Storfavorit i Melodi Grand Prix skuffer fælt: 'De vinder ikke med dén optræden'

Storfavoritten Hollands vinderchancer er i fare efter vigtig prøve, mener Grand Prix-ekspert.

Hollandske Duncan Laurence skuffede danske Carsten Nilsson med sin første Eurovision-prøve. (Foto: Andreas Putting)

- Jeg er ærlig talt lidt skuffet.

Sådan lyder reaktionen fra den danske Grand Prix-ekspert Carsten Nilsson, der bestyrer hjemmesiden eurosong.dk, efter han tirsdag har overværet den første prøve fra Holland - landet, der er spået de allerstørste chancer for at løbe med guldet ved årets Eurovision Song Contest i næste uge.

Den hollandske sanger Duncan Laurence og hans Grand Prix-bidrag 'Arcade' har nemlig siden sangens offentliggørelse været den helt store vinderfavorit forud for årets udgave af Europas musikalske sammenskudsgilde.

Hør vinderfavoritten 'Arcade' her, mens du læser videre:

0:00

Men efter sangeren tirsdag eftermiddag gik på scenen ved sin første prøve, er de hollandske vinderchancer altså i dén grad kommet i fare.

Det mener danske Carsten Nilsson, der i disse dage følger Eurovision-prøverne tæt fra årets værsby Tel Aviv i Israel.

- Jeg er overrasket over, at hollænderne ikke har valgt at tage andet end et klaver og deres artist med på scenen. Nu, hvor de er favoritter, havde jeg nok forventet, at de havde gjort mere ud af stemningen på scenen. Deres sanger sidder bare og spiller på et klaver, og det er egentlig dét. Det virker meget ømt og skrøbeligt, men også lidt tomt, lyder dommen fra Carsten Nilsson.

Der er ikke meget glimmer og konfetti over årets hollandske sceneshow. Her optræder sangeren Duncan Laurence nemlig alene på scenen i selskab med et klaver. (Foto: Andreas Putting)

Selvom han ikke er blæst bagover af den hollandske optræden, så kan det meget simple sceneshow dog vise sig at blive en fordel for Holland, mener Grand Prix-eksperten.

- Den her optræden kan med sit simple udtryk vise sig at være en god modvægt til nogle af de andre optrædener. Nogle lande kører jo en hel skurvogn af ting på scenen, og der kan Holland måske skille sig ud. Men jeg er ikke overbevist. Lige nu tror jeg ikke, de vinder Eurovision med dén optræden.

Du kan få et smugkig på den hollandske optræden i videoen her.

Holland er dog langt fra den eneste favorit til at snuppe trofæet ved årets Eurovision. Vi har derfor - baseret på de første prøver - bedt Carsten Nilsson komme med sin vurdering af fire andre lande, der ifølge fans og bookmakere også har gode vinderchancer.

Spoiler alert: Vil du ikke vide, hvad der venter dig på årets Eurovision-scene, så skal du ikke læse videre.

Rusland tager revanche med dramatisk sceneshow

Russiske Sergey Lazarev på scenen under tirsdagens prøve. (Foto: Thomas Hanses)

En tredjeplads.

Det var resultatet sidst russiske Sergey Lazarev repræsenterede sit hjemland ved Eurovision i 2016. Nu er han tilbage på Eurovision-scenen og klar til at tage revanche med nummeret 'Scream', en af de helt store favoritter forud for årets konkurrence.

Derfor var forventningerne også skyhøje, da Rusland tirsdag gik på scenen til deres første prøve og for første gang løftede sløret for det sceneshow, der i år skal sikre dem sejren.

- Russerne er altid interessante at følge, og jeg havde rigtig høje forventninger til dem i år, men de tog virkelig røven mig. Jeg havde forventet et stort show med ild og fyrværkeri, men i stedet kom de med et avanceret, men egentlig ret simpelt sceneshow – og det virker utroligt godt, siger Carsten Nilsson.

Hør det russiske bidrag, 'Scream', mens du læser videre:

0:00

Det russiske sceneshow er en højdramatisk affære bestående af store spejle, vandfald og en drivvåd forsanger. Et show, som i høj grad har sat en ekstra tyk streg under russernes status som vinderfavorit.

- Jeg synes, det virker utroligt godt. Det er meget effektfuldt. Jeg er ikke tvivl om, at russerne uden problemer nok skal få fat i alle toppointene fra de andre østlande, og jeg tror, det her er en seriøs vinderkandidat, siger Carsten Nilsson.

Nysgerrig? Du kan se et klip fra den russiske prøve i videoen her.

Schweizisk charmebøf imponerede

Storcharmøren Luca Hänni fra Schweiz på scenen mandag. (Foto: Andreas Putting)

Schweiz sender i år sangeren Luca Hänni og popbaskeren 'She Got Me'. Sangen har forud for årets prøver også været en af de store favoritter til at løbe med sejren, og ifølge Carsten Nilsson kan schweizerne stadig beholde favorittitlen efter deres første tur på scenen.

- Jeg ser den som en stærk vinderkandidat. Schweiz har ikke klaret sig specielt godt de sidste par år, men det skal de nok denne gang, siger han.

Hør sangen 'She Got Me' fra Schweiz her:

0:00

Forud for den schweiziske prøve mandag har der været spænding om, hvorvidt den 24-årige Luca Hänni både kunne danse og synge rent på samme tid, men ifølge Carsten Nilsson sad vokalerne i skabet hos den unge popcharmør.

- Jeg havde hørt rygter om, at han virkelig har øvet sig, og det lader til at have båret frugt. Han sang godt og rent.

Få et smugkig på den schweiziske optræden i videoen her.

Svensk gospelfest

Svenske John Lundvik og hans gospelkor på scenen under prøverne i Tel Aviv. (Foto: Andreas Putting)

Hos vores svenske venner er der i år dømt gospelfest og store følelser, når sangeren John Lundvik flankeret af fire gospelsangere går på scenen med sit bud på en Grand Prix-vinder, sangen 'Too Late For Love'.

- Svenskernes optræden var - som altid - super professionel. John er en dejlig fyr og virker meget afslappet på scenen. Både ham og koret synger skidehamrende godt, så svenskerne kan godt være glade.

Hør svenskernes Grand Prix-bidrag, 'Too Late For Love', her:

0:00

Sverige er i skrivende stund spået en fjerdeplads og er altså også med i kapløbet om sejren. Men trods sin begejstring, så tror Carsten Nilsson ikke, at Eurovision-showet skal til Stockholm næste år.

- Det tror jeg ikke på. Nummeret er ikke Grand Prix-orienteret nok, det er ikke bredt nok til at fange hele Europa. Det er jo gospel, det her, og det altså lidt af et sats at tage fra svenskernes side, siger Carsten Nilsson.

Skulle den svenske sejr glippe, har John Lundvik dog - noget usædvanligt - to chancer for at vinde årets konkurrence. Ud over at synge for Sverige har han nemlig også været med til at skrive årets britiske Eurovision-bidrag.

Tjek den svenske optræden ud i videoen her.

Venter spændt på Italien

Italienske Mahmood har endnu ikke været på Eurovision-scenen. Her ses han ved en koncert i den italienske by Livorno tidligere i år. (Foto: Laura Lezza © 2019 Laura Lezza)

Størstedelen af årets 41 deltagerlande har allerede haft deres første sceneprøve, men ét af de lande, som fans og medier endnu har til gode at opleve, er Italien. Da italienerne er direkte kvalificeret til årets finale, skal de nemlig først øve senere på ugen.

Sangeren Mahmood og hans sang 'Soldi' er lige nu spået gode vinderchancer, og derfor er Carsten Nilsson også spændt på at se, hvad italienerne har i ærmet, når de går på scenen.

- Italienerne plejer egentlig ikke at være specielt gode til sceneshows. Alt det dér med, hvordan vi synes et Grand Prix-show skal se ud, det er italienerne skideligeglade med, siger han og fortsætter:

- De kører deres eget løb, og nogle gange kan man ryste på hovedet af det, de disker op med på scenen, men det ender altid med at fungere alligevel, fordi de har et godt håndværk. De har altid nogle stærke sange. På den front kan de noget, som mange andre lande ikke kan.

Hør årets italienske vinderkandidat, 'Soldi', her:

0:00

Og netop sangen og artisten bag, 26-årige Mahmood, betyder, at italienerne igen i år har gode mulighed for at ende højt på pointtavlen, mener Carsten Nilsson.

- Mahmood kan ét eller andet. Han virker både som en gadedreng, men er også meget professionel på scenen. Han har spandevis af x-faktor. Og så er sangen bare rigtig god, så Italien skal nok klare sig flot.

Prøverne i Tel Aviv fortsætter ugen ud, inden det tirsdag den 14. maj går løs med årets første semifinale. Danmark deltager i den anden semifinale torsdag den 16. maj, mens finalen ruller over skærmen lørdag den 18. maj.

Læs, hvordan det gik danske Leonora under hendes første prøve her: