Sverige er noget nær verdensmestre i Melodi Grand Prix. Det samme kan til gengæld ikke siges om os i resten af Norden.
Den tendens blev tirsdag aften bekræftet, da første runde af årets popkonkurrence løb af stablen i Kiev i Ukraine.
DRs Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm udlægger her afstemningsresultatet, hvor ti af de 18 sange gik videre - og vurderer også de danske chancer, når vores deltager, Anja, skal på scenen i den anden semifinale i Eurovision Song Contest på torsdag.
Sverige stryger videre til finalen igen i år. Hvad er det, de gør rigtigt?
Sverige er den sikre popmaskine, der bare leverer. For svenskerne er det ligegyldigt, om de synger som sang nr. 1, 10 eller 18 - det var åbenlyst for enhver, at Sverige selvfølgelig vil komme i finalen. Det var en bragende god åbning på et Melodi Grand Prix, og det svenske show sad lige i skabet og er, som det skal være.
Desuden er der står respekt om Sverige som land. Bare dét, at man er fra Sverige, giver en fordel. Der er goodwill på forhånd. Så selvfølgelig er Sverige i finalen, og det kommer til at gå dem glimrende, men jeg tror ikke på, at det er en vindersang.
De to andre nordiske lande fra semifinalen, Finland og Island, røg til gengæld ud. Hvorfor?
Det er ikke så overraskende, at Island ikke går videre. Det er til gengæld semifinalens store overraskelse, at Finland er ude. Det var ikke kun min, men manges vurdering, at den finske sang havde nogle kvaliteter, der gjorde, at den burde gå i finalen.
Vi så det også sidste år, hvor der slet ikke var nogen nordiske lande, der kom videre fra semifinalerne til finalen, mens Sverige som forsvarende mestre automatisk var i finalen.
Se den svenske Grand Prix-sang, der nu er i finalen: Robin Bengtsson med 'I Can't Go On'
Både den islandske og den finske sang har nok været for komplicerede til at kunne blive formidlet på tre minutter.
Samtidig er vi blevet splittet ad, så de nordiske lande ikke kan stemme på hinanden i semifinalerne. Det har også en lille betydning, at vi skal ud at hente opbakning fra lande, som ikke nødvendigvis forstår den måde, som vi tænker Melodi Grand Prix på i Norden.
To af de andre sange, der gik videre tirsdag aften, er skrevet af svenskere, nemlig Aserbajdsjans og Cyperns numre. Er det en sikker succes, de har købt sig til, ved at vælge svensk?
Aserbajdsjan har fundet ud af, at det mest sikre kort, de kan spille her i Eurovision, er at have svenske sangskrivere. Det har de gjort otte ud af ti gange, de har været med i Eurovision, og det fungerer for dem. Det er lidt synd for konkurrencen, hvor det jo er forskellige lande, der konkurrerer mod hinanden.
Cyperns sang er skrevet af svenske Thomas G:son (bedst kendt for Loreens ‘Euphoria’ fra 2012, red.), som vi har oplevet så mange gange før i Melodi Grand Prix. Vi har også selv gjort det en enkelt gang fra dansk side, hvor vi også har brugt G:son (Chanée & N’evergreens ’In a Moment Like This’ i 2010, red.).
Hvad siger tirsdagens resultat om seernes og juryernes smag i Grand Prix i år?
Det er en blandet landhandel: Moldova har godt humør med saxofon og dansetrin. Grækenland leverer også et festligt show, som de plejer. Portugal har til gengæld kogt det ned til det helt centrale i Eurovision, hvor vi skal forenes om musikken. De gik alle sammen videre. Så det var lidt af hele fra et veldækket tagselvbord, som faldt i seernes og juryernes smag.
Er du mere eller mindre optimistisk for Danmarks chancer efter semifinalen tirsdag?
Danmarks chancer er uændrede, men ret gode. Bare fordi at Finland og Island er røget ud, betyder det ikke, at Danmarks chancer er mindre.
Jeg bemærkede, at der er mange seere, der mener, at en del solister sang dårligt her til aften. Der føler jeg mig meget tryg med vores deltager, Anja, for hun har én af de mest sikre vokaler i dette års Eurovision.
Følg semifinalen i Eurovision Song Contest torsdag og finalen lørdag på DR1 og her på dr.dk.