Se det rørende øjeblik: Hele Europa synger Grand Prix-klassiker

Både nye og gamle Grand Prix-ikoner var med til at samle de europæiske tv-seere lørdag aften.

Grand Prix-koryfæerne stod i kø for at hylde fællesskabet ved 'ESC - Europa tænder lys'. Johnny Logan åbnede showet med en stor fællesang af sit vinderhit fra 1980, 'What's Another Year'. (© Dr)

Lørdag aften skulle den danske Grand Prix-duo Ben & Tan have kæmpet for en dansk sejr i Eurovision Song Contest i Rotterdam i Holland.

Men på grund af coronakrisen er showet i år blevet aflyst for første gang i sangkonkurrencens 64 år lange historie.

I stedet samledes Europa (og Australien, som også sendte showet), om hyldestshowet 'ESC – Europa tænder lys', hvor Grand Prix-ikoner som Johnny Logan, Måns Zelmerlöw og Gali Atari bød op til fællessang - hver for sig.

Vi har samlet alle højdepunkterne fra lørdagens show her - og allerede fra start blev de tunge skyts taget i brug:

Johnny Logan er nemlig den eneste solist, der har vundet Eurovision Song Contest to gange.

Derfor var det da også oplagt at få Grand Prix-legenden til at åbne ballet.

Det gjorde han med sit første vinderhit, 'What's Another Year' fra 1980, hvorefter han fik selskab af showets tre værter, Chantal Janzen, Edsilia Rombley og Jan Smit, samt et gigantisk kor af seere fra hele Europa, der samledes om fællesskabet.

Se Johnny Logans optræden her:

Gali Atari: 'Hallelujah'

Flankeret af et børnekor fra Junior Eurovision Song Contest sang israelske Gali Atari 'Hallelujah', som hun vandt konkurrencen med tilbage i 1979 som en del af gruppen Milk and Honey.

Se den smukke optræden, hvor Gali Atari synger sig gennem et mennesketomt Jerusalem, her:

Måns Zelmerlöw: 'Heroes'

For at hylde heltene i front under coronapandemien valgte den svenske sanger Måns Zelmerlöw at optræde med en følsom, akustisk version af sit vinderhit 'Heroes' fra 2015 og dedikerede den til alle dem, der står forrest i kampen mod corona.

Michael Schulte og Ilse DeLange: 'Ein bisschen Frieden'

I 1982 vandt tyske Nicole Eurovision Song Contest med noget så klassisk som en sang om fred i verden.

Og lørdag aften blev det gamle vinderhit støvet af og fremført af landsmanden Michael Schulte, der i øvrigt fik topppoint af de danske seere, da han stillede op for Tyskland med sangen 'You Let Me Walk Alone' for to år siden.

Michael Schulte sang sammen med den hollandske sangerinde Ilse DeLange, der som en del af duoen The Common Linnets blev nummer to i konkurrencen, da Danmark var værter i 2014.

Eurovision Song Contest 2020-deltagerne: 'Love Shine a Light'

Aftenen blev rundet af med en kæmpe fællessang af vindersangen fra 1997; 'Love Shine a Light', som dengang bragte sejren til Katrina and the Waves fra Storbritannien.

Alle årets deltagere - inklusiv danske Ben og Tan - gav den fuld skrue, da temasangen for aftenen endelig skulle leveres. Og som en overraskelse dukkede Katrina herself op i videoen til sidst!

Danmark havde Island som favorit

Her på dr.dk har man i den forgangne uge og indtil lørdag aften kunnet stemme på, hvilken af årets Eurovision-sange, man synes bedst om.

Lørdag aften lå der så et resultat klar, og det blev altså overbevisende 12 point til vores nordiske naboer på Island, der skulle have sendt Daði og Gagnamagnið med sangen'Think About Things'.

Havde Island fået lige så pæne point fra de andre lande, var det muligvis endt i Islands allerførste Grand Prix-sejr nogensinde. Men nu må de i stedet se, om de kan sende en lige så populær sang til næste år, da ingen af årets bidrag har lov til at blive sendt ind igen i 2021.

Hør sangen her:

0:00

Du kan se, hvordan de danske seerstemmer ville have fordelt sig her:

  • 12 point: Island

  • 10 point: Sverige

  • 8 point: Rusland

  • 7 point: Norge

  • 6 point: Litauen

  • 5 point: Bulgarien

  • 4 point: Schweiz

  • 3 point: Frankrig

  • 2 point: Tyskland

  • 1 point: Italien

Facebook
Twitter