Blachman til X Factor-deltager: Du skal være stolt af dine diagnoser

Johnnie Kirkegaard har på tre år fået diagnoserne Aspergers, ADHD og OCD, men fik dem til trods kæmpet sig ind foran dommerne og videre i X Factor.

Man skulle ikke tro, at en tur foran tre hårde dommere i et tv-studie og hundredtusindvis af seere ved skærmene, kunne hjælpe på diagnoser og lidelser som Aspergers syndrom, OCD og angst.

Ikke desto mindre var det lige præcis, hvad det gjorde for 22-årige Johnnie Kirkegaard.

Hele mit liv har jeg vidst, at der var et eller andet galt med mig, men har altid bare gået og troet på det, folk sagde. At jeg var belastende, doven og et problembarn.

Johnnie Kirkegaard, deltager i x Factor

Med guitaren under armen og følelserne uden på tøjet rørte han i X Factors premiereprogram de tre dommere, der alle gav ham et stort ja med på vejen.

- Det var hårdt, men jeg følte, jeg havde brug for at få konstateret, om jeg havde mistet musikken helt, siger Johnnie Kirkegaard, der var taget hele vejen fra den lille by Hee uden for Ringkøbing til DR Byen i København.

Det er tredje gang, Johnnie Kirkegaard stiller op til X Factor.

Første gang var i 2011, hvor han gik videre til bootcamp. Året efter stillede han op i gruppekategorien med sin veninde Julie. Også her nåede han videre til bootcampen.

Se en af deres optrædener fra bootcampen i videoen her.

Angsten blev for meget

Årene efter brugte han på at spille rundt omkring i landet, men han kunne godt mærke, der var noget galt.

- Jeg mærkede en meget kraftig angst, og jeg endte med at gå til lægen, fortæller Johnnie Kirkegaard.

De næste tre år fik han stillet tre forskellige diagnoser, og musikken blev skubbet i baggrunden.

- Den første diagnose var Aspergers syndrom, da jeg var 19 år. Året efter fik jeg ADHD, og for et års tid siden fik jeg konstateret OCD.

Aspergers syndrom kan give udfordringer i forhold til socialt samspil og kommunikation, mens ADHD forstyrrer opmærksomheden. OCD kan betegnes som tvangstanker og tvangshandlinger.

Familie hårdt ramt

Ikke nok med at den 22-årige singer-songwriter har måttet kæmpe med forskellige psykiske lidelser - også hans familie har været hårdt ramt af sygdom.

I 2002 fik hans mor konstateret sclerose, der angriber balancenerven i lillehjernen, så hun har måttet sidde i kørestol. Seks år senere fik hans far en blodprop i hjertet, som var tæt på at koste ham livet.

- Min familie har selvfølgeligt forsøgt at være der så meget, som de kan, men de har også haft deres at se til. De gør det så godt, de kan, fortæller Johnnie Kirkegaard.

Se Johnnie Kirkegaards første optræden i X Factor og se den stolte mor i videoen.

Diagnoser var en lettelse

Tre diagnoser på tre år ville nok ramme de fleste hårdt, men for Johnnie Kirkegaard endte diagnoserne med at blive en lettelse.

Jeg har altid set diagnoser som en alternativ form for musikalitet, som man måske ikke skulle være så bange for.

thomas blachman, dommer i x factor

- Hele mit liv har jeg vidst, at der var et eller andet galt med mig, men har altid bare gået og troet på det, folk sagde. At jeg var belastende, doven og et problembarn. Det er rart at få lægens ord for, at jeg ikke var fuldstændig dum i hovedet. At der rent faktisk var en grund til det, siger han.

Han ville dog ønske, han havde fået stillet diagnoserne noget før, så man kunne have håndteret de udfordringer, lidelserne bringer med sig.

- De har fået lov til at blive værre og værre, og der er kommet angst og stress ved siden af, som måske ikke havde været der, hvis det var konstateret tidligere, siger Johnnie Kirkegaard.

Ser diagnoser som en gave

Især angsten kom i høj grad til udtryk, da døren blev åbnet ind til de tre dommere i X Factor.

- Den følelse, man har, når man vågner efter at drømt, at man falder, og det giver et sug, og det hele trækker i en. Det var den følelse, jeg havde, og jeg tror faktisk, at jeg græd inden, jeg skulle ind foran dommerne, siger Johnnie Kirkegaard.

- Men da jeg først kom ind, og dommerne var flinke, og jeg begyndte at spille, så faldt jeg hen i musikken og fløj med.

Da Johnnie Kirkegaard åbnede øjnene igen, efter at have haft dem lukket under hele sangen, kunne han se tre glade dommere. Og hans audition, og ikke mindst historie, ramte Thomas Blachman.

- Nu kommer jeg fra en tid, hvor man ikke fik diagnoser og ikke blev medicineret. Jeg har altid set diagnoser som en alternativ form for musikalitet, som man måske ikke skulle være så bange for, sagde den rutinerede X Factor-dommer, der kalder diagnoserne for en gave.

- Jeg mener det er en gave. Det er noget, forældre skal være stolte af og ikke være så bange for.

Hør Thomas Blachmans opsang til forældrene her.

Tænker ligesom Blachman

Thomas Blachmans ord har sat sine spor hos Johnnie Kirkegaard, der mener de to har meget den samme tankegang.

- Det var rart at få at vide, at det ikke bare var en indbildning, jeg havde, at man skal se de her ting som en styrke - i hvert fald i forhold til musik, siger Johnnie Kirkegaard.

Den 22-årige vestjyde har været sygemeldt de seneste år, men ser, til trods for de mange udfordringer, lyst på fremtiden.

- Jeg er lige kommet på ressourceforløb og håber, at vi i den nærmeste fremtid kan begynde og kigge på fleksjob, så jeg kan komme tilbage og arbejde. Det ville være rart at få noget fylde i hverdagen igen.

Johnnie Kirkegaard vil gerne leve af musikken på et tidspunkt, men hvor stor en del af hans liv den skal fylde, må tiden vise.

- Nu må vi se, hvad der sker.

Se X Factor hver fredag klokken 20 på DR1 - og når det passer dig på DR TV.