Sådan skrev ABBA verdens (måske) bedste popsang

Ny svensk dokumentar fortæller historien om hittet Dancing Queen. Se den i DR2s temalørdag om ABBA.

Når gæsterne skal på dansegulvet nytårsaften, er der én sang, som altid er et sikkert hit: 'Dancing Queen' med ABBA.

I en ny svensk dokumentar, som blev sendt lørdag aften på DR2, går ABBA-eksperten Carl Magnus Palm bag om supergruppens største hit.

- 'Dancing Queen' er ikke bare ABBA's mest berømte sang, den er også bredt anerkendt som en af de bedste popsange nogensinde. En klassisk indspilning fra 1976, som stadig mere end tre årtier efter den først blev udgivet, sender folk på dansegulvet verden over, forklarer han på sin hjemmeside.

Vidste den ville blive et kanonhit

ABBA brød igennem, da de vandt det internationale Melodi Grand Prix med 'Waterloo' i 1974. Men det var med 'Dancing Queen', at de hævede sig selv op til at blive en af den tids mest populære popgrupper.

- Det er svært at vide, hvornår et hit er på vej. Man ved det ikke altid selv. 'Dancing Queen' var en undtagelse. Vi vidste med det samme, at den ville blive et kanonhit, skriver Agnetha Fältskog i sine erindringer. ABBA-eksperten er enig.

- Nu kunne ingen tvivle på, at det virkelig var lykkedes ABBA (…) at hive sig selv op af det slagerdynd, de alt for længe havde plasket rundt i, slår han fast i sin store bog 'ABBA - The Story'.

Op i det højeste lykkeregister

'Dancing Queen' var et af ABBA's første forsøg på at skrive et disco-nummer, og det er den unikke kombination af amerikansk og svensk, der har fået sangen til at gå over i historien.

- Sangen swingede præcis, som sangskriverne havde tænkt sig. Bennys glædesstrålende klaver trak lytteren op i det højeste lykkeregister, og Agnethas og Fridas knivskarpe stemmer havde en nærmest overnaturlig præcision, skriver Carl Magnus Palm.

- På 'Dancing Queen' lykkedes det ABBA på en eller anden måde at splejse den amerikanske dansemusik sammen med de nordiske inspirationer og få det hele til at strutte af energi.

DR2 Tema om ABBA med tre svenske dokumentarer: 'ABBA - Da fire blev til en', 'ABBA - Dancing Queen' og 'ABBA - Absolute Image'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk