Sanger beskyldt for at købe sig til sejren: 90.000 mennesker vil skrotte polsk Grand Prix-vinder

Det polske Eurovision-håb Blanka er blevet beskyldt for at have snydt sig til sejren i Polens Melodi Grand Prix.

Den polske Grand Prix-vinder Blanka er endt i en shitstorm forud for årets Eurovision. (Foto: © Juan Carlos Hidalgo, Ritzau Scanpix)

Sidste år blev Polen og flere andre lande beskyldt for at have snydt med jurystemmerne ved Eurovision-semifinalen.

Og nu er den så gal igen.

I år er den statsejede polske tv-kanal TVP nemlig blevet anklaget for at have snydt, da vinderen af årets polske Grand Prix i februar blev udpeget.

Her blev vinderen den 23-årige sangerinde Blanka, der siden er blevet beskyldt for at have været i ledtog med TVP om at fuske med resultatet. Anklager, som hun og tv-kanalen har afvist.

Sagen har siden trukket massive overskrifter i polske medier og sendt både Blanka og polsk tv ud i en regulær shitstorm, som stadig spøger her få dage inden årets Eurovision-fest går i gang.

Balladen startede, da pointene i den polske Grand Prix-finale skulle deles ud. Her havde seerne halvdelen af magten, mens den anden halvdel lå hos en fag-jury udpeget af TVP.

Her modtog Blanka - trods en optræden, der ifølge kritikere ikke just sad i skabet - toppoint fra fagjuryen, 12 point, mens konkurrencens storfavorit, den unge sanger Jann, blot fik syv point fra fagjuryen. En pointfordeling, der blev mødt med massive buh-råb fra publikum, der havde Jann som deres klare favorit.

Jann modtog da også toppoint, da seernes point skulle fordeles, men det var fortsat ikke nok til at slå Blanka, der dermed blev den endelige vinder af den polske finale.

23-årige Blanka Stajkow (i midten) deltog i 2021 i den polske udgave af 'Top Model', men er et relativt nyt bekendtskab på den polske musikscene. (Foto: © Borja Sanchez Trillo, Ritzau Scanpix)

Beskyldt for at have bestukket juryen

I månederne siden finalen har Blankas sejr vakt massiv vrede, og rasende tv-seere har i skarpe vendinger beskyldt TVP for at have bestukket fagjuryen til at stemme på Blanka.

Beskyldninger, som blandt andet har fået næring af, at chefkoreografen for Blankas dansere var en del af fagjuryen.

Derudover har Blanka i månederne op til den polske finale optrådt i flere tv-shows på TVP med sin Grand Prix-sang 'Solo', hvilket kritikere mener peger på, at Blanka fra starten var tv-kanalens forhåndsfavorit.

Andre mistænker Blankas pladeselskab for at have købt sig til sejren, dog uden konkrete beviser.

Udover den igangværende skandale har Blanka også fået en del opmærksomhed for hendes udtale af ordene "baby" og "crazy" på Grand Prix-sangen 'Solo' - der i manges ører lyder mere som "bejba" og "krejza" - hvilket har affødt talrige memes og kække YouTube-videoer. - Folk render rundt og siger “Bejba” hele tiden, men ved du hvad? Jeg synes det er cool. Jeg synes, det er sjovt, har Blanka fortalt til mediet Good Evening Europe. (Foto: © Magic Mars, TVP/EBU)

I et længere opslag på Instagram har Blanka taget afstand fra beskyldningerne mod hende:

- Jeg deltog i en konkurrence, hvor reglerne var ens for alle artister. Jeg har ikke lavet reglerne eller sammensat hverken juryen eller pointsystemet. I stedet for at fejre min succes, skal jeg nu håndtere en kæmpe bølge af had, lød det blandt andet fra det polske Eurovision-håb.

Også TVP har afvist, at arrangørerne af det polske Grand Prix skulle have fusket med resultatet, og tv-stationen giver samtidig deres fulde støtte til Blanka:

- TVP har afholdt afstemningen i overensstemmelse med reglerne, og afstemningen blev overvåget af en notar til stede under finalen. TVP giver vores fulde støtte til den polske repræsentant, der vil repræsentere det polske flag ved Eurovision i Liverpool, lød det i en udtalelse fra TVP.

90.000 vil skrotte Grand Prix-vinder

Selvom både Blanka og polsk tv har afvist anklagerne, har skandalen trukket massive overskrifter i polske medier.

Efter det polske Grand Prix har over 90.000 mennesker sågar skrevet under på en underskriftsindsamling, der opfordrede TVP til at skrotte Blanka som årets repræsentant ved Eurovision.

Og den fortsatte ballade omkring hendes Eurovision-deltagelse er da heller ikke gået forbi næsen på hovedpersonen selv.

- Alt det had har ramt mig hårdt, det må jeg indrømme, fortalte Blanka for nylig i et interview med fanmediet Eurovoxx.

- Jeg prøver ikke at kigge i aviserne, for de skriver alle mulige sindssyge ting. Hver morgen, når jeg vågner, er der et nyt plot-twist til historien. Det er vildt, hvordan medierne kan hive alt fra hinanden, finde på løgne og blæse dem op. Det er virkelig trist, men jeg prøver at lukke det ude og kigge fremad.

Om Blanka kan vende skuden og synge Polen videre til årets Eurovision-finale, får vi svar på, når hun går på scenen i årets anden Eurovision-semifinale, der sendes torsdag den 11. maj.

Her skal færøske Reiley også på scenen med årets danske bidrag 'Breaking My Heart'.