Wauw! Bare wauw! Leverer hun Grand Prix-historiens smukkeste optræden i aften?

Eurovision 2019 sparkes tirsdag i gang med den første semifinale. DR's udsendte reporter i Tel Aviv giver her sin personlige guide til aftenens show.

Kate Miller-Heidke fra Australien har imponeret under prøverne og er nu pludselig en af bookmakernes favoritter til at vinde hele Eurovision på lørdag. (Foto: Andres Putting © EBU)

Finske monstre, storbarmede, polske vaskepiger og bagende, russiske bedstemødre.

Du troede måske, du havde set alt i Eurovision Song Contest.

Men nej. Der kan du roligt tro om igen.

For selvom årets endelige vinder næppe er at finde i tirsdagens semifinale, hvor 17 lande dyster om ti finalepladser, så bliver der masser af nyskabende og helt uforglemmelige øjeblikke, der nok skal skrive sig ind i Eurovision-historiebøgerne.

Vi har set prøverne til showet og guider dig her til de – i hvert fald visuelle – højdepunkter – samt én sang, som du desværre bliver snydt for i aften.

Forbered dig på spoilers – og kærlige kommentarer skrevet med et glimt i øjet.

1

Island skræmmer - og frister - med vanvittig optræden

Island er blevet nummer to i Eurovision to gange - i 1999 og 2009. Bliver det mon til endnu en topplacering for vulkanøen her i 2019? (Foto: Thomas Hanses © EBU)

Hold godt fast i kaffekoppen, når gruppen Hatari fra Island går på scenen i aften!

For årets mest omtalte bidrag er en voldsom omgang technogrowl (hvis det da overhovedet er en genre?) pakket ind i lak, læder og gummi.

I et show, der mest af alt minder om en tur i en lyssky kælder, formår den islandske trio og deres dansere at få Lordi-monstrene fra Finland til at fremstå som nuttede legetøjsfigurer.

Dette nummer – hvis titel i øvrigt er den opløftende 'Hadet vil sejre' – er bestemt ikke for alle. Men der er ingen tvivl om, at Island nok skal få løftet så mange øjenbryn, at det for første gang i fem år bliver til en finaleplads for vulkanøen. Og sandsynligvis bliver det en af Islands bedste placeringer i Eurovision nogensinde.

2

Australsk vægtløshed giver gåsehud

Australien deltager i år i Eurovision for femte gang. For første gang blev den australske deltager, Kate Miller-Heidke, fundet ved en national finale 'down under'. (Foto: Andres Putting © EBU)

Lad mig slå fast med det samme; jeg synes, Australien har deres klart dårligste bidrag med nogensinde i år.

Solisten Kate Miller-Heidke er bestemt kompetent, men fremfører en rodet omgang operapop, vi har hørt meget bedre i denne konkurrence før. Men! Alligevel får jeg den vildeste gåsehud, når Australien går på scenen. Det er måske et af de mest vellykkede og smukkeste sceneshows, jeg nogensinde har set i Eurovision Song Contest!

Hvis du husker, hvor intens en oplevelse det var at se Sandra Bullock i 'Gravity', så forbered dig på samme følelse af vægtløshed, når Kate Miller-Heidke fremfører 'Zero Gravity'. For Kate og hendes to dansere er nærmest vægtløse. Placeret på tre høje, bøjelige stænger svæver de over jordkloden, filmet på en måde, så man bliver helt åndeløs – og faktisk glemmer, hvor elendig selve sangen er.

Wauw, Australien. Bare Wauw!

3

Hvad foregår der, Portugal?

Nogen har spillet på ham som den endelige vinder på lørdag - andre synes, det er årets dårligste sang overhovedet. Grand Prix-fansene er meget uenige om Portugals bidrag. (Foto: Thomas Hanses © EBU)

For to år siden vandt Portugal hele konkurrencen. Sidste år blev de nummer sjok. Og igen i år kommer portugiserne til at splitte de europæiske seere.

Conan Osíris og hans mandlige danser præsenterer årets måske sværest tilgængelige bidrag, 'Telemóveis', der handler om, at vi er for afhængige af vores mobiltelefoner.

Ikke at det budskab er noget, man opfanger i den tid, de to excentriske herrer er på scenen.

Klædt i noget, der mest af alt minder om en gigantisk, grangrøn, foldet serviet og iført en skinnende 'kæbe-maske', der næsten ville kunne gøre Hannibal Lechter misundelig, er ens tanker på alt andet end mobilforbrug – sandsynligvis vil mange få lyst til netop at se ned i deres mobil frem for på tv-skærmen under Portugals optræden.

Selv er jeg ret pjattet med sangen, men jeg tror nu alligevel, at det samlede udtryk er for avantgarde til hr. og fru Europa.

4

Polens piger er irriterende imponerende

Polen har siden debuten i Eurovision i 1994 kun formået at placere sig i top ti tre gange. Selvom de imponerer, så er det tvivlsomt, at årets polske bidrag, Tulia, kan sikre landet endnu en top ti-placering. (Foto: Andres Putting © EBU)

Polen har aldrig været bange for at skeje ud i Eurovision Song Contest og har bidraget med en række finurlige – og forglemmelige, bevares – sange gennem årene. Også i år formår det polske bidrag at gøre indtryk.

De fire kvinder i Tulia blander traditionel folklore med moderne poptoner – tror jeg nok, er tanken i hvert fald – med det resultat, at de lyder som de herlige tvillinger i Engle for Evigt, der blev seerdarlings, da de i sin stillede op i X Factor med en unison udgave af James Blunts 'Wisemen'.

Det er irriterende imponerende, hvad de fire kvinder formår – og det er slet ikke utænkeligt, at Danmark må dele de rød-hvide farver med Polen i finalen på lørdag.

5

Vinderkandidaten, du ikke får lov til at se

Maruv vandt det ukrainske Melodi Grand Prix, men kommer desværre ikke på scenen i årets Eurovision. Ellers et oplagt bud på en vinder. (Foto: Pavlo Gonchar © Ritzau Scanpix)

Der skulle have været 18 deltagere i aftenens semifinale, men efter en række absurde kontroverser efter den nationale finale endte Ukraine med at trække sig fra årets konkurrence. En skam, først og fremmest for ukrainerne selv, men også for alle os andre Eurovision-elskere.

For sangerinden Maruv, der vandt den ukrainske finale og efterfølgende takkede nej til at repræsentere Ukraine i Eurovision grundet nogle urimelige, politisk-relaterede krav fra den nationale tv-station, havde uden tvivl været blandt favoritterne til at løfte trofæet i finalen på lørdag.

Med sin 'Siren Song', der ganske effektivt bruger den sirenelyd, vi kender fra 1. maj, en helt speciel sparketeknik og et mix af korset og netstrømper oser hun af selvsikkerhed og ligner en kvinde, der ikke finder sig i noget.

Flere af den slags kvinder, tak! Hun vil blive savnet i aften.

Se Maruvs 'Siren Song' her - og husk at se den første seminale af Eurovision Song Contest 2019 i aften fra klokken 21 på DR1 og DRTV, hvor Ole Tøpholm guider dig gennem showet. Danske Leonora er med i anden semifinale, der sendes på torsdag.

Deltagerne i 1. semifinale

 • 01 Cypern - Tamta - 'Replay'

 • 02 Montenegro - D mol - 'Heaven'

 • 03 Finland - Darude & Sebastian Rejman - 'Look Away'

 • 04 Polen - Tulia - 'Fire of Love (Pali sie)'

 • 05 Slovenien - Zala Kralj & Gasper Santl - 'Sebi'

 • 06 Tjekkiet - Lake Malawi - 'Friend of a Friend'

 • 07 Ungarn - Joci Pápai - 'Az Én Apám'

 • 08 Hviderusland - Zena - 'Like It'

 • 09 Serbien - Nevena Bozovic - 'Kruna'

 • 10 Belgien - Eliot - 'Wake Up'

 • 11 Georgien - Oto Nemsadze - 'Keep On Going'

 • 12 Australien - Kate Miller-Heidke - 'Zero Gravity'

 • 13 Island - Hatari - 'Hatrið mun sigra'

 • 14 Estland - Victor Crone - 'Storm'

 • 15 Portugal - Conan Osíris - 'Telemóveis'

 • 16 Grækenland - Katerine Duska - 'Better Love'

 • 17 San Marino - Serhat - 'Say Na Na Na'

Facebook
Twitter