Spænding: Så skal der trækkes lod mellem Grand Prix-landene

Mandag 20. januar bliver 28 af landene fordelt i de to Grand Prix-semifinaler ved et storstilet arrangement på Københavns Rådhus.

(© Eurovision.tv / EBU)

Om præcis en uge skal 28 af de lande, der deltager i Eurovision Song Contest 2014, fordeles i showets to semifinaler.

Det sker ved et storstilet arrangement på Københavns Rådhus mandag 20. januar, fortæller den europæiske tv-union, EBU, mandag.

Ved arrangementet bliver 28 af landene fordelt i de to Grand Prix-semifinaler. Tre lande er allerede fordelt - og processen omkring den såkaldte 'allocation draw' er ikke helt ligetil.

Nogle fordeles i semifinaler

Det er nemlig på forhånd bestemt, at Sverige og Norge kommer i hver deres semifinale. Sverige kommer i semifinale 1 og Norge i semifinale 2. Også Israel er på forhånd lovet en plads i semifinale 2.

De resterende 28 lande er fordelt i seks såkaldte pots. Fordelingen i disse pots er sket på baggrund af hvert lands stemmemønster de sidste ti år, og finder sted for at undgå, at for mange lande, der traditionelt stemmer på hinanden, havner i samme semifinale.

Landene i hver af de seks pots fordeles derfor ligeligt mellem første og anden semifinale ved hjælp af lodtrækning, og samtidig trækkes der også lod om, hvilken halvdel af hver semifinale, et land skal optræde i.

Også for Sverige, Norge og Israel bestemmes det, hvilken halvdel af deres respektive semifinale, man skal optræde i.

Andre er finalesikre

Når det 'kun' er 28 lande, der fordeles ved lodtrækningen, skyldes det, at Grand Prix'ets fem største lande (Frankrig, Storbritannien, Italien, Tyskland og Spanien) på forhånd er sikret en finaleplads. Danmark er, i sin egenskab af værtsland, også finaleklar på forhånd.

De fem store lande og værtslandet skal dog også stemme i én af semifinalerne, og bliver derfor også fordelt her. Italien har ønsket at have stemmeret i semifinale 1, mens Tyskland har ønsket det samme for semifinale 2. Det er derfor kun de resterende fire lande, der skal fordeles mellem de to semifinaler.

Slovenien er joker

Seancen er dog ikke slut her. For Sloveniens deltagelse er i skrivende stund endnu ikke sikker. Man har fået forlænget deadline til 17. januar. Landet er derfor markeret med en parentes i faktaboksen til venstre.

Ender det med, at landet deltager, indgår slovenerne således i pot 1, mens potten blot bliver et land mindre, hvis det modsatte er tilfældet.

Virker det hele stadig forvirrende? Så følg med næste mandag, når dr.dk/grandprix er med live fra Københavns Rådhus, når landene bliver fordelt mellem de to semifinaler.

Facebook
Twitter