Tøpholm konfronterer Grand Prix-general: Bliver det et spareshow i Malmø?

Svensk tv's Grand Prix-boss Christer Björkman er i København og fortæller om, hvorfor Eurovision 2013 bliver det mindste show i 20 år.

Det er lagt op til det mindste show i 20 år, når det internationale Melodi Grand Prix til maj kommer til Malmø. Væk er LED-skærme og andet dyrt teknisk udstyr, her bliver kun én tv-vært og bare 15.000 publikummer i salen.

Onde tunge vil sige, at det hele er én stor spareøvelse fra svensk tv. Og den kritik konfronterer DRs Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm også SVT's Grand Prix-general, Christer Björkman, med, da han fredag besøger København.

- Jeg er bange for, vi ikke kommer til at spare særlig mange penge. Men vi vil ikke vælte hele det svenske statsbudget for at gøre det, som det har været de seneste år, siger Björkman, der siden 2002 har stået i spidsen for det svenske Grand Prix og nu er producer for Eurovision 2013.

- De skal nok blive et fantastisk også højteknologisk program, men vi vil have en anden følelse frem. Nærheden til artisterne. Vi vil formidle ægte følelser, ægte passion. Og vi vil skabe minder, som folk vil huske. Og vi tror, at man gør det bedre, når man får nærheden med, mener han.

Svensk finale fire gange større end EurovisionBjörkman er inviteret til byen af den svenske ambassade for at fortælle om sine planer for næste års Eurovision til repræsentanter for DR, turistorganisationer, pladeselskaber og udvalgte Grand Prix-artister som Brødrene Olsen og Dario Campeotto.

Mens svenskerne altså lægger op til et langt mindre internationalt Melodi Grand Prix, end vi har oplevet det i Moskva, Oslo, Düsseldorf og Baku, så har den nationale svenske konkurrence til gengæld fået vokseværk. Her skal finale finde sted foran omkring 62.000 publikummer i den nybyggede Friends Arena.

Det kan Björkman dog ikke se noget underligt i.

- Nej, det synes jeg ikke, slår SVt-generalen fast.

- Det er én ting, at vi laver et eksperiment og laver Melodifestival-finalen i en større arena, og det ser vi frem mod med spænding, men også med lidt nervøsitet. At lave Eurovision handler om meget mere om at lykkes med at formidle noget. Det er 42 artister, som man ikke har nogen relation til på forhånd, og vi skal få seerne til at føle noget for dem. Og det kan man i i Malmø, mener Björkman.

Se hele Ole Tøpholms interview med Christer Björkman her på siden, hvor han også fortæller om, hvordan København vil kunne mærke, at Eurovision Song Contest 2013 finder sted i Øresundsregionen.

 • Dario Campeotto kaster glans over selskabet. Hans store gennembrud blev en sejr i Dansk Melodi Grand Prix 1961 med sangen Angelique, som senere indbragte ham en femteplads ved Eurovision Song Contest. (Foto: Søren Bygbjerg © DR)
 • Sveriges ambassadør, Inga Eriksson Fogh, byder velkommen. (Foto: Søren Bygbjerg © DR)
 • Danmarks Mr. Grand Prix, Jørgen de Mylius, interviewer den svenske Grand Prix-general, Christer Björkman. (Foto: Søren Bygbjerg © DR)
 • Efter samtalen med Björkman og Mylle er der forkost i spisesalonen. (Foto: Søren Bygbjerg © DR)
 • Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm sidder selvfølgelig til højbords. (Foto: Søren Bygbjerg © DR)
 • ... sammen med Jørgen de Mylius, der var Eurovision-kommentator hele 24 gange. (Foto: Søren Bygbjerg © DR)
 • Værsgo - svenske specialiteter til de slutne gæster. (Foto: Ole Tøpholm © DR)
 • (Foto: Ole Tøpholm © DR)
 • Mylle i samtale med ambassadør Inga. (Foto: Ole Tøpholm © DR)
 • Heltene fra 2000, Jørgen Olsen og bror Noller, er naturligvis med. Her i godt selskab med Ole Tøpholm. (© DR)
 • Webredaktøren fra dr.dk/grandprix, Søren, konspirerer med Mylle. (Foto: Ole Tøpholm © DR)
 • Ole Tøpholm med ambassadøren. De glæder sig begge over, at Eurovision 2013 skal afholdes i Malmø - eller København M, som Ole siger. (© DR)
1 / 12
Facebook
Twitter