Slut med lodtrækninger i Grand Prix: Danmark med i første semifinale

Tirsdag 14. maj 2013 skal Danmark på scenen i Eurovision Song Contest, mens nordmædnene deltager om torsdagen, har EBU overraskende besluttet.

(Foto: Vugar Ibadov © EBU)

Alle danske Grand Prix-fans kan godt sætte kryds i kalenderen tirsdag 14. maj 2013. Her skal vi nemlig på scenen i den første semifinale i Eurovision Song Contest.

Det er showets producere, der sammen med den europæiske tv-union, EBU, overraskende har meldt ud, at man vil splitte Skandinavien op og ved lodtrækning har bestemt, at vi er med i semifinalen om tirsdagen, mens nordmændene er med i den om torsdagen. Værtslandet Sverige selv er direkte kvalificeret til finalen.

- For at sikre en fair fordeling og tilstrækkelig tilgængelighed af billetter til nabolandene, har EBU's referencegruppe besluttet, at Danmark og Norge skal optræde i hver sin semifinale, oplyser EBU på deres hjemmeside.

Vil savne de norske nabostemmer

Norge er det land, som Danmark har modtaget allerflest point fra gennem Grand Prix-historien, så deres opbakning vil være savnet, mener DRs Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm.

- Vi kunne godt bruge vores norske venner, og jeg er sikker på, at de også kommer til at savne os. Det bekræfter mig blot i at det nu er endnu mere vigtigt at vi vælger en stærk popsang med et iørefaldende omkvæd ved Dansk Melodi Grand Prix. Så jeg håber vi kan klare os uden de norske stemmer, siger Tøpholm til dr.dk/grandprix.

Dropper lodtrækning om startrækkefølgen

Mere kontroversielt har svensk tv sammen med EBU besluttet, at startrækkefølgen ikke længere skal afgøres ved lodtrækning, men bestemmes af showets producere for at kunne skabe det mest varierende og spændende show.

Kun fordelingen af landene på de to semifinaler samt værtslandets placering i finalen skal fremover afgøres ved lodtrækning.

- Vi vil skabe fantastisk tv. For vores seere, men også for deltagerne. Ved at lade producerne at bestemme rækkefølgen, vil vi kunne skabe nogle mere spændende tv-shows og lade hver deltager skille sig mere ud i stedet for at blive omgivet at bidrag, som ligner dem i stil eller tempo, siger EBU-bossen, norske Jon Ola Sand til Eurovision.tv.

Ole Tøpholm forstår disse overvejelser, men er alligevel bekymret.

- Jeg er betænkelig ved at svensk tv har tænkt sig at bestemme rækkefølgen. Det må dog komme an på en prøve. For ingen tvivl om at det vil give godt flow-tv, men det skulle helst ikke ende med at nogle lande føler sig uretfærdigt behandlet. Derfor er lodtrækning som udgangspunkt en god ting ligesom ved fodboldlodtrækninger, mener DRs Grand Prix-ekspert.

Fans: Årets første Grand Prix-skandale

På de sociale medier raser mange Grand Prix-fans over de nye regler, som nogen kalder "årets første Grand Prix-skandale". Formanden for den danske Grand Prix-fanklub, Johann Sørensen er mindre skeptisk.

- Det er en stor magt at give arrangørerne, især når historien viser, at det har stor indflydelse på muligheden for at få god slutplacering, om man får tildelt et tidligt eller sent startnummer i finalen, siger han.

- Regelændringerne sker måske med baggrund i dette års semifinaler, der var ret forudsigelige mht. hvilke lande der gik videre til finalen. Så umiddelbart kan jeg godt se en mening i, at man bestemmer sammensætningen af de to semifinaler, men ikke selve finalen hvor startrækkefølgen i langt højere grad har indflydelse på slutresultatet, lyder det fra Johann Sørensen.

Facebook
Twitter