VIDEO: Finland chokerer med lesbisk Grand Prix-kys

Accept af kærlighed i alle former er budskabet bag det lesbiske kys, den finske deltager Krista delte ud under sit nummer i torsdagens semifinale. Tyrkiet raser.

Det er før blevet flirtet med lesbisk kærlighed i Eurovisionen, blandt andet af russiske t.A.T.u., der deltog i 2003, og af Marija Serifovic, der vandt hele konkurrencen for Serbien i 2007; men året skulle hedde 2013, før et lesbisk kys blev fuldbyrdet på en Grand Prix-scene.

Kvinden bag det stunt hedder Krista Siegfrieds og kommer fra Finland.

- Det handler bare om kærlighed. Det er 2013 og jeg synes, jeg har ret til at kysse, hvem jeg vil, mener Krista. Og det mente Europa også, da de torsdag aften stemte Finlands sang 'Marry Me' videre til lørdagens store finale.

Er ikke selv lesbisk

- Det er et show, det handler om kærlighed, og kærlighed er smukt - uanset hvilken form den antager, uddyber Krista, der dog ikke selv er lesbisk.

- Jeg skrev denne her sang til min mandlige kæreste, fordi jeg gerne vil giftes med ham, slutter den finske Grand Prix-diva, der gav Eurovisionen sit første lesbiske kys.

Tyrkiet raser over kysset

Der er imidlertid allerede opstået pres for, at den europæiske tv-union, EBU, stopper kysseriet.

I følge websitet AllOut.org har den tyrskiske tv-station nægtet at sende showet på grund af dette. Tyrkiet deltager dog ikke selv i årets konkurrence.

På nettet er der allerede startet en kampagne for at Krista kan fortsætte kysseriet i finalen.

- Fortæl Eurovision-cheferne, at de skal tale for alle menneskers ret til at ytre sig og ikke blive diskriminerede. Hvis de ikke kæmper for disse værdier på dette kritiske tidspunkt, bliver det sværere for deltagerne fremover og alle dem, der støtter dem, at udtrykke deres kunst, værdier og identiteter frit, lyder opfordringen i en underskriftindsamling på AllOut.org.

Uffe Elbæk støtter underskiftindsamling

På Facebook opfordrer den tidligere danske kulturminister Uffe Elbæk til at skrive under:

- The kiss must go on-kampagnen er din chance for at sætte et digitalt kryds ud for frihed, tolerance og kærlighed i Europa, skriver han.

Se videoen med Krista øverst her på siden.