Sang 09: Soluna Samay

Remee, Chief 1 og Isam B. har skrevet årets danske Grand Prix-vindersang, som den 21-årige gademusikant og KarriereKanon-stjerne Soluna Samay synger.

Remee, Chief 1 og Isam B. har skrevet årets danske Grand Prix-vindersang, som den 21-årige gademusikant og KarriereKanon-stjerne Soluna Samay synger.Soluna Samays historie hører til i den mere specielle afdeling. Hendes forældre er fra Schweiz og Tyskland. Men Soluna tilbragte sin barndom i Guatemala og sin ungdom på Bornholm. Hun gætter dog på, at hun har levet en tredjedel af sit liv på verdens landeveje i familiens husbil. Hver sommer rejste familien hjemmefra - først fra Guatemala og siden Bornholm - for at spille sig gennem små og store byer over hele verden.

Og Soluna var ikke sen til at bidrage med hendes musikalitet. Hun lærte både at spille bas og trommer og hun var ikke mere end fem år, da hun første gang satte sig bag trommerne og bankede liv i Hank Williams' 'Jambalaya'. Derfor er det måske heller ikke så underligt, at Soluna i dag beskriver sig selv som en vaskeægte gademusikant. Og er man heldig, kan man opleve hende ved Amagertorv på Strøget, hvor hun jævnligt spiller.

I 2010 udskiftede 21-årige Soluna dog landevejene med et musikstudie for en stund. Det resulterede i, at hun i efteråret 2011 udgav sit første album 'Sing Out Loud', hvor blandt andet sangen 'Two Seconds Ago' blev spillet flittigt på P4. Sangen gav hende også en plads i P3s Karrierekanonen.

- Siden jeg var 5 år har jeg spillet på alverdens gader. Nu glæder jeg mig meget til at komme ind på den store scene og ud til stuerne, siger Soluna.

Chief 1 og Remee har skrevet 'Should've Known Better' sammen med Isam B. fra Outlandish. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)

OM SANGSKRIVERNE

Med Remee, Chief 1 og Isam B får Dansk Melodi Grand Prix besøg af et par aldeles erfarne komponister. Remee har skrevet og co-produceret flere end 60 hits på verdensplan og solgt over 25 millioner plader. Ud over en særdeles alsidig karriere i Danmark har Remee skrevet og produceret for og samarbejdet med kunstnere som Robyn, Blue, Private, Kashmir og mange flere. Desuden kender danskerne Remee fra X Factor, hvor han sad bag dommerpulten i tre sæsoner fra 2008-2010. I første udgave af tv-showet førte han den dengang kun 15-årige Martin til sejren.

Chief 1 er først og fremmest kendt fra Danmarks første rapgruppe Rockers by Choice, men som producer og sangskriver har han solgt over 1 million albums i Danmark og har arbejdet sammen med navne som Kim Larsen, Outlandish, Niklas, Christina Groth og Ace of base. Chief 1 har medvirket i Dansk Melodi Grand Prix to gange før og har hver gang givet konkurrencen et twist - første gang med sangen 'Stemmen i mit liv' fremført af Kølig Kaj, der vandt i 1997. Han blev dermed konkurrencens første rapper nogensinde både i Danmark og internationalt, hvilket medførte en del hademails fra Grand Prix-fans, der ikke ønskede forandring.

Mange vil kende Isam B som den ene tredjedel af rap-gruppen Outlandish. En gruppe med masser af hits som 'Look Into My Eyes', 'I Only Ask of God', 'Aicha' og 'Guantanamo', der alle har fået stor opmærksomhed i Europa. Nogen vil mene, at Outlandish har sat nye standarder for, hvad man kan blande sammen. Deres albums indeholder en skøn forening af hiphop, pop, rap, samples, strygere, skønsang og kor.

BLÅ BOG: SOLUNA SAMAY

Hvordan er det gået til, at du skal være med i Dansk Melodi Grand Prix?-Jeg skulle til Schweiz i et par dage for at besøge min familie. Jeg slukkede min mobil lige inden flyveren lettede, og da jeg så tændte den igen efter et par timer, havde jeg en masse beskeder på min telefonsvarer. Det viste sig, at der på den halvanden time jeg var ude og flyve var sket en hel masse. Jeg fik at vide, at Chief 1 havde set nogle billeder og videoklip af mig på nettet, og synes jeg var super fed. Så han besluttede sig for at bruge mig som hans wildcard i DMGP. Da jeg hørte sangen, sagde jeg selvfølgelig ja, for den var lige mig.

Hvad håber du, at du kan få ud af at være med Dansk Melodi Grand Prix?-Jeg håber, jeg kan få en super fed oplevelse ud af at være med i DMGP. Det bliver sjovt og spændende at skulle stå på sådan en kæmpe scene. Og selvfølgelig håber jeg, at jeg vinder! Det ville være virkelig stort!

Beskriv din sang med nogle stikord!

-Det er en sang om savn og lektien ved at savne. Den handler om, at værdsætte det man har.

Hvad skal seerne forvente af dit show?-De skal forvente noget helt nyt. Jeg tror at min baggrund som gademusiker, kommer til at give vores show en helt speciel ånd. Sangens budskab og showet kommer til at røre folks hjerter.

Hvordan kan I være med til at forny Melodi Grand Prix?-Vi vil give showet et nyt look og sound! Vores show og stil adskiller sig nok lidt fra de andres, og det vil give DMGP en fornyelse.

Hvordan vil I appellere til resten af Europa?-Vi vil vise, at Eurovision er et cool show at deltage i, og så håber jeg, at vi kan vise den nerve, som jeg synes ligger i vores sang og stil.

Hvad er det første øjeblik, som du kan huske fra Melodi Grand Prix?

-Da min familie og jeg flyttede til Danmark i 2000 så jeg for første gang DMGP. Og det var selvfølgelig stort fordi Danmark vandt hele Eurovision Song Contest. 'Smuk Som Et Stjerneskud' var et stort hit i min klasse.

Hvad er din yndlingssang fra Dansk Melodi Grand Prix?

-'Smuk Som Et Stjerneskud' fordi den vækker gode minder fra mit første år i Danmark.

Hvordan fandt du ud af, du gerne ville være sanger/musiker?

-Musik er noget, der altid har været del af mig pga min opvækst. Min far har levet af at være gademusiker i over 35 år. Så musik og det at optræde er noget, der kom helt naturligt til mig. Da jeg begyndte at skrive sange selv, vidste jeg, at der ikke er andet, jeg vil i mit liv end at lave musik og optræde foran mennesker.

Hvad er det største øjeblik, du har oplevet som sanger indtil nu?-Der har været så mange fede oplevelser på gaden. Jeg har tit haft kendte mennesker i publikum, mens jeg spillede. Sidste år stod Beth Hart længe blandt mit publikum på Strøget, hvorefter hun roste min stemme. Både Jakob Binzer, Aura, John Fogerty, og D'Angelo har også stoppet op og lyttet til mig.

Hvis du vinder i Baku, hvem er så den første, du ringer til?

-Min mor.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5328a48a6187a21a38d59c7fhttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5328e46a6187a21d78e65758http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5328a4c66187a21a38d59c9ahttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5328a4c36187a21a38d59c8ehttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5328a4886187a21a38d59c64http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53293b00a11f9d0c6c2a8333

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk