Verdenskendt hitmager stiller op i Melodi Grand Prix: 'Det rager mig, hvad folk tænker'

Dj-legenden Darude har ikke meget til overs for den kritik, han er blevet mødt med, fordi han deltager i Eurovision.

Darude fotograferet ved en reception i Tel Aviv, Israel i forbindelse med årets Eurovision Song Contest. Her har bookmakerne ikke den store tiltro til hans bud på en Eurovision-vinder, 'Look Away'. (Foto: Mischa Schoemaker © Ritzau Scanpix)

- Jeg har fået at vide, at jeg sælger ud, fordi jeg stiller op i Eurovision. Men jeg er faktisk fuldstændig ligeglad med, hvad folk tænker. Og det har jeg altid været.

Ordene kommer fra den verdenskendte finske dj Ville Virtanen, kendt under kunstnernavnet Darude, der i den kommende uge skal repræsentere sit hjemland i Eurovision Song Contest i Israel.

Lyt til Finlands Eurovision-bidrag, 'Look Away', af Darude feat. Sebastian Rejman, mens du læser videre:

Han er næsten lidt træt af skulle svare på spørgsmålet om, hvordan han - en etableret musiker gennem nu to årtier - dog kan finde på at stille op i Det internationale Melodi Grand Prix, der, især i Danmark, ikke ligefrem har et positivt ry i den etablerede musikbranche.

- Jeg forstår ikke, hvorfor de to ting ikke kan hænge sammen? Ja, Eurovision har et rygte for at være cheesy, men jeg synes, at musikken gennem de senere år har udviklet sig til at være meget tættere på den mainstream-popmusik, vi ellers hører. Og så synes jeg, der er en stor rigdom i, at vi kan mødes på tværs af landegrænser og kulturforskelle og blive præsenteret for forskellige musikgenrer, siger Darude og fortsætter:

- Måske er det fordi, jeg er blevet ældre og har oplevet min karriere gå op og ned og i forskellige retninger, men jeg kan slet ikke se noget negativt ved at være med. Jeg ser det som en ære at repræsentere mit land.

Darude i velkendt positur - nu på Eurovision-scenen i Israel. Darude og solisten Sebastian Rejman blev direkte udvalgt af finsk tv til at repræsentere Finland i år. De finske tv-seere skulle så stemme om, hvilken af de tre sange de bedste kunne lide. Her faldt valget altså på 'Look Away'. (Foto: Andres Putting © EBU)

Fik kritik efter gennembrud

Faktisk har han prøvet det før – det der med at blive anklaget for at sælge ud.

Da Darude omkring årtusindeskiftet pludselig fik sig et gigantisk verdenshit med det instrumentale trancenummer 'Sandstorm', var der nemlig adskillige folk fra trance- og house-miljøet, der mente, at han nu ikke længere var en troværdig kunstner. Af den ene grund, at han fik sig et hit, der solgte millioner af eksemplarer verden over og som gjorde trance-genren folkelig.

- Der var kritikere, der mente, at jeg nu var blevet mainstream, og at det var enden på min 'rigtige' rigtige karriere. Men 'Sandstorm' var jo netop ikke et mainstream-nummer. Jeg havde ikke engang et pladeselskab, var på turné eller noget dengang. Jeg var ikke mainstream, fortæller Darude.

Lyt til 'Sandstorm' her:

'Sandstorm' blev siden fulgt af hits som 'Feel the Beat' og 'Out of Control (Back for More)', og selvom succesen siden stagnerede i salgstal, så er Darude, der i dag har rundet de 43, de senere år blevet udødeliggjort på nettet takket være en række memes.

Han lever da også stadig af sin musik, og så sent som sidste år dukkede han pludselig op på Skanderborg Festival som en del af 'Lågsus'' show – til stor begejstring for de mange festivalgæster.

- Jeg har spillet rigtig meget i Danmark i årenes løb, og jeg elsker det. Folk husker mig selvfølgelig primært for 'Sandstorm', men det har jeg ikke noget imod. Hvis jeg har fået nogen til at lytte til trance-musik, så synes jeg bare, det er fedt, siger Darude og tilføjer:

- Og det er da en kæmpe ære at have lavet et nummer, der bliver ved med at nå ud til nye generationer og har en indflydelse på deres liv.

Darude og Finland deltager i den første af årets to semifinaler tirsdag aften, mens Danmark deltager i semifinale nummer to torsdag aften. Se de to shows – og naturligvis den store finale lørdag – fra klokken 21 på DR1 og DRTV.

Andre internationale stjerner i Eurovision

  • Den russiske duo t.A.T.u. hittede over hele verden i 2002 med 'All the Things She Said'. Året efter repræsenterede de Rusland i Eurovision med sangen 'Ne Ver', Ne Boysia', der blev nummer tre – tre point fra sejren.

  • Det britiske boyband Blue havde stribevis af hits og tre nummer et album i hjemlandet i begyndelsen af 00'erne. I 2011 stillede de op i Eurovision for Storbritannien, hvor de blev nummer 11 med sangen 'I Can'.

  • Hollandske Anouk fik sig et kæmpehit med 'Nobody’s Wife' i 1997, ligesom hun senere også fik et stort hit herhjemme med sangen 'Lost'. I 2013 sang hun for Holland i Eurovision, hvor hun blev nummer ni med 'Birds'.

Facebook
Twitter