VIDEO Sådan lavede de Eurovisions sceneshow

Der var mange kræfter involveret i at lave Melodi Grand Prixets sceneshow, hvor både lys, grafik, sceneshow og kameraføring skulle gå op i en højere enhed

  • Alle deltagere fester på scenen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Spots og farvet lys spiller sammen i dette scene-design. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)
  • Til Polens sceneshow blev billeder projekteret op på kubussens bagvæg. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Til Schweiz' scenedesign var der grafik på bagvæggen, som kunne ses igennem kubus-konstruktionen. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)
  • Sveriges Sanna Nielsen i spotlight og med animation af blå lys bag sig. (Foto: Jacob Boserup © DR)
  • Til Finlands scenedesign pegede projektør-stråler udad og bevægede sig rundt i lokalet. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)
1 / 6

Ud over de 37 lande, som deltog i Melodi Grand Prix, var der en 38. "deltager" som tiltrak sig opmærksomhed, da Danmark afholdt Eurovision 2014 10. maj: Scenen selv.

Med sin overflod af lys, fyrværkeri og grafik-show på LED-skærmene havde det store scenerum i B&W-hallerne nærmest sin egen personlighed.

Scenograf Claus Zier og resten af DRs kreative hold arbejdede siden juni 2013 på at bygge scenen op og planlægge og gennemtjekke hver projektør, pixel og kameravinkel.

Masser af lamper

Det krævede mere end 3000 lamper og over 1200 kvadratmeter LED-skærm at skabe det lysshow, som blev fyret af i B&W Hallerne under Eurovision.

Kasper Lange var ansvarlig for showets lysdesign, for eksempel Sanna Nielsens spotlight eller stroboskoplyset under Finlands nummer.

Lysdesignet foregik blandt andet i et specielt visualiseringsprogram, hvor dekorationen, hallen og lysanlægget var tegnet op i 3D, og man kunne tænde alle skærme og lamper i salen.

Kasper Lange har tidligere stået for lysdesignet til tv-shows som X Factor, Dansk Melodi Grand Prix, DMA, P3 Guld og Zulu Awards. Men Eurovision-showet er det største, han har været med til, og det er langt den største lysproduktion i danmarkshistorien, mener han.

Kasper Lange fortæller om design af scenelys

Grafik i samarbejde med kunstnere

Den grafik, der kørte på LED-skærmene og det interaktive scenegulv til Eurovision - for eksempel den digitale landevej under fødderne på den Hollandske duo eller vingerne af ild på bagskærmen bag vinderen Conchita Wurst - var en stor del af det visuelle udtryk på scenen.

Det visuelle sceneshow var skabt i samarbejde med de kunstnere, som stod på scenen, og deres delegationer, fortæller Nicoline Refsing, der havde ansvar for den del af produktionen.

- Nogle havde meget specifikke ønsker, og med andre fandt vi på noget til dem. Vi kiggede på en masse forskellige kulturelle elementer for hvert land, deres historie, religion, arkitektur, natur og kunst. Og så lyttede vi selvfølgelig til sangen og til teksten, siger hun.

Nicoline Refsing fortæller om designprocessen

Lys - kamera - ACTION

Én ting er, at showet ser fantastisk ud i salen, men langt de fleste ser ikke showet live men på TV.

Derfor er det afgørende, at man får 'oversat' lys og scene på en måde, der ser godt ud på skærmen.

Kameraerne i B&W Hallerne var manuelt betjent, mens klipningen imellem dem var programmeret og styret fra en computer, så præcisionen var i top.

- Jeg tror, det er første gang, det her system er blevet brugt til Eurovision, siger multicameradirector Troels Lund, der styrede klip og optagelse af de 37 sange.

Der var 23 kameraer på optagelsen. Heraf var der to såkaldte "spider-cams", som var hængt op i wires, så de kunne glide igennem luften hen over publikum og ned over LED-scenegulvet.

Det er sjældent og temmelig kompliceret at have mere end ét spider-cam på samme produktion, på grund af risikoen for, at kameraerne bliver viklet ind i hinanden eller kolliderer i luften, siger Troels Lund.

Hør Troels Lund fortælle mere om kamera-arbejdet her

Skulle gøre kunstnerne glade

Både lys, grafik og kameragange var planlagt, afprøvet og godkendt af delegationer fra de lande, som skulle deltage i Eurovision, allerede inden de havde sat fod på dansk jord.

Delegation stage director Mattias Carlsson og viewing room producer Stuart Barlow, stod for instruktion af sceneshowet og samarbejde imellem kunstnerne og produktionen.

Det indebar blandt andet at optage alle 37 sange, med det rigtige lys, koreografi og de planlagte kameragange, men med stand-in sangere og dansere, og sende det til de udenlandske delegationer, der kunne komme med forslag og rettelser.

I Danmark blev det til adskillige prøver og muligheder for at rette sceneshows til, inden de færdige optrædener blev sendt til dit TV lørdag 10. maj 2014.

Stuart og Matthias fortæller om samarbejdet med delegationerne

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter