Ukraine: Jamala - '1944'

Østlandet med de blå-gule faner sender i år den mangefacetterede sangerinde Jamala, der skal synge sangen ‘1944’.

Sangen handler om Krim-tatarernes deportation til Centralasien i 1944; en deportation, der fandt sted efter taterne blev beskyldt for at have samarbejdet med de nazistiske besættelsesstyrker i anden verdenskrig.

Striden har været et ømt punkt i forholdet mellem Ukraine og Rusland siden da, og er det stadig især efter Ruslands annektering af Krim så sent som i 2014.

Godkendelse af sangen til Eurovision

Ved den ukrainske Grand Prix godkendte juryen sangen, på trods af at numerets tekstunivers er genstand for den ophedede kontrovers mellem Rusland og Ukraine. De hæftede sig nemlig ved at den ikke var politisk, men blot en beskrivelse af et stykke historie.

Dog blev den europæiske tv-union, EBU også nødt til at gå ind i sagen og vurdere, hvorvidt den var politisk, da dette ville være i strid med Grand Prix’ets regler.

De vurderede endeligt, at hverken sangens titel eller tekst var af politisk karakter, hvorfor den gerne må stille op i verdens største musikkonkurrence.

En overbevisende sejr

Jamala vandt det ukrainske Grand Prix med hele 37,7 procent af seernes stemmer i en finale, hvor i alt 380.000 stemmer blev afgivet. Det er rekord i Ukraine.

Jamala er selv af tatarisk oprindelse, og '1944' indeholder specifikke referencer til hendes bedstemors egne oplevelser i forbindelse med deportationen.

Jamala vandt den mest overbevisende sejr nogensinde i Ukraines nationale Grand Prix. (Foto: Sasha Samsonova)