Rekordmange synger på eget sprog i år

Over halvdelen af årets Eurovision-deltagere synger på deres modersmål.

(Foto: Valgeir Magnusson © eurovision.tv)

Bare rolig; du skal nok komme til at more dig over halvskidt engelsk i årets internationale Melodi Grand Prix, når lande som eksempelvis Litauen og Hviderusland forsøger sig på fremmedsproget.

Men i år kommer du faktisk til at høre det laveste antal engelsksprogede sange siden 2000. 2000 var året efter, det blev tilladt for alle lande at synge på engelsk. Hele 20 ud af 39 lande deltager i år med en sang på nationalsproget, viser en optælling, som siden escnorge.net har foretaget.

Island synger på... islandsk

Derfor kommer du i år til at opleve hip-hop på serbisk, etnopop på bulgarsk og ballader på blandt andet estisk, italiensk, rumænsk, hebraisk - og islandsk.

Vulkanøen sender nemlig et bidrag på islandsk, og det synges af den 23-årige sanger Eythor Ingi. Sangen hedder 'Ég á líf', og dr.dk/grandprix tog sig en snak med den islandske sanger for at høre, hvorfor han vælger at synge på sit nationalsprog.

- Vi ville bevare den følelse, der ligger i sangen, og desuden betyder den islandske tekst allerede meget for mange islændinge, så vi ville ikke tage glæden fra dem ved at synge på engelsk. Desuden er jeg også selv glad for at synge på islandsk, siger han.

Folk kan relatere uanset sprog

Ikke siden Paul Oscar chokerede Europa med sit excentriske sceneshow i 1997, har man kunnet høre islandsk på den internationale Grand Prix-scene. Eythor er derfor stolt over at bringe sit nationalsprog tilbage i konkurrencen.

- Jeg håber, folk kan relatere til melodien og teksten. Det er forskelligt, hvem folk kommer til at tænke på. Det kan være deres børn, deres hustru, deres forældre eller andre, der har inspireret dem. Direkte oversat betyder sangen 'Jeg har et liv - jeg er live på grund af dig'.

At det ikke er en helt dårlig ide at synge på sit nationalsprog, så man tydeligt i sidste års Eurovision i Baku. Her blev seks af sangene i top ti sunget på andre sprog end engelsk.

Islandsk Eythor Ingi deltager i den anden semifinale torsdag den 16. maj.

Facebook
Twitter