Ukraine nægter Ruslands deltager adgang til Eurovision

Ukraine har nægtet Ruslands Grand Prix-deltager, Julia Samoylova, adgang til landet til maj. EBU er skuffet over Ukraines beslutning.

Julia Samoylova er kendt fra den russiske udgave af X Factor, og hun optrådte desuden ved åbningsceremonien ved para-OL i Sotji i 2014. (Foto: © Maria Antipina/Scanpix)

Den russiske deltager i årets udgave af Eurovision Song Contest, Julia Samoylova, er blevet forbudt indrejse i årets værtsland, Ukraine.

Beslutningen er truffet den ukrainske regering og den nationale efterretnings- og sikkerhedstjeneste, SBU, onsdag eftermiddag - blot lidt mere end måned inden, de første prøver går i gang i den ukrainske hovedstad, Kiev.

Indrejseforbuddet - og dermed udelukkelsen fra Eurovision Song Contest - sker, fordi Julia Samoylova i 2015 optrådte på den omstridte halvø Krim - hvilket er et brud på ukrainsk lovgivning.

En talskvinde fra SBU, Olena Gitljanska, bekræfter på de sociale medier, at Julia Samoylova er blevet nægtet indrejse i Ukraine de kommende tre år.

Eurovision er politisk

Ukraines afgørelse kommer bag på DRs Rusland- og Ukraine-korrespondent, Matilde Kimer.

- Det her er med til én gang for alle at sætte en streg under, at Eurovision selvfølgelig også handler om politik. Det er en rigtig ærgerlig beslutning, som vil komme til at skabe flere rifter mellem de to lande. Men det er Ukraines juridiske ret at gøre, som de nu har gjort, siger Matilde Kimer og forklarer yderligere:

- Hvis man besøger Krim uden, at det er foregået gennem den officielle, ukrainske grænseovergang - som Julia Samoylova har gjort - så har man opholdt sig illegalt på ukrainsk territorium og kan derfor i henhold til ukrainsk lovgivning enten blive afvist eller anholdt, når man lander i Kiev, forklarer Matilde Kimer.

Sagen om Ruslands Grand Prix-deltager har været yderligere speget af det faktum, at hun sidder i kørestol. Det fik nemlig en lang række fans til at spekulere i, om Rusland valgte at bruge hende som et slags "menneskeligt skjold" for at undgå buh-råb, når Rusland skulle på scenen til Eurovision – med det argument, at man ikke kan buhe af en, der sidder i kørestol. (© EBU)

Kritik fra EBU

Det er første gang nogensinde, siden Eurovision Song Contests begyndelse i 1956, at et værtsland nægter et af de øvrige deltagende landes solist adgang til konkurrencen.

Den overordnede arrangør af Eurovision Song Contest, European Broadcasting Union (EBU), har efter Ukraines beslutning udsendt følgende meddelelse.

- Vi er nødt til at respektere de love, der er gældende i værtslandet. Men vi er meget skuffede over beslutningen, fordi vi føler, at den er i strid med både konkurrencens ånd og den inklusion, som er en af konkurrencens kerneværdier.

- Vi vil fortsætte dialogen med de ukrainske myndigheder med det formål at sikre, at alle kunstnerne kan optræde ved den 62. udgave af Eurovision Song Contest i Kiev i maj, lyder det.

Ukraine sikrede sig retten til at agere vært for årets popdyst, da landet vandt sidste års udgave med Jamalas '1944', der handlede om Krim-tatarernes deportation til Centralasien i netop 1944.