Russisk deltager udelukket fra Grand Prix: Her er arrangørens panikløsning

Hovedarrangøren af Eurovision Song Contest foreslår nu en alternativ løsning for at sikre, at Ruslands deltager kan deltage i konkurrencen på trods af indrejseforbud i værtslandet Ukraine.

Julia Samoylova - årets russiske deltager i Eurovision Song Contest. (© Scanpix)

Onsdag meddelte årets værtsland for Eurovision Song Contest, Ukraine, at man forbyder årets russiske deltager, Julia Samoylova, indrejse i landet i tre år - og at hun derfor ikke kan repræsentere sit hjemland i den traditionsrige popdyst til maj.

Det sker, fordi man fra ukrainsk side mener, at den 27-årige sangerinde opholdt sig illegalt i landet, da hun i 2015 gav en koncert på den omstridte halvø Krim - og dermed har forbrudt sig på Ukraines lovgivning.

Men nu er hovedarrangøren af den årlige Eurovision Song Contest, European Broadcasting Union (EBU), så klar med lidt af en alternativ løsning for at sikre, at den russiske sangerinde alligevel får lov til at stille op i årets sangkonkurrence.

- Såfremt at indrejseforbuddet bliver opretholdt af de ukrainske myndigheder, og for at sikre de ikke-politiske kerneværdier i Eurovision Song Contest bliver opretholdt, har EBU arbejdet hårdt på at finde en løsning på situationen. EBU har derfor tilbudt russiske Channel One Russia muligheden for stadig at deltage i årets konkurrence ved at lade Julia optræde via satellit fra Rusland - en løsning der er helt uden fortilfælde, lyder det i en pressemeddelelse fra EBU torsdag eftermiddag.

- Det er noget, der aldrig før er sket i konkurrencens 60-årige historie, men i Eurovisions ånd om inklusion og dette års tema om at "hylde mangfoldighed" er beslutningen blevet truffet for at sikre, at alle 43 solister får muligheden for at deltage, lyder det videre i meddelelsen fra EBU.

Til Ruslands fordel

Danmarks Eurovision-kommentator, Ole Tøpholm, kalder EBUs løsningsforslag "højst alternativt og mærkværdigt".

- Det er aldrig set lignende i Grand Prix-historien, og det øger presset på de ukrainske myndigheder for at ophæve indrejseforbuddet, siger Ole Tøpholm og fortsætter:

- Al den her ballade skaber blot ekstra meget opmærksomhed om det russiske bidrag, og det er russisk tv bestemt ikke kede af. Havde Ukraine bare ladet Julia Samoylova rejse til Kiev, havde der ikke været særligt meget opmærksomhed omkring sangen. Så det her er klart til Ruslands fordel.

Kan påvirke sms-afstemningen

Også DRs underholdningschef og Grand Prix-chef, Jan Lagermand Lundme, mener, at det sender et "uheldigt" signal, at Rusland muligvis kommer til at optræde via satellit langt fra den ukrainske hovedstad, Kiev.

- Det, der er så smukt ved Eurovision, er, at alle nationerne mødes i ét land i Europa for at hylde musikken. Og jeg håber derfor, at der her er tale om et enestående tilfælde. Det bliver noget rod, hvis der fremover er flere lande, der også pludselig skal stå i deres eget land og optræde. Dette er ikke en udvikling, der er god for Eurovision Song Contest, siger Jan Lagermand Lundme, som samtidig lufter sin bekymring for, hvordan løsningen eventuelt vil påvirke sms-afstemningen.

- Man kan sætte spørgsmålstegn ved den afstemning, der kommer til at foregå; vil Julia Samoylova modtage sympatistemmer, eller vil folk ikke stemme på hende, fordi hun ikke deltager på lige fod med de andre deltagere? Det kommer til at handle om alt andet end musikken og det fællesskab, der egentlig burde være i centrum, siger underholdningschefen.

Positivt at man finder en løsning

Bekymringerne til trods er Jan Lagermand Lundme dog glad for, at EBU forsøger at finde en løsning, så Rusland har mulighed for at deltage i konkurrencen som planlagt.

- Nu er Rusland med, og det er virkelig positivt. Det allervigtigste er trods alt, at der på en eller anden måde er kommet en løsning.

Forslaget om at lade den russiske sangerinde deltage via satellit fra Rusland er kun en nødløsning, der bliver taget i brug, hvis ikke Ukraine omgør beslutningen om indrejseforbuddet, understreger European Broadcasting Union (EBU).

- Vi fortsætter vores dialog med de ukrainske myndigheder og håber, at vi får alle deltagerne at se på scenen i værtsbyen Kiev, lyder det fra EBU.

Julia Samoylova deltager efter planen i den anden af to semifinaler torsdag den 11. maj, hvor også danske Anja deltager. Lykkes det Julia Samoylova og Rusland at kvalificere sig til finalen, er det meningen, at satellitforbindelsen også skal bruges ved finalen.