Tøpholm analyserer: Derfor blev Danmark afklapset af vores venner i Grand Prix-finalen

Kærligheden er ikke gensidig mellem de nordiske lande, viser afstemningen i Eurovision.

Leonora repræsenterede de danske farver i Eurovision i Tel Aviv og kom på en flot 12. plads med i alt 120 point. Takket være næsten alle andre lande end vores nordiske naboer. (Foto: Abir sultan © Scanpix)

Med venner som Sverige, Norge og Island, hvem har så brug for fjender?

Der bredte sig en vis bitterhed blandt danske Grand Prix-fans lørdag aften, da jurystemmerne blev præsenteret: 0 point fra Sverige. 0 point fra Island. Og sølle 4 point fra Norge.

- Det er højst usædvanligt. Vi fik pænt med point fra andre lande - blandt andet et 12-tal fra Italien. Så det er meget interessant, der er så stor smagsforskel på de andre nordiske lande og resten af Europa, når det gælder bedømmelsen af den danske sang, siger DR1's kommentator Ole Tøpholm.

Se Leonora synge 'Love Is Forever' i Grand Prix-finalen

Danmark endte på en flot 12. plads i finalen. Men de manglende point fra de nordiske venner drysser malurt i bægret.

- Det har aldrig været sådan, at de andre nordiske lande har stemt på os, bare fordi vi er naboer. De stemmer på Danmark, når de kan lide de bidrag, vi kommer med. Det faldt ikke i deres smag i år, det vi kom med, og det er da ærgerligt. Det havde da været skønt med lidt mere opbakning, for vi stemmer som udgangspunkt altid på et land omkring os, mener han.

'Leonora havde aldrig vundet i Sverige eller Norge'

Seerne var dog lidt mere flinke end juryerne: Her blev det til 7 point fra Sverige, 5 fra Norge og 4 fra Island. Men det ændrer ikke ved, at der er stor forskel på danskernes uforbeholdne kærlighed til de andre nordiske lande - og deres mere afmålte følelser for os.

- Vi har en helt anden lyd i år i vores Eurovision-sang end de andre nordiske lande. Norge har den klassiske Grand Prix-lyd, Sverige har radiohittet, og Island har noget, der stikker helt af, siger Ole Tøpholm, der kommenterede showet for niende gang i år.

- Hvis vores sang havde været med i Sverige eller Norge, så havde den aldrig vundet. Den kan vinde i Danmark - ikke i de andre lande. Det er en lyd, der passer meget bedre til os. Det er de åbenbart ikke til i den andre nordiske lande, viste afstemningsresultatet i aften.

Europa er mætte af svenske radiohits

Sveriges John Lundvik var i år tippet blandt favoritterne i Eurovision, men måtte tage til takke med en 6. plads - trods 12 point fra den danske jury og 10 fra seerne. Lige sådan gik det sidste år, hvor Benjamin Ingrosso skuffede og blev nr. 7.

- Der er åbenbart en mæthed over for svenske pophits. De fungerer godt i radio, men ikke i Grand Prix. De skal nok vinde, hvis de kommer med en ny Loreen eller Måns. Men der skal mere til end et almindeligt radiohit, lyder Ole Tøpholms analyse.

Se John Lundvik synge 'Too Late For Love' i Grand Prix-finalen

Vi kan være tilfredse med dansk resultat

Skal vi holde op med at være så flinke ved de andre nordiske lande, når de nu ikke er det over for os?

- Nej, sådan skal man ikke tænke. Det er logisk, at den danske jury giver 12 point til Sverige, for 'Too Late For Love' er et radiohit i Danmark. Det er helt fair. Jeg ville også selv have stemt på dem, hvis jeg sad i fagjuryen.

Og skal vi være tilfredse med vores placering - trods de manglende point fra resten af Norden?

- Ja, det er en flot 12. plads. Vi havde intet at tabe og alt at vinde. Der var stillet spørgsmålstegn ved, om vi overhovedet var stærke nok til at komme i finalen. Så det er bare så flot, at vi kommer i den bedste halvdel i finalen!

Facebook
Twitter