VIDEO 50 år i dag: Sådan holdt Danmark Eurovision første gang

I dag er det præcis 50 år siden, Tivoli-garden spillede fanfare og bød velkommen til Grand Prix Eurovision 1964. Se her, hvordan det gik for sig.

Når Pilou Asbæk, Lise Rønne og Nikolaj Koppel til maj byder velkommen til Det Internationale Melodi Grand Prix i B&W Hallerne, er det ikke første gang, Danmark er vært for den europæiske sangkonkurrence.

Det var vi også i 2001. Og vi var det i 1964, nærmere bestemt den 21. marts 1964. Og hov, det er jo præcis 50 år siden i dag!

I videoen herover kan du få et indtryk af, hvordan tv-showet gik for sig dengang. Tivoli-garden spillede fanfare, og den 22-årige tv-speaker Lotte Wæver gik på scenen som værtinde og sagde " Godaften og velkommen til Grand Prix Eurovision 1964." Ja - det meste foregik faktisk på dansk, undtagen ved pointfordelingen.

Der var 16 lande med i konkurrencen i Tivolis Koncertsal - og efter juryernes votering vandt den kun 16-årige italiener Gigliola Cinquetti med sangen "Non ho l'età". Som videoen viser, var euforien over sejren begrænset dengang for 50 år siden …

DR ligger desværre ikke inde med en fuld kopi af tv-transmissionen fra Grand Prix Eurovision 1964. Og det er der tilsyneladende heller ikke nogen andre af deltagerlandene, der gør.

Her byder Lotte Wæver velkommen til Grand Prix Eurovision 1964 i Tivolis Koncertsal. (Foto: © Still fra tv)

Klippet i videoen er taget fra en DR udsendelse om hele Eurovision-samarbejdet. Det er derfor, du undervejs kan høre en speaker fortælle om de mange kommentatorbokse og medhjælpere fra Danmarks Radio.