Vikingen Rasmussen vandt Grand Prix for ét år siden: Her er han i dag

Rasmussen, der vandt sidste års Melodi Grand Prix med 'Higher Ground', lever stadig af musikken.

Jonas Rasmussen vandt sidste års Dansk Melodi Grand Prix med hele 50 procent af stemmerne. (Foto: © Bjarne B Hermansen, dr)

- Vanvittigt. Sindssygt. Jeg fatter det ikke.

Sådan lød den umiddelbare reaktion fra Jonas Rasmussen, da han for ét år siden blev kronet som vinderen af Dansk Melodi Grand Prix 2018.

Senere indtog han den internationale scene ved Eurovision Song Contest i Portugal, hvor han med vikingebaskeren 'Higher Ground' sikrede Danmark en niendeplads i finalen – vores bedste placering i flere år.

- Det er vildt, at det er et helt år siden. Tiden er virkelig gået hurtigt, siger Jonas Rasmussen, da dr.dk beder ham tænke tilbage på det forgangne års Grand Prix-eventyr.

- Det har været en kæmpe oplevelse - både at vinde herhjemme, men også at være med til Eurovision. Den opbakning, jeg mærkede fra fanklubben, seerne og folk i udlandet, var meget overvældende, siger Jonas Rasmussen.

Se Rasmussen synge 'Higher Ground' ved sidste års Eurovision Song Contest:

Er ikke flov over Grand Prix-sejen

Tidligere har andre vindere haft et lettere anstrengt forhold til deres fortid på Grand Prix-scenen, men Jonas Rasmussen er stolt af at kunne kalde sig Grand Prix-vinder.

- Jeg er ikke flov over at have været med i Grand Prix, og det bliver jeg heller aldrig, slår han fast.

- Når man er med i Melodi Grand Prix, bliver man en del af en lille særlig klub af mennesker, og den er jeg utrolig stolt af at være med i. Og hvis folk så stadig forbinder mig med Grand Prix om nogle år og bliver ved med at kalde mig for 'vikingen', så er det sgu også fint med mig.

Lørdag aften skal Jonas Rasmussen dog afgive sin titel som regerende Grand Prix-vinder, når en ny vinder skal kåres ved årets danske Melodi Grand Prix.

- Det bliver da lidt underligt, men jeg glæder mig til at se alle sangene på scenen og være med til at hylde den nye vinder. Men jeg kommer til at misunde vinderen ad helvedes til, for det er virkelig en fed oplevelse, der venter ham eller hende.

Aktuel med ny single

Selvom det snart er slut med at sidde på Grand Prix-tronen, så er det langt fra slut med musikken fra 33-årige Jonas Rasmussens hånd.

Han har netop udgivet sin seneste single 'Go Beyond', der er skrevet af samme hold, der også stod bag 'Higher Ground'.

Hør Rasmussens nye single 'Go Beyond' her:

0:00

- Sangskriverne og jeg arbejdede virkelig godt sammen, så det samarbejde skulle fortsætte. Vi har dog prøvet at gå en lidt ny vej med den nye sang, så det ikke fortsatte i præcis samme spor som 'Higher Ground', siger Jonas Rasmussen og forklarer:

- Jeg elsker 'Higher Ground' og kommer til at spille den for evigt, men som musiker er det ikke nødvendigvis den type musik, jeg bedst kan se mig selv i. Derfor har vi brugt lang tid på at finde en sang, der var lidt anderledes, men heller ikke skræmte de fans væk, som var vilde med 'Higher Ground', siger Jonas Rasmussen, der ved siden af sangkarrieren arbejder som underviser på Scenekunstskolen ved Kulturskolen Viborg og som teater- og skriveværkstedsunderviser ved Aarhus Teater Læring.

Men nu hvor Grand Prix-scepteret snart har fundet en ny ejer, er det så helt slut med Grand Prix for Jonas Rasmussens vedkommende? Ikke nødvendigvis.

- Hvis stjernerne står rigtigt, og jeg finder en sang, som jeg kan stå inde for, så kunne jeg klart finde på at deltage i Grand Prix igen. Absolut. Det har været en kæmpe oplevelse og ære at repræsentere Danmark, og det kunne jeg da godt tænke mig at prøve igen en gang, siger han.

Rasmussen og hans vikinge-følge opnåede en niendeplads ved Eurovision Song Contest 2018. (Foto: © Carlos Rodrigues, 2018 Carlos Rodrigues)

Hvem der skal træde i Rasmussens fodspor, finder vi ud af lørdag aften, når Dansk Melodi Grand Prix 2019 løber af stablen. Vinderen skal repræsentere Danmarks ved årets Eurovision Song Contest, der finder sted i Tel Aviv i Israel den 14., 16. og 18. maj.