Sang 05: Ditte Marie

Frontfiguren fra Le Freak springer ud som Grand Prix-solist med et pophit, som hun beskriver som "fint, finurligt og flyvende".

Frontfiguren fra Le Freak springer ud som Grand Prix-solist med et pophit, som hun beskriver som "fint, finurligt og flyvende".

Discobandet Le Freak bragede igennem i Dansk Melodi Grand Prix sidste år og sang sig til en delt tredjeplads. Og det var her, at den svenske sangskriver Hanif Sabzevari fik øjnene op for frontfiguren Ditte Marie, som nu skal være solist på det nye Grand Prix-hit 'Overflow'.

- Da jeg hørte 'Overflow', var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg selvfølgelig skulle sige ja. For den sang er bare så meget mig, siger hun.

Ditte Marie var ganske ung, da hun første gang stod i studiet og indspillede sin første single under kunstnernavnet Maria Martin, et projekt der blandt andet bragte hende på den tyske musikscene. Når hun ikke var i studiet eller i Tyskland, optrådte hun i forskellige bands eller på musicalscenen i Ikast og Herning, indtil hun i 2007 blev forsanger i et af landets mest populære livebands, Le Freak.

Sammen har de spillet et væld af koncerter på mange af Danmarks største spillesteder og sågar været kåret som årets livenavn på Skanderborg Festival. Efter Grand Prix'et i 2011 har de udsendt albummet 'Le Freak', og Ditte Marie har oveni fået titlen som cand.mag. i æstetik og kultur fra Århus universitet. Og nu er hun klar til at springe ud som Grand Prix-solist.

- Det bliver både fantastisk og skræmmende at stå alene på scenen. Fantastisk, fordi jeg nu endelig kan stå på egne ben og vise, hvem jeg er, musikalsk og performancemæssigt. Skræmmende fordi jeg er vant til at være en del af et hold i Le Freak, og det bliver virkelig nøgent at stå helt alene med sangen på scenen. Jeg kommer til at savne drengene, for der er ikke noget som at være en del af et hold. Så nu håber jeg, at hele Danmark vil være mit hold, siger hun.

Mike Eriksson, Johnny Sanchez og Hanif Sabzevari har skrevet Overflow (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)

OM SANGSKRIVERNE

Det svenske sangskriverteam bag kærlighedssangen 'Overflow' er helt enige om, hvorfor de stiller op til Dansk Melodi Grand Prix: Reaktionen fra publikum er fantastisk.

- Som sangskriver er Melodi Grand Prix en fantastisk mulighed for at møde publikum direkte og opleve deres reaktion på den sang, man har skabt. Når man først har prøvet det én gang, har man lyst til at opleve det igen og igen, fortæller de.

Hanif Sabzevari har selv medvirket i svenskernes svar på Melodi Grand Prix, 'Melodifestivalen' med sangen 'Unstoppable', som blev fremført af Ola i 2010 og sidste år bidrog til Dansk Melodi Grand Prix med sangen 'You'll get me through' med Sine Vig Kjærgaard. Hanif har været forsanger og guitarist i bandet The Academy, som udgav deres debutalbum i 2004. Siden begyndte han at skrive og producere musik for andre og har bl.a. leveret sange til Jimi Jamison (USA) og tidligere Toto-forsanger Bobby Kimball (USA). Til danske kunstnere har han skrevet singlen 'De 1000 drømmes nat' til Sukkerchok og sangen 'Lissabon' til Sanne Salomonsens seneste album.

Mike Eriksson

har arbejdet som professionel musiker og kapelmester for en lang række kunstnere i Sverige og Norden de seneste 10 år - blandt andre med navne som Carola Häggkvist, Kurt Nielsen, E-Type, Lene Marlin og Jo Nesbø. Mike turnerede for nogle år siden rundt i Norden og USA med sit tidligere band Blue Eyes Soul. Det seneste år har han blandt andet skrevet sangene 'Can't shut up' til Anthem Lights (USA), 'Genom Alt' til Carola Häggkvist (Sverige) og 'Till livets slut' til Cecilia Vennersten (Sverige).

Johnny Sanchez startede sin musikalske karriere som 12-årig og komponerede sin første melodi på en Amiga 500. Siden begyndte han at producere club musik og turnerede rundt i Sverige med det. For 3 år siden begyndte han at skrive til andre kunstnere inden for mange forskellige genrer, og han har produceret musik for kunstnere som Venus, Alan Connor og Man Meadow. Han har desuden leveret sange til Melodi Grand Prix i både Portugal og Island.

BLÅ BOG: DITTE MARIE

Hvordan er det gået til, at du skal være med i Dansk Melodi Grand Prix?- Jeg var så privilegeret, at blive spurgt af de svenske sangskrivere, om jeg ikke havde lyst til at deltage som solist. Min første tanke var, at jeg jo havde været med i Melodi Grand Prix én gang og det måtte være nok, men da jeg så hørte sangen, så var der ingen tvivl om, at jeg selvfølgelig skulle gøre det. For den sang er bare så meget mig!

Hvad håber du, at du kan få ud af at være med Dansk Melodi Grand Prix?

- Jeg håber, at jeg med dette endelig vil give mig selv mere tid og lov til at definere mig selv musikalsk. Jeg har brugt mange år på at tilpasse mig forskellige fastsatte musikalske rammer og leve op til folks forventninger, hvilket har været enormt lærerigt. Nu glæder jeg mig til at sætte mig selv endnu mere på spil, ved at gøre noget, der er 100 procent mig.

Beskriv din sang 'Overflow' med nogle stikord!- Den er fin og finurlig og flyvende - og samtidig stor og stemningsfuld. Det er en fantastisk melodi og en rammende tekst i et harmonisk og intelligent popunivers. Hvilket jeg synes ligger ret fint i forlængelse af, hvem jeg er som sangerinde - men også, hvad jeg forbinder med nogle af de bedste sange fra Eurovision.

Hvad skal seerne forvente af dit show til Grand Prix-finalen i Aalborg?

- Jeg gjorde mig en masse tanker, allerede første gang jeg hørte nummeret. Det første, jeg skrev til de svenske sangskrivere, var: White, tight & light. Da jeg har en idé om at lyset skal være temaet og være dét, der præger showet, da det kan være med til at understøtte vigtige aspekter af sangen, men nu må vi se, hvor meget vildskab der er plads til. Men først og fremmest skal seerne forvente en glad dansk pige med kærlighed til sangen og showet.

Hvordan kan I være med til at forny Dansk Melodi Grand Prix?- Fornyelsen hos os vil både ligge i at fremhæve ting, der hele tiden har været en del af Melodi Grand Prix, men som man måske ikke har været set i et særligt lys før, og så ved at tilføre sangen nogle af de lydbilleder, der lige nu spirer i musikverdenen udenfor de traditionelle Grand Prix-rammer.

Hvordan vil I appellere til resten af Europa, hvis I vinder i Aalborg?

- Sangen er meget international i sin lyd og så er det den gode melodi, der er i fokus. Så nu er det bare op til mig at løfte sangen dér op, hvor den skal være, ved at skabe et helstøbt univers omkring den. Jeg tror på, at det er en af de sange, der kan få betydning for mange forskellige mennesker, fordi velskrevet musik, mere end noget andet, taler et sprog vi alle forstår.

Hvad er det første øjeblik, som du kan huske fra Melodi Grand Prix?- Lonnie Devantiers røde telefon er dybt prentet på min nethinde, selvom jeg ikke var særlig gammel i 1990. Jeg var simpelthen så fascineret af denne store røde telefon. Så jeg har da overvejet, om vi også skal have en sådan gimmick med på scenen.

Hvad er din yndlingssang fra Dansk Melodi Grand Prix?

- 'Dansevise' har det, som jeg mener det hele handler om: Den smukke melodi frem for alt - den virker uden alle mulige andre tilsætningsstoffer.

Hvordan fandt du ud af, du gerne ville være sanger?- Jeg har nok altid har vidst det, for musikken har præget hele mit liv. Musik var der, da jeg voksede op, og musik var der, da jeg fandt dem jeg har allernærmest, og musik er stadig den måde, jeg finder mig selv på. Jeg kommer fra et hjem med klaver, og min mor er meget musikalsk, min har far derimod har altid sagt, at han var tonedøv, så vi er blevet enige om, at det jo måtte være fra ham jeg havde det.

Hvad er det største øjeblik, du har oplevet som sanger indtil nu?

- Jeg har haft så mange fantastiske oplevelser, som er store på hver deres måde: At spille for 20.000 mennesker på Skanderborg Festival. At høre mit eget nummer spillet i radioen for første gang. At vende tilbage og spille de steder, hvor jeg er vokset op og hvor folk trofast har fulgt min udvikling. Og så selvfølgelig at stå i Ballerup Super Arena til Dansk Melodi Grand Prix sidste år.

Hvis du vinder i Aalborg, hvem er så den første, du ringer til?- Det må være min mor, det er jeg slet ikke i tvivl om.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5328a48a6187a21a38d59c76http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5328e4696187a21d78e6574c

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk