Sand historie bag Danmarks Grand Prix-hit: Det handler vikinge-sangen om

Vikingen Magnus Erlendsson, der er inspirationen bag Danmarks Eurovision-bidrag, var alt andet end den stereotype viking.

(Foto: Pedro Nunes © Ritzau Scanpix)

I aften går det løs, når Rasmussen og hans kor af danske vikinger indtager Eurovision-scenen med nummeret 'Higher Ground' i håb om at sikre Danmark en plads i den store finale på lørdag.

Med blæst, bølger og vikingesejl på scenen kan det ikke komme bag på mange, at 'Higher Ground' handler om netop vikinger med langt skæg og store sværd.

Men den egentlige betydning i sangen er faktisk alt andet end dét, man normalt ville forbinde med den typiske viking.

Den fredselskende viking

Sangen handler nemlig om vikingen Magnus Erlendsson, der levede fra omkring 1080 til 1115, og som nægtede at deltage i plyndringerne og i stedet svor til fred.

Det fortæller museumschef for vikingemuseet Trelleborg, Anne-Christine Larsen.

- Hvis man spørger mig, er han en af de helt store personligheder fra slutningen af Vikingetiden, siger hun.

Mens de andre vikinger gik i land for at slås, blev Magnus Erlendsson i stedet på skibet og sang salmer.

- Han var en type, der ikke ville begå vold. Han gik ind for fredelige løsninger og ville ikke slås. Der er mange, der måske har et stereotypt billede af vikinger, men det er vigtigt at huske på, at det faktisk var i Vikingetiden, at vores nuværende samfund blev grundlagt, fortæller museumschef Anne-Christine Larsen og fortsætter:

- De byggede huse og skibe på en måde, som næsten ikke har ændret sig i 1.000 år. Så det er ikke kun røverier og voldtægt, der skal forbindes med Vikingetiden, det er også kunst og arkitektur.

Den afgørende familiefejde

Som de fleste sagaer og fortællinger fra Vikingetiden er der ingen historie uden splid og kamp internt i familien. Og det gør sig også gældende i fortællingen om Magnus Erlendsson.

- Norge og Danmark var ét land, og Orkneyøerne og Shetland blev en del af riget. Magnus Erlendsson fik jarldømmet over halvdelen af Orkney, og hans fætter Håkon fik den anden del, fortæller Anne-Christine Larsen.

Årene 1105-1114, hvor de to fætre delte jarldømmet over Orkney, var en fredelig tid. Men gennem årene blev der alligevel skabt splid og fjendskab mellem Magnus og Håkon.

De to fætre aftalte så at holde et forligsmøde på Egilsay for at slutte fred.

Her måtte de hver medbringe to skibe og tilsvarende antal mænd, men mens Magnus ventede på øen på sin fætters ankomst, kunne han se otte krigsskibe i horisonten. Han var blevet forrådt.

- Der er mange versioner af fortællingen, men Magnus ender med at blive dræbt under forligsmødet på Egilsay, fortæller Anne-Christine Larsen.

Fra jarl til Sankt Magnus

Efter at være blevet dræbt af sin fætters mænd blev Magnus Erlendsson begravet på Egilsay. Og historien fortæller, at der begyndte at ske mirakuløse ting ved hans grav.

- Hvad der præcis skete, ved jeg ikke, men det lyder blandt andet, at syge mennesker kunne blive raske, hvis de besøgte gravstedet, fortæller Anne-Christine Larsen.

I år 1135, 20 år efter sin død, blev Magnus Erlendsson helgenkåret.

- Han bliver kanoniseret, og hans lig bliver flyttet fra Egilsay til Kristkirken på Birsay, der var det første bispested på Orkney. Bispesædet bliver i 1137 flyttet til Kirkwall, så der bliver han flyttet for anden gang, fortæller Anne-Christine Larsen og fortsætter:

- Så bliver han begravet og muret ind i en af søjlerne i Sankt Magnus-katedralen, som er opkaldt efter ham. Han er skytshelgen for Orkney-øerne, men han har også inspireret i andre dele af Nordatlanten. Man mener, at der på Island er i hvert fald ti kirker indviet til hans ære.

Sankt Magnus i Eurovision

Årets danske Grand Prix-vinder, 'Higher Ground', er skrevet af de to svenske sangskrivere Niclas Arn og Karl Eurén, og ifølge Anne-Christine Larsen er der ingen tvivl om, hvorfor det lige præcis er Magnus Erlendsson, som det danske Eurovision-hit handler om.

- Magnus bliver symbolet på den fredelige løsning. Det er en mere sofistikeret måde at løse konflikter på end at gribe sværdet, og det er demokratiet i sin bedste udformning. Der skal være plads til alle, og alle skal være tilfredse, siger Anne-Christine Larsen og tilføjer:

- Så jeg forstår godt, hvorfor sangskriverne er blevet inspireret af Magnus Erlendsson.

Du kan se Rasmussen optræde akustisk med 'Higher Ground' i videoen herunder og live i aften klokken 21 på DR1 eller DR TV, når det er tid til den anden semifinale i årets Eurovision Song Contest.

Facebook
Twitter