti.

- Jeg har kunnet leve af at lave musik lige siden sejren. Det gør jeg også i dag, og det var dét, jeg gerne ville.

Emmelie de Forest, som hun ser ud i dag. Her er hun til Dansk Melodi Grand Prix 2023, hvor hun var ét af medlemmerne i juryen. (Foto: © Klaus Bo Christensen, Ritzau Scanpix)

Faktisk har hun aldrig helt sluppet grebet om konkurrencen ovenpå Eurovision-sejren. Hun følger ivrigt med i det svenske Melodi Grand Prix hvert år, og hun spiller stadig til diverse Eurovision-relaterede arrangementer.

På finaleaftenen til dette års Eurovision skal hun for eksempel optræde på Island.

Hun kommer også til at følge med fra sidelinjen, når dette års danske Grand Prix-håb – Reiley og 'Breaking My Heart' – skal forsøge at sikre en dansk finaleplads videre fra semifinalen torsdag den 11. maj.

- Det har jo været lidt sløjt for Danmark de seneste par år, siger hun med henvisning til, at Danmark ikke har været i en Eurovision-finale siden 2019.

- Men jeg tror, vi vender skuden i år.

- Min mavefornemmelse siger mig i hvert fald, at Danmark ryger i finalen.

Emmelie de Forest anno 2023 i sit musikstudie. (Foto: © Jakob Schack Glæsner)