Redaktør afslører: 60 point afgør Grand Prix

Tv-seerne og fagjuryen har hver 50 procent af stemmerne i årets Melodi Grand Prix. Men pointene i år er helt nye.

(Foto: Wouter van Vliet © Eurovision.tv)

- Den største Grand Prix-fest nogensinde!

Sådan lyder det lynhurtige svar på, hvordan Dansk Melodi Grand Prix 2013 bliver, når man spørger den ene af årets to redaktører, Theresa Valbæk.

- Det handler om at hylde musikken og om at finde en vinder af konkurrencen. Grand Prix'et er jo efterhånden en gammel dame i DR-regi, så vi er meget tro mod, hvad et Melodi Grand Prix er, samtidig med vi bringer det up to date, siger Theresa Valbæk.

Værterne med til manuskriptskrivningI disse dage arbejder hun og resten af Grand Prix-redaktionen på at få alle brikker til at falde på plads, inden det går løs den 26. januar.

- Vi sidder blandt andet og arbejder på manuskriptet. I år får vi hjælp af tekstforfatterne Vase & Fuglsang, der har skrevet tekster til eksempelvis Cirkusrevyen og Andreas Bo. De kommer med forslag til, hvad de tre værter skal sige i løbet af showet, ligesom værterne selv og vi her på redaktionen er inde over. Faktisk sidder vi og finpudser manuskriptet helt op til showets start, da der jo kan være mange ændringer efter generalprøven fredag aften, siger hun.

Sådan bestemmes vinderenAfstemningsformatet læner sig op af det, vi så sidste år. Først kan der stemmes på alle ti sange, hvorefter tre går i den endelige finale. I begge runder har seerne 50 procent af stemmerne, mens den fem personer store fagjury har de sidste 50 procent.

- Når vi har hørt de tre endelige finalister igen, skal hver dommer give henholdvis 1, 2 og 3 point til sangene. Vi kommer altså til at høre den enkelte dommers helt individuelle mening, og en sang kan så maksimalt opnå 15 point fra juryen, forklarer Theresa og fortsætter:

- Juryen har i alt 30 point, og seerne har det samme. Seernes 30 point bliver afgjort procentvis, hvilket vil sige, at hvis en af sangene får 50 procent af stemmerne, svarer det til 15 point. I teorien kan en sang således opnå maksimalt 45 point - 15 fra dommerne og 30 fra seerne, siger hun.

Vindersangen afslutter showetEn anden justering i forhold til sidste år er, at vi i år får lov til at høre den endelige vindersang i slutningen af showet.

- Det er aftenens højdepunkt at få lov til at høre vinderen igen. Så vi forlænger den der eufori, der er i en glad vinder på scenen med tårer i øjnene og masser af jubel omkring. Det er superskønt at få disse tre ekstra minutter, siger Theresa.

Hvert danske Grand Prix har sine helt særlige øjeblikke, som skriver sig ind i historiebøgerne, og det bliver også tilfældet i år, lover hun.

- Ud over ti vildt fantastiske numre, kommer man til at huske 2013 for et anderledes værtsshow, end man er vant til. Mere vil jeg ikke afsløre.

Se med når Dansk Melodi Grand Prix 2013 sendes fra BOXEN i Herning på DR1 lørdag 26. januar.

Facebook
Twitter