Amy Winehouse var Annas åbenbaring

Det var den skandaleombruste souldiva, der inspirerede Anna fra X Factor til at finde sin egen lyd som sanger. Selv lytter hun både til Trentemøller, Billie Holiday og Jeff Buckley og får tit hjælp fra far til at vælge sange - han har nemlig en ret god musiksmag.

Dommerne har alle været enige lige fra starten: Anna er en fantastisk dygtig sangerinde. Hun har fået ros fra alle kanter igennem hele programmet - lige fra første gang seerne mødte pigen i den store færøske sweater, til hendes imponerende forvandlinger til både følsom, vred og storslået diva. Men hvor kommer hennes musikalske inspiration fra?

Dr.dk/xfactor mødte Anna til en snak om klassikere, boybands og færøsk musik. Hvad var den første plade, du købte?- Hjemme ved os var det altid mine forældre, der købte cd'er. Så jeg lånte tit af dem, for de har faktisk en meget god musiksmag. Men jeg kan huske den første cd, jeg selv gik ud og købte selvstændigt, hvor jeg tænkte: "Den her må jeg bare have". Det var Maroon 5-pladen, der hedder 'Songs For Jane'. Det er en fantastisk plade.

Hvilken musik kendetegner din barndom?- Jeg har fået de gode gamle klassikere ind med modermælken. For eksempel The Beatles, Queen og Abba. Alt sådan noget, som man bare skal vide, hvad er. Og Michael Jackson. Det var noget min far hørte meget. Han spillede tit de lækre numre fra 'Dangerous'-pladen. Og også Toto. Sådan nogle klassikere man bare skal kende til, og som de fleste musikentusiaster kender. Jeg kan huske, at Danser med Drenge og George Michael-pladen 'Older' tit kørte, når vi havde gæster, som sådan noget baggrunds-spisemusik. Så der var altid musik i hjemmet. Mig og min far især har meget samme musiksmag og ser meget de samme lækre ting ved musik. Derfor er det faktisk også tit min far, jeg snakker med, når jeg skal vælge numre.

Er du stadig inspireret af lyden fra din barndom?- Det at mine forældre har videregivet musikken til mig betyder enormt meget. Selvom jeg selvfølgelig også har været væk fra den genre de lyttede til - jeg fik for eksempel et trip med boybands engang sidst i 90'erne - så er jeg vendt tilbage i takt med, at jeg er blevet ældre. Jeg tror, det er fordi, jeg har fundet en oprigtig interesse for musik, og jeg har studeret musik osv. Der er både noget nostalgi og noget historie ved det, men nu har jeg også et bedre grundlag for at forstå, hvorfor de her klassikere er så gode, som mine forældre fortalte dengang i min barndom.

Hvilken plade har inspireret dig mest?- 'Back to Black'-pladen med Amy Winehouse var den plade, der gjorde, at jeg fandt min egen lyd og tænkte: "Sådan noget, det vil jeg lave!" Men måske er det lidt fesent at sige det, for jeg mener, at alt det jeg gerne vil lave af musik, det kommer af alt den musik, jeg hørte som barn. Alle de gode klassikere, som vi lige snakkede om. Men det var i hvert fald Amy-pladen, der gav mig en oplevelse af, at jeg vidste hvad jeg ville musikalsk, og dengang jeg sang numrene fra den plade første gang, fik jeg også mere credit for det end med andre sange.Hvad sidder der i cd-afspilleren i øjeblikket?- Min veninde, som jeg bor sammen med, har en cd-afspiller, hvor der er plads til 3 cd'er i. Lige nu er der en opsamlings-cd med Billie Holiday, Trentemøllers 'The Last Resort' og så 'Grace' med Jeff Buckley. Så det er meget bredt, og det er ligesom nok også det, der kendetegner min musiksmag.

Hvilken type artist bliver du, hvis du vinder X Factor?- Jeg vil gerne lave noget i stil med Amy Winehouse. Men Remee har faktisk inspireret mig lidt, ved at sige at der er lidt nordisk over mig, lidt Bjørk-agtigt endda. Så hvis jeg kan kombinere det på en eller anden måde. Jeg ved endnu ikke hvordan, men jeg vil arbejde på sagen. Jeg vil jo gerne lave noget, som ingen andre har lavet før.

Hvad skal der spilles til din begravelse?- Når musik betyder så meget for mig, så skal det være noget, der sætter nogle tanker i gang. Jeg vil jo gerne have, at folk skal huske mig for det, jeg har præsteret. På den måde er dødsdagen jo vigtigere end fødselsdagen. Og et nummer der er rigtig smukt er 'Her er så stille nu' med Lis Sørensen.

Hvad lytter du til af ny musik, som du gerne vil anbefale?- Jeg synes, folk skal prøve at lytte til Eivør Palsdottir. Det var hende, der sang med Nephew til P3 Guld i år. Hun er helt fantastisk. Og jeg ved, at hendes nye cd som udkommer i april eller maj, den er totalt fed. Der sådan lidt indie over det. "Indie-folk", hvis man kan blande de to genre... og det kan man vist sagtens.

Oplev Anna og de andre deltagere i X Factors femte live show fredag aften kl. 20 på DR1.

Facebook
Twitter