VIDEO Han styrer hvad vi ser til Eurovision

Troels Lund sørger for, at kameraerne klipper så alle klapper til Melodi Grand Prix - både seerne og kunstnerne.

Har du nogensinde siddet og set et TV-program og bandet over, at der blev zoomet for meget ind, så du ikke kunne se en person i fuld figur, eller klippet væk fra noget, du gerne ville se?

Hvis det sker under årets Melodi Grand Prix, så er det Troels Lund, du skal bande af.

Han er "multikamera-director" på Eurovision med ansvar for at tilrettelægge hvert et klip og hver kamerabevægelse, når de 37 forskellige lande én for en træder på scenen i Eurovisions semifinaler og finaler.

- I princippet bestemmer jeg alt det, vi ser på aftenen, når de 37 lande er på. Det er mig, der har lavet alle kameragangene i udgangspunktet og overordnet er det vores beslutning, hvordan det skal se ud, siger Troels Lund.

Kan komme med rettelser

De enkelte landes delegationer har dog selvfølgelig meget at skulle have sagt i forhold til, hvordan deres sang præsenterer sig på scenen, og kan komme med rettelser undervejs.

- Det kan for eksempel være, hvis der er et sted i sangen, hvor en sangerinde synger et bestemt ord, som virkelig er sjælen i sangen, og der vil de gerne have et nærbillede, hvor vi har været på et stort billede, fordi vi måske ikke har forstået betydningen, siger Troels Lund.

- I princippet bestemmer jeg alt det, vi ser på aftenen, når de 37 lande er på, siger Troels Lund. (Foto: Michael Søndergaard © DR)

Arbejdet har været i gang i lang tid: Først på planlægningsstadiet og så afprøvet i praksis via stand ins.

- Men det rigtig sjove for os begynder i dag, når alle delegationerne kommer, og vi har prøver med alle landene. Der får man virkelig at vide, om de synes, man har gjort det godt eller ikke gjort det godt. Det bliver en spændende uge!, siger Troels Lund.

Alt er programmeret

Der er 23 kameraer at holde styr på til Eurovision. Hver af dem bliver styret manuelt af en fotograf, mens klippene imellem kameraerne er programmeret på forhånd fra Troels' computer.

På den måde kan man være sikker på at ramme præcis det sekund, hvor man for eksempel gerne vil klippe til nærbillede, fordi en sang rammer sit klimaks.

- Det kan nogen gange fejle med en manuel billedmikser, så derfor styrer vi det fra en computer, så det sidder fuldstændig i skabet. Jeg tror, det er første gang, det her system er blevet brugt til Eurovision, siger Troels Lund.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk