Blachman: - Folk vil have et ærligt svar

"Jeg kan ikke andet, end at give folk den objektive, ærlige sandhed," siger den barske X Factor-dommer, Thomas Blachman.

"Jeg kan ikke andet, end at give folk den objektive, ærlige sandhed," siger Thomas Blachman.

Dr.dk/xfactor har mødt musikeren og produceren, inden han igen indtager skafottet i en ny sæson af X Factor.

Der er 5 gange så mange til audition til X Factor denne gang som sidste år. Er du overrasket over den store interesse?
- Ja og nej og dog. Der er i vores land et kæmpe behov for at give unge mennesker en sandfærdig respons. Færre og færre siger det, de faktisk mener. Det gælder journalister og eksperter og alle andre folk. Så selvfølgelig er der mange mennesker, som gerne stiller sig syv timer i kø for at få et ærligt svar.

Hvad håber du, du kommer til at opleve i den nye sæson?

- Det ved jeg ikke. Jeg kan ikke andet, end at give folk den objektive, ærlige sandhed.

Hvad kigger du efter, når du skal vurdere en sanger?
- Jeg kigger efter et menneske, som gennem længere tids søgen i sig selv har fundet frem til noget, som den her person selv har fundet ud af.

Hvad forstår du ved "X-faktor"?

- Det er x-faktoren for mig: At se en som har stået og slebet på et eller andet, som de viser frem.

Har du et godt råd til deltagerne, om hvordan de bedst gør indtryk på dig?
- Selvtillid og mod.

Hvis du skal kigge tilbage, hvad var så din største oplevelse i første sæson af X Factor?
- Det var, at der her var et format, som på symbolsk plan kan bruges til at eksemplificere, hvornår mennesker er tæt på sig selv i deres tillid til sig selv. Det er meget evangelieagtig snak. Men det er et eksempel på at bruge de unge mennesker som katalysatorer for hvad, jeg siger og snakker om. Det er sindssygt at sige det, men sådan er det.

Hvad har det betydet for dig at være med i X Factor, både personligt og for din karriere?
- Det har betydet, at jeg lige pludselig kan begynde at skrive bøger og komme lidt væk fra musikken. Nu har jeg lavet Heidis plade, så noget musik har jeg fået lavet. Men mange ting er blevet nemmere. Det er sgu kommet på et meget godt tidspunkt. En mand i min alder har også brug for håndsrækninger fra det omkringliggende samfund. Jeg kan ikke klamre mig til, hvad jeg har gjort tidligere og repetere det. Så på den måde er det en gave.

Du har de samme meddommere som i første sæson. Hvordan synes du, at I tre dommere supplere hinanden?
- Fuldstændig perfekt. Der er en grund til at det var os, og det er os igen. Det er fordi, vi har en eller anden telepati, en fuldstændig naturlig måde at gøre det her på, som jeg har meget tillid til. Derfor er det ikke et job, som kræver en skid forberedelse. Du går ind og gør det, og det er det. Med de rigtige folk behøver du hverken manuskript eller strategi. Der har ikke været et eneste møde om strategi. Der er stor tillid til os. Vi går ind i et rum med fem kameraer, og så er det det. Sådan var det også hele vejen sidst, og det kunne ikke have forløbet bedre.

Sidst tog du dig af solisterne over 25 år, hvilken kategori håber du på, at du får i år?

- Jeg er fuldstændig ligeglad, hvad jeg får. Bare jeg kan bruge de unge mennesker, eller hvem det må være, til at eksemplificere min tale. Det er dybt ærligt, og det er rigtigt.

Sidste gang kom du på en tredjeplads med Heidi. Hvad vil du gøre for at slå Remee denne gang?

- Nu bliver det meget personligt og smerteligt for mig. Der er stadig muligheden for, at man kan lade være med at møde op hos Danmarks Radio, hvis det skal komme dertil igen. Så det er noget med at blive væk til finalen for eksempel. Der er der ikke nogen, der kan forhindre mig i. Det er taber-strategien.