Svensk Eurovision-vinder midtpunkt i nynazist-ballade

Den svenske Eurovision-vinder Loreen gør i år comeback i det svenske Melodi Grand Prix, Melodifestivalen. Men hendes optræden har vakt stor kritik.

Loreen vandt i 2012 Eurovision Song Contest i ganske overlegen stil med nummeret 'Euphoria'. (Foto: DAVID MDZINARISHVILI/SCANPIX)

I 2012 vandt hun hele Eurovision Song Contest og fik sig et kæmpehit over hele Europa med vindernummeret 'Euphoria'.

Fem år efter sin overbevisende sejr er den svenske sangerinde Loreen så tilbage i den svenske del af popkonkurrencen, som i Sverige hedder Melodifestivalen.

Her stillede Loreen i lørdags op med nummeret 'Statements', der, som titlen lægger op til, handler om at tage stilling og overveje, hvordan man selv kan gøre en forskel.

Men trods gode intentioner er Loreens optræden ikke blevet taget lige godt imod af alle.

Føles beskidt

Som en del af sit sceneshow i de tre minutter, sangen varer, inddrager Loreen flere historiske begivenheder - blandt andet den franske revolution og en helt særlig episode, der fandt sted i den svenske by Växjö i 1985.

Her svingede den 38-årige kvinde Danuta Danielsson sin håndtaske mod en nynazist i et nynazistisk optog. En episode som blev fotograferet og siden er blevet et ikonisk billede i Sverige.

Den hændelse refererer Loreen direkte til i sin Grand Prix-optræden med 'Statements', og det har fået Danuta Danielssons søn til at lange ud efter den ellers så populære sangerinde.

- Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde. Jeg vil ikke have, at min mor skal være genstand for, at nogen skal udvise politiske synspunkter. Det er rystende, og det føles beskidt, at man bruger min mor på den her måde. Det er sørgeligt, og det gør meget ondt i sjælen, siger sønnen til den svenske avis Expressen, som ikke bringer sønnens navn.

Det omdiskuterede øjeblik med håndtasken i Loreens optræden med 'Statements'. (Foto: Screendump fra SVT)

Mange følelser i spil

Også fotografen, som tog det berømte billede i 1985, retter kritik mod Loreen og SVT, som sender det svenske Melodi Grand Prix, Melodifestivalen. Fotografen Hans Runesson mener, at man burde have tænkt på sønnens følelser.

- Der er mange følelser i det her, og det er en debat, der har stået på i mange år. Det føles faktisk meget tvivlsomt, siger Hans Runesson til SVT.

Sønnen til Danuta Danielsson, der døde i 1988, fortsætter med at kalde Loreens sceneshow for "uværdigt" og opfordrer hende til at lave om på sit nummer, når hun skal fremføre det i et opsamlingsheat nu på lørdag.

Tager kritik til efterretning

En kritik som Loreen tager til efterretning.

- Jeg føler, at det er vigtigt for mig at udvise respekt, og meningen var faktisk at hylde Danuta. Så det var gjort med de bedste intentioner. Men nu må vi se, hvad vi gør, siger Loreen til Aftonbladet uden dog at garantere, at øjeblikket med den svingende håndtaske fjernes fra nummeret.

- Jeg ved det ikke endnu. Det er ikke bare en beslutning, jeg træffer. Der er flere kreatører involverede, så af respekt for dem må vi indgå indgå en dialog og se, hvad vi kan gøre - og hvor meget vi overhovedet kan nå at gøre. Det er næste weekend, siger Loreen.

Polemikken omkring håndtaske-referencen har formået at overskygge chokket over, at den tidligere Eurovision-vinder i sin semifinale i svenske Melodifestivalen - som kører over seks uger - ikke formåede at kvalificere sig direkte til finalen.

I stedet måtte Loreen nøjes med at kvalificere sig til et opsamlingsheat nu på lørdag. Her er hun i direkte dyst om en finaleplads mod sangeren Anton Hagman, hvis bidrag, 'Kiss You Goodbye', i øvrigt er skrevet af den tidligere danske Melodi Grand Prix-vinder Tim Schou fra A Friend in London.