Ukraine vrager Grand Prix-vinder efter politisk skandale: 'Det er fuldstændig absurd'

Den ukrainske sanger Maruv skal alligevel ikke synge for sit land til Eurovision, meddeler ukrainsk tv.

Det vides endnu ikke, hvem der skal erstatte Maruv (til venstre) som Ukraines repræsentant ved Eurovision 2019. (© UA:PBC / eurovision.tv)

Først blev sangerinden Maruv udfrittet om Krim-halvøen midt under det ukrainske Melodi Grand Prix.

Så meddelte showets vært, at ukrainsk tv forbeholdt sig ret til at afvise vinderen af Grand Prix'et - som endte med at blive vundet af netop Maruv.

Så blandede vicepremierministeren sig.

Nu står det klart, at Maruv ikke skal på scenen for Ukraine, når Eurovision Song Contest løber af stablen i Tel Aviv, Israel, til maj.

Den ukrainske tv-station UA:PBC meddeler ifølge eurovision.tv, at man ikke er nået til enighed om den kontrakt, Maruv er blevet præsenteret for efter sin sejr i det ukrainske Grand Prix.

Den indebar blandt andet, at hun skulle aflyse sine koncerter i Rusland, og hun skulle sige ja til kontrakten, før hun ville få lov at gå på scenen for Ukraine til Eurovision.

- Ukrainsk tv opfører sig stålsat og uforsonligt, når det kommer til artisternes frihed i forhold til Rusland, forklarer DR's Grand Prix-kommentator, Ole Tøpholm.

- Der er fuldstændig nultolerance overfor solisternes eventuelle kærlighed til Rusland. De skal holde sig væk fra det russiske marked. Ukrainsk tv vil på ingen måde have, at det kan opfattes, som om en ukrainsk Eurovision-deltager støtter Putin.

Maruv til den ukrainske Grand Prix-finale. Hun har i et Facebook-opslag bedt om støtte fra den internationale presse og Eurovision-fansene. (© UA:PBC / eurovision.tv)

'Fuldstændig absurd'

Og det var da også Maruvs forhold til netop Rusland, der bragte hende i fedtefadet.

Hun er nemlig en populær sangerinde i Rusland, hvor hun flere gange har optrådt, og det ser man ikke på med milde øjne i Ukraine.

- Det er fuldstændig absurd, at konflikten mellem Ukraine og Rusland hives helt ind på scenen i et underholdningsprogram, mener Grand Prix-kommentatoren.

Det er den omstridte halvø Krim, der blev annekteret af Rusland i 2014, der udgør kernen i konflikten mellem de to lande. Undervejs i det ukrainske Grand Prix måtte en brødbetynget Maruv da også bekræfte, at halvøen 'selvfølgelig' tilhørte Ukraine.

- Det er de store følelser, der er på spil i Ukraine - også selv om det hele handler om, hvem man sender af sted til Eurovision, der jo er et underholdnings- og musikprogram, mener Ole Tøpholm.

- Det er meget svært for os i Danmark at sætte os ind i, for det er efterhånden mange år siden, vi har været i konflikt med vores naboer.

- Men det er aktuel nutid i Rusland og Ukraine. Det her er en konflikt, der sker lige nu.

Råbte op om urimelig kontrakt

Maruv selv kommenterede mandag sagen i et opslag på sin Facebook-side, efter hun var blevet præsenteret for kontrakten fra UA:PBC.

I opslaget skrev hun, at hun var 'stolt over at skulle repræsentere Ukraine i Tel Aviv'.

Hun forklarede dog også, at hun i kontrakten angiveligt blev pålagt ikke at improvisere på Eurovision-scenen, ligesom hun skulle opfylde alle krav og instruktioner fra UA:PBC og ikke måtte tale med journalister, uden tv-stationens godkendelse.

Hvis kontrakten blev overtrådt, ville hun blive pålagt en bøde svarende til omkring 500.000 danske kroner.

Særlige betingelser i Ukraine

Den europæiske tv-union, EBU, der hvert år arrangerer Eurovision Song Contest i samarbejde med årets værtsnation, har forholdt sig diplomatisk neutralt til det ukrainske Grand Prix-virvar.

- Hvert enkelt deltagerlands tv-station er ansvarlig for at vælge deres repræsentant til Eurovision Song Contest i overensstemmelse med EBUs regler, lyder det i en meddelelse fra EBU.

Den fortsætter:

- Tv-stationen (UA:PBC, red.) er i øjeblikket i gang med forhandlinger, så man snart kan annoncere deltageren til dette års Eurovision. Så snart deltageren er fundet, vil vedkommende blive annonceret gennem de officielle Eurovision-kanaler.

Spørger man DR's Rusland- og Ukraine-korrespondent, Matilde Kimer, så vil EBU strække sig langt for ikke at blande sig i ukrainsk tv's beslutning.

- Man ved godt, at der er særlige betingelser tilstede i Ukraine.

- Og jeg tror, man vil gå langt for at undgå at blande sig i landets interne debat.

Eurovision Song Contest 2019 finder sted 14., 16. og 18. maj. Danmark er med i den anden semifinale, 16. maj, mens Ukraine deltager i den første semifinale.

Facebook
Twitter