Skandale: Stemmefusk i svensk Grand Prix

Med mindre end to uger til finalen i det svenske Melodi Grand Prix er det blevet afsløret, at såkaldte telefonrobotter før har manipuleret med konkurrencens resultater.

(Foto: Olle Kirchmeier © SVT)

Det svenske Grand Prix, kaldet Melodifestivalen, martres nu af en prekær sag om stemmefusk. Det afslører svensk radios P4 i dag, mandag.

Ved hjælp af en computer og en specialprogrammeret telefonrobot er der blevet manipuleret med tusindvis af stemmer i Grand Prix'et.

Robotten er blevet indstillet til at sende omkring 2500 stemmer på et bidrag, som tidligere har deltaget i Melodifestivalen.

- Med en helt enkel computer kan man nok få sendt et par hundrede stemmer af sted i minuttet, siger manden, der står bag om programmeringen, til svensk P4.

Betalt af sangens ophavsmand

Manden bag programmeringen er blevet betalt af ophavsmændene bag et af de bidrag, der har deltaget i Melodifestivalen et af de senere år.

En af personerne bag det unavngivne bidrag bekræfter historien over for P4, der også er i besiddelse af en telefonregning, der understøtter påstanden om de cirka 2500 fuskede stemmer, skriver Aftonbladet.

"Det handler om etik"

Christer Björkman, der er executive producer på Melodifestivalen, siger, at der ikke findes regler, der kan forhindre en programmeret computer i at sende tusindvis af stemmer af sted på et bidrag.

Og der er heller ikke regler, der forbyder personer at købe sig til stemmer på deres eget bidrag:

- Det strider ikke mod konkurrencens regler, men noget andet er etikken. Og det er jo op til den enkelte at afgøre hvad der er etisk korrekt eller ikke, siger Christer Björkman til svensk P4.

2500 stemmer er en dråbe i havet

Projektleder på Melodifestivalen, Maria Ilstedt, forsøger at afmontere hele sagen, og kalder de 2500 stemmer for "en dråbe i havet":

- Det er klart, at det er uheldigt, at dette sker. Vi har dobbelt-tjekket dette års afgivne stemmer, men har ikke kunnet se, at der var noget unormalt flow i stemmeafgivningen. I finalen er 2500 stemmer en dråbe i havet, siger Maria Ilstedt til Aftonbladet.

2500 stemmer er dog langt fra en dråbe i havet. En gennemgang af de seneste års resultater i Melodifestivalen viser nemlig, at det nogle gange er ganske få tusind stemmer, der afgør, hvem der kommer til at stå som den endelige vinder. Se mere i faktaboksen til venstre.

Svenskerne taber tillid kort inden finalen

Og sagen om stemmefusk er da også ekstra alvorlig i det Grand Prix-elskende Sverige, hvor op imod 4 millioner hver uge i 1½ måned tænder fjernsynet for at følge det seks uger lange nationale Grand Prix, der er det ubetinget mest sete program på svensk tv overhovedet.

I en afstemning på Aftonbladets hjemmeside svarer hele 93 pct. således, at de har tabt tillid til Melodifestivalen i kølvandet på skandalen om stemmefuskeriet.

Finalen i Melodifestivalen finder sted lørdag 8. marts - samme dag, hvor vi herhjemme finder vinderen af Dansk Melodi Grand Prix.

FacebookTwitter