Seertallet slår rekord: 195 millioner så Eurovision fra København

25 millioner flere så det internationale Melodi Grand Prix i år. - Det overgår vores vildeste forventninger, siger DRs Eurovision-chef.

(Foto: Andres Putting © EBU)

Da Pilou Asbæk, Lise Rønne og Nikolaj Koppel i starten af maj kunne udbryde 'Good Evening, Europe' ved Eurovision Song Contest i B&W Hallerne i København, var der hele 195 millioner seere, der så med. Det kan det europæiske tv-samarbejde European Broadcasting Union (EBU) i dag fortælle.

Tallet er ca. 10 procent højere end de 170 millioner, der fulgte showet fra Malmø i 2013. Og det var ikke bare seerene i de 37 deltagerlande, som kiggede med. Det gjorde man for eksempel også i Australien, New Zealand og Canada.

- Til Eurovision Song Contest 2014 havde vi inviteret hele verden indenfor under #JoinUs-temaet. Vi er rigtig glade for, at så mange tog imod invitationen. Jeg er enormt stolt af seertallene, som overgår vores vildeste forventninger, siger DRs Grand Prix-general, executive producer Pernille Gaardbo.

Seerandelen størst i Danmark

Danmark leverede selv cirka 2,4 millioner af seerne ved finalen, og Danmark var - som værtslande tit er, dét sted, hvor seerandelen var allerstørst, idet 89 procent med fjernsynet tændt mellem klokken 21.00 og 00.30, hvor Grand Prix-finalen blev sendt, fulgte Conchita Wursts sejr for Østrig med sangen 'Rise Like A Phoenix'.

Seertallet i Danmark var det højeste i 13 år til Eurovision Song Contest, og også flere andre lande kunne mønstre de pæneste cifre i over et årti.

Det gjaldt for eksempel Østrig, hvor 53 procent af alle med fjernsynet tændt, så med, i Holland - der blev nummer to, hvor procenten var 65, samt i Storbritannien, hvor seerandelen var 45 procent.

Stolt DR-general: Et Grand Prix, som sent vil blive glemt

DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at Europa og dele af resten af verden fulgte så markant med.

- Det var DRs ambition at skabe en mindeværdig aften med masser af musik, fest og farver - og noget, befolkningen kunne være fælles om på tværs af hele Europa. Det må man sige, vi har haft held med. De reaktioner, vi har fået fra de deltagende lande, har været utroligt positive, og nu står det også klart, at langt flere seere, end vi overhovedet havde turdet håbe på, valgte at følge med ved skærmene rundt i Europa og resten af verden, siger hun og tilføjer:

- I det hele taget blev det et Grand Prix, som nok sent vil blive glemt, og en sangkonkurrence, vi herhjemme godt kan tillade os at være stolte over.

Flere unge ser med

Lægger man alle lande sammen var seerandelen 37,3 procent - eller over dobbelt så meget, som de samme tv-stationer normalt har i den bedste sendetid i gennemsnit.

Team Eurovision 2015: Executive producer Edgar Böhm (til venstre) sammen med Conchita Wurst og ORF's generaldirektør Alexander Wrabetz. (Foto: Milenko Badzic © ORF)

Særligt bemærkelsesværdigt er det, at andelen af unge mellem 15 og 24 år, der så Eurovision Song Contest i år, var stigende. Her var seerandelen nemlig 41,6 procent eller næsten to procent højere end i 2013.

- Tallene viser, at Eurovision Song Contest lever over hele Europa, og vores publikum bliver yngre. Det er afgørende for at sikre konkurrencens succes på lang sigt - og også vigtigt for deltagerne, siger EBU's Grand Prix-schef, Executive Supervisor Jon Ola Sand.

Østrigsk tv i fuld gang med planlægningen

Når Eurovision Song Contest skal holdes i 2015, bliver det for 60. gang.

Østrigs svar på DR, ORF, udpegede i sidste uge de nøglepersoner, der skal arrangere showet med tv-stationens underholdningschef Edgar Böhm i spidsen som Executive Producer.

De foreløbige datoer for de tre shows er 12., 14. og 16. maj. Hvor det hele kommer til at foregå, og hvor mange lande, der deltager i 2015, står først klart senere på året.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk