Underholdningschef: Derfor er Danmark ikke med i Junior Eurovision

Lørdag kæmper 17 lande om sejren i Junior Eurovision Song Contest. Her får du forklaringen på, hvorfor Danmark er ikke iblandt dem.

Flora Ofelia vandt MGP 2015 med 'Du du du' tilbage i februar. Hun skal dog ikke deltage i Junior Eurovision, der finder sted lørdag 21. november. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Lørdag aften skal de sagnomspundne douze points - eller 12 point - nok engang uddeles, når Junior Eurovision Song Contest løber over tv-skærmene i hele Europa.

Og mens Danmark traditionelt er en ivrig Grand Prix-deltager, så har børnenes pendant til Det Internationale Melodi Grand Prix har ikke haft dansk deltagelse siden 2005.

- Danmark har før været med i Junior Eurovision, men vi valgte at trække os. Vi synes ikke længere, det er foreneligt med de værdier, som MGP skal have i Danmark; nemlig at det er sjovt, og noget vi leger, selv om det er konkurrence, forklarer DRs underholdningchef, Jan Lagermand Lundme.

- Der er ikke noget i vejen med Junior Eurovision, men det passer bare ikke rigtig til os i Danmark, uddyber han.

Det skal foregå på børnenes præmisser

Der bliver stadig afholdt et årligt, dansk børne-Grand Prix, kaldet MGP, men vinderen kvalificerer sig altså ikke videre til en international konkurrence, sådan som det er tilfældet for de voksne.

Jan Lagermand Lundme mener nemlig, at børneudgaven af verdens største musikkonkurrence er begyndt at minde for meget om sit ophav:

- Det er blevet en tro kopi af de voksnes Eurovision Song Contest. Det er nogle børn, der leger voksne, og er med på de voksnes præmisser. Det har sådan en meget højtidelig tone.

- I Danmark synes vi, det skal foregå på børenes præmisser; det skal være glæden, humoren og legen, som fylder.

Se Flora Ofelia synge 'Du du du' til MGP 2015. Artiklen fortsætter under videoen.

Det startede i 1992

Danmark er ellers lidt af et foregangsland, når det kommer til børne-Melodi Grand Prix.

DR har afholdt MGP hvert år siden 2000, og var også værter, da den allerførste udgave af Junior Eurovision Song Contest løb af stablen i 2003.

Og faktisk startede det endnu tidligere:

- Det startede egentlig i 1992 med Zig Zags ungdoms-Grand Prix. Det var den spæde start på det, og det blev så taget op igen efter årtusindskiftet. Grand Prix er bare noget, der taler til alle aldersgrupper, også børnene, mener Jan Lagermand Lundme.

”Ikke noget vi prioriterer”

Er der udsigt til, at Danmark igen skal være med i Junior Eurovision Song Contest?

- Vi er altid åbne overfor at se, hvad der sker – også med Junior Eurovision. Men lige nu er det ikke noget, vi prioriterer.