Sisse Sejr efter Grand Prix: Drop idioti og racisme på Twitter

DR3-vært og Grand Prix-blogger Sisse Sejr-Nørgaard glæder sig over den livlige debat, der var på Twitter under Grand Prix'et - men hun langer ud efter dem, der kun er med til festen for at skabe dårlig stemning.

(Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Næsten 1,8 millioner danskere så Basim vinde Melodi Grand Prix i lørdags. Det er Matador-lignende tilstande og viser endnu engang, at DR kan samle os - og dele os igen. For 1,8 millioner mennesker er også ensbetydende med 1,8 millioner meninger.

Og dem kan vi i rig udstrækning give udtryk for i dag.

Da jeg var barn i 80'erne, sad jeg med min familie og så Mylle navigere rundt mellem Hot Eyes og Birthe Kjær. Ja bevares, vi var ikke altid enige om, hvem vi synes der skulle vinde, om tøjet var flot, eller om sangen var særlig original. Nogle gange kunne vi godt sige lidt grimme ting om deltagerne, hinanden eller musikken, men vi snakkede om det i stuen og når programmet sluttede, så sluttede den snak ligesom også.

Men sådan er det ikke længere.

Som 2700 andre danskere sad jeg og tweetede under showet i lørdags. Ja, det er kun 0,15 procent af den samlede seerskare, men ikke desto mindre den mest larmende del, for det er på Twitter at journalisterne hænger ud og skraber sammen til deres net-historier.

Hvis du ikke vidste det før, så ved du det nu. Vi journalister kigger på og bruger det, som du skriver.

Sammen fik vi genereret over 13.000 tweets under hashtagget #DRGrandPrix i vores virtuelle dagligstue. Tweets hvor vi på 140 tegn lige kom med vores umiddelbare reaktioner, som vi delte og diskuterede med andre. Det samme skete på Facebook, Instagram og diverse netavisers kommentarfelter.

Bevares, vi var ikke enige på nettet. Nogen var ved at dø af grin over Jørgen De Mylius' Rungsted-kappe, andre var helt oppe og ringe over, at Sonny lød forrygende meget som en stor amerikansk afdød musiker, og så var der dem, som ikke kunne være i egen krop af bare glæde over vindersangen. Sådan er der så meget. Det meste i god stemning. Og da showet var slut og Barnaby begyndte, slukkede jeg ned for den snak. Ligesom da jeg var barn.

Eneste forskel er bare, at hvor sætningerne blev glemt kort tid efter de blev ytret, så er de stadig at finde i dag, hvor de er nedfældet i fuld offentlighed og ligger til skue for alle som de omhandler og ikke mindst alle andre. Nettet glemmer ikke.

Og med 1,8 millioner seere kan de ikke undgås; lad os kalde dem det, de er: idioterne.

Dem som skriver nedladende, racistiske kommentarer om de optrædende. De som ikke kan styre deres indre lille menneske og bare MÅ dele hvor lidt pli, viden og ikke mindst manglende indsigt de lider af. Nogle kalder dem "trolls", altså trolde. Men nettets trolde er for det meste anonyme og gør det for at skabe en stemning. De her mennesker er bare dumme, og dumhed kan ingen gardere sig i mod. Og set i lyset af den enorme succes som #DRGrandPrix var, var der forbavsende få. Men igen; på Twitter sidder en masse journalister klar til at grabbe de meninger, som de synes passer til deres nethistorier.

Så bare for god ordens skyld til næste store Twitterfest i maj, er her lige et par hurtige råd:

  • Tænk dig om inden du trykker send; ville du kunne sige det til personens ansigt? Hvis nej, så slet.

  • Det kan godt være, at du har tre følgere og dermed ikke føler stort ansvar. Men alle de ord du skriver, kan findes via søgemaskinen.

  • Er du racistisk, hader folk fra LGBT-miljøet eller er du ond mod børn; kan det være strafbart at tweete. Så bare lad være.

  • Ingen skriver noget som helst grimt om Louise Wolff, ever. Hun så fuc.... forrygende ud.

  • Husk, det kan være du sletter, men nettet glemmer aldrig.

Vi gør opmærksom på, at ovenstående artikel udelukkende er udtryk for skribentens egne holdninger - og ikke DR.dk/grandprix'.

Facebook
Twitter